Ontdek de spannende geschiedenis van Oss

Van een Vorstengraf en Romeinse tempel tot aan kastelen en een gevangentoren. Ga op ontdekkingsreis door de rijke geschiedenis van Oss!
 

OsseSchouders

Van verleden naar toekomst

Om te weten waar je goed in bent, moet je je verleden kennen. Tijdens OsseSchouders in 2024 schenkt de gemeente Oss volop aandacht aan het verleden én bouwen we samen verder aan de toekomst. Het themajaar OsseSchouders heeft vier onderwerpen: de viering van 50 jaar archeologische samenwerking met de Universiteit Leiden, 80 jaar vrijheid, 625 jaar stadsrechten en Stad met Toekomst. #OsseSchouders

 

Ontdek meer over OsseSchouders

Bezoek het verleden van Oss

Wandel, fiets, vaar of rijdt door de gemeente en ontdek de historische schatten 

Gemeente Oss heeft honderden monumenten, bijzondere archeologische plekken, overblijfselen van industrie en ambacht, kerken en kloosters. Oss hoort bij de vijftig grootste monumentengemeenten van Nederland. Je vindt vooral veel monumentale rijkdom in de vestingstadjes.

Bezoek het erfgoed van Oss

De kernen van Oss

Ontdek ze allemaal

De gemeente Oss is meer dan de stad alleen, het is een regio met meer dan 20 kernen, ieder met een eigen verhaal. Oss is daardoor een soort miniprovincie aan de Maas, een ‘stadteland’ vol tastbare herinneringen aan een rijk en roerig verleden.

Naar de 24 kernen van Oss

Ontdekken 2.0.

Ontdekken op een ludieke manier

Er zijn tal van mogelijkheden om de geschiedenis van Oss en omgeving op een ludieke manier te ontdekken.

  • Ontdek de meeslepende verhalen van Museum Jan Cunen via de nieuwe podcastserie 'Jan Cunen zet het mes in...'. Beluister de Podcast nu!
  • Boek bijvoorbeeld een dorpsrondleidingarrangement in Geffen en word door Hendrik de Booij (een rijke burger uit de 17e eeuw) en Jan van Lith (een boer uit de 19e eeuw) meegenomen in het verleden van Geffen. 
    Bekijk de arrangementen.
  • Ontdek al lopende de geschiedenis van Megen met de gratis historische stadswandeling waarbij je via de gevelbordjes op tientallen historische panden een duik neemt in de historie van dit pittoreske vestingstadje.