Op bezoek bij pastoor Kerssemakers in de Grote Kerk

We hebben de smaak te pakken in onze eigen regio als het gaat over het ontdekken van kerken. Na een fantastische middag met interessante rondleiding in de Maria Magdalenakerk in Geffen kiezen we tijdens Open Monumentendag voor de Grote Kerk in Oss. Nog geen kilometer van ons huis en toch gingen we er nog nooit eerder naar binnen dus het werd toch wel eens tijd vonden wij zelf.

Gebrandschilderd glas

De deuren van de Grote Kerk staan wagenwijd open en we worden vriendelijk verwelkomd in de Grote Kerk waar we toch wel even staan te kijken als we binnen lopen. Hoewel we de kerk van buiten kennen is hij van binnen dus helemaal nieuw voor ons. In het buitenland lopen wij graag een kerk in om even te kijken en dat hadden we in onze eigen stad ook eens eerder moeten doen. Wat een mooie elementen en prachtig gebrandschilderd glas dat aan de buitenkant helemaal niet goed zichtbaar is. We krijgen uitleg van een vrijwilliger over de verschillende technieken van glas in lood en het beschilderen van glas. Onze oudste van 9 jaar vindt het interessant, terwijl onze peuter alle banken in de kerk inspecteert en zich eveneens prima vermaakt.

De toren van de Grote Kerk beklimmen

We zijn eigenlijk in de Grote Kerk om de toren te beklimmen. Normaal gesproken kun je op afspraak de toren van de Grote Kerk in Oss beklimmen, maar tijdens Open Monumentendag heb je die kans ieder half uur. De rondleiding is wat minder uitgebreid dan een rondleiding op afspraak, maar voor kinderen perfect. Omdat het mooi weer is kunnen we zelfs de Waalbrug in Nijmegen zien, maar daarvoor moeten we wel eerst wat open houten trappen trotseren. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees en zeker ook niet voor onze peuter van 3 jaar zo blijkt dus houd daar rekening mee. We laten daarom onze camera beneden en focussen op onze veiligheid. Ik kan je vertellen dat het  uitzicht de moeite waard is en kan je dus aanraden om zelf de trappen van de toren van de Grote Kerk te beklimmen.

Voor de kinderen staat er nog een glas limonade in de tuin van de pastorie klaar, wij zelf zijn vooral verbaasd over de enorme oppervlakte van de mooi aangelegde tuin midden in het centrum van Oss. Dat hadden we niet verwacht. Serieus een aanrader, zéker tijdens Open Monumentendag, omdat dan alles toegankelijk is en er wat meer leven in de brouwerij is. Handig om te weten: normaal gesproken moet je voor een rondleiding zeker 1,5 uur rekenen.

In de kleedkamer van de pastoor

Tijdens Open Monumentendag mag je op een plek komen die normaal niet vaak toegankelijk is: de sacristie. Oftewel: de kleedkamer van pastoor Kerssemakers zoals ons en de kinderen wordt uitgelegd door een vriendelijke vrijwilliger die het op die manier begrijpelijk maakt voor kinderen. Hier staat alles uitgestald van kleding van de pastoor tot kelken en van altaarschellen (altaarbellen) en al het andere Liturgisch vaatwerk dat in godsdienstige plechtigheden wordt gebruikt. Terwijl onze peuter de bellen vooral interessant vindt leren wij nog wat bij en stelt onze pre-tiener zijn vragen.

We leren over de verschillende kleuren die in de kerk gebruikt worden. Zo is groen de kleur van de 'gewone' zondagse vieringen en wit de kleur die wordt gedragen tijdens een huwelijk of een doop. Ook roze is een kleur die wordt gebruikt in de kerk. Wist jij dat er twee zondagen in het jaar zijn waar de kleur roze wordt gebruikt? Namelijk in het midden van de Adventstijd en in het midden van de veertigdagentijd. We horen verder een aantal leuke feitjes over waarom wierook werd gebruikt en hoeveel heilig water een pastoor vroeger daadwerkelijk bij de wijn deed….

Tijd voor een afzakkertje

Na ons bezoek aan de Grote Kerk lopen we terug door de stad waar we de oldtimers van de WOLF Rally nog even meepikken. Fantastisch hoe dit evenement zich dit derde jaar weer inzet voor Stichting Beat Batten. We zien de Frazer Nash uit 1935 en een Maserati uit 1963 rijden in het centrum van Oss. Maar het is tijd voor een borrel vinden wij, we hebben vanochtend de biertjes koud gezet die we haalden bij het Wijnhuis in Oss.

Onze eigen lokale biertjes proeverij

Bijna ieder dorp heeft tegenwoordig wel minstens één brouwerij en ook in Oss en omstreken hebben we volop lekkere lokale biertjes. Wij vinden het heerlijk om op zaterdag aan het eind van de middag een aantal lokale exemplaren te proeven. Twee borrelglaasjes, één flesje delen. En door naar de volgende als de glazen leeg zijn. Op aanraden van het Wijnhuis hebben we gekozen voor biertjes als ‘Does Lief’ van Cool Rooster uit Oss, ‘Blond der Verlanghe’ van Brouwerij der Verlanghe uit Heesch en onze eigen ‘Osse Messentrekker’ van de Muiffel Brouwerij. Verder nog een aantal andere toppers uit de regio die passen bij onze smaak zoals, Absoluut een aanrader om je te laten voorlichten bij het Wijnhuis en lokale biertjes te proeven. Wij maken er een eigen nacho cheese ovenschotel bij op een mooie nazomer-zaterdag…

Als laatst wil ik nog even de  Broeder Everardus Tripel noemen die is vernoemd naar Broeder Everardus uit het Franciscaner klooster in Megen. Al je wensen kun je hem toevertrouwen door een briefje bij hem achter te laten en daar wordt gretig gebruik van gemaakt zoals je op de foto kunt zien die ik in Megen maakte tijdens Open Monumentendag.