Biechten, bitterballen en bellen luiden in Geffen

Als we onze auto parkeren op het voorplein van de Maria Magdalenakerk in Geffen schreeuwt onze peuter enthousiast: die is heel hoog! Hij heeft gelijk, de 42 meter hoge toren van de kerk van Geffen is niet te missen en ik kan je verklappen dat je de Sint-Janskathedraal in Den Bosch met gemak ziet als je boven in de toren staat. Wist je trouwens dat torens van kerken bewust zo hoog mogelijk worden gebouwd? Hoe hoger de toren, hoe dichter je bij God bent. Daar is dus over nagedacht! Deze kerk in Geffen heeft een interessant historisch  verhaal om te vertellen inclusief veel tegenslagen. Het is onmogelijk samen te vatten in tekst dus mijn advies op voorhand is om een rondleiding te boeken.

Je ziet zoveel meer met een gids

Op een prachtige zonnige zaterdagmiddag krijgen wij een rondleiding door de H. Maria Magdalenakerk in Geffen van Ruud Verhagen, leraar in het basisonderwijs en vrijwilliger bij deze kerk die sinds 1973 is aangewezen als Rijksmonument. Onze oudste van 9 jaar gaat met frisse tegenzin mee, wat moet hij nou in een kerk gaan doen? Ik zal je vast verklappen dat hij het dagen later nog steeds enthousiast heeft over alles wat hij heeft geleerd. Zo’n rondleiding is écht heel leuk mama, dan zie je veel meer met zo’n gids. Precies! We hadden anders niet geweten waarom sommige stenen licht zijn in de buitengevel van de kerk en andere donker of dat er vroeger paardenhaar in het cement werd gebruikt voor steviger cement waardoor men hoger kon bouwen.

Daar waar ooit de ingang was

We beginnen onze rondleiding bij de stille mensen naast de kerk zoals onze kinderen dat noemen sinds ze dit van hun oma hebben geleerd. Het kerkhof dus. Ruud betrekt onze kinderen er direct bij en laat ons samen speuren naar de vroegere ingang van de kerk waarvan je ook binnen in de Maria Magdalenakerk nog de restanten kunt zien als je goed kijkt. Het meest opvallend is de plek waar het vroegere wijwatervat nog zit. Bij binnenkomst doopt een gelovige zijn vingertoppen in het wijwater en slaat een kruisje. Het is tijd om naar binnen te gaan, onze kinderen zijn op voorhand vooral nieuwsgierig naar de toren met uitzicht.

Ogen en oren te kort

We worden meegenomen door de kerk en ontdekken te veel om op te noemen. Van foutjes in het schilderwerk tot bellen die de kinderen mogen luiden. Van de doopkapel tot de biechtstoel en van de uitbeelding van Het Lam Gods tot de renovatie van de kerk. Er valt zo enorm veel te ontdekken in de kerk zelf, ook met kinderen. Credits wat dat betreft ook aan Ruud, want hij neemt alle tijd voor ze. Vraag tijdens een rondleiding ook even naar de rijke stinkerds en waar die uitdrukking vandaan komt. De vrijwilligers van de kerk gaan op niet al te lange termijn kijken of er in de kerk rijke stinkerds werden begraven.

Vijf keer de bel luiden om drie uur

Als we veel interessante historische informatie hebben gekregen en onze jongens allebei gebiecht hebben is het tijd om de toren te gaan beklimmen. Op naar het uitzicht! Dit is een uitje op zich, want onderweg betreden we Torenmuseum ‘De Peperbus’ en we lopen tussen het plafond en het dak van de kerk door. Indrukwekkend, mooi en met een peuter erbij ook wel een beetje spannend vanwege de hoogte. Uiteindelijk nemen we de smalle wenteltrap helemaal naar boven, denken we. We zijn er nog steeds niet, want onderweg naar de hoogste verdieping gaan we eerst naar de klokken kijken. De jongens mogen één van de klokken samen met Ruud nog een keertje extra luiden, uiteindelijk wordt het zelfs twee keer. Wat een feest, het zijn dit soort kleine dingen die vaak het meeste indruk maken op kinderen!

Uitzicht tot ’s-Hertogenbosch en Uden

Nu mogen we dan toch echt! Nog een paar treden op de wenteltrap die ons doet denken aan een Frans kasteel en we zijn er. We hebben de top gehaald! Door 4 ramen kunnen we in alle windstreken kijken en speuren naar iets herkenbaars. Ja, daar is de Sint-Jan in Den Bosch. En daar aan die horizon ligt Noordkade in Veghel. Het waait flink en het uitzicht is fenomenaal én ver! In verhouding zijn we niet eens zo heel lang in de toren, omdat er zoveel meer is om te vertellen over deze kerk die gebouwd is in gotische stijl.

Bitterballen en spelletjes spelen op het terras

We stappen na ons bezoek aan de kerk nog even het terras op bij Eethuys 't Akkertje 2.0 aan de Dorpstraat. De moderne versie van wat denk ik ooit een dorpscafé was zoals je dat altijd zag in de buurt van iedere kerk. Het ligt nog geen paar honderd meter van de kerk af en het is een gezellige plek. We spelen wat spelletjes en bestellen een portie lekkere bitterballen met een biertje en wat fris voor de jongens. Perfect om hier even neer te strijken en alle informatie van de afgelopen 2,5 uur even te laten bezinken. Leuk feitje: alles wordt vers gemaakt bij ‘t Akkertje, zelfs het koekje bij de koffie en ook de appeltaart. Ze werken samen met lokale collega’s en hebben dus brood van Brands, de kip van Jo van Druenen, de schnitzel van Jeroen Keizer en de Oerhammetjes van van Esch.

Dit middagvullende uitje heeft ons aan alle kanten verrast en ik kan dan ook niet anders dan zeggen: reserveer zo snel mogelijk een rondleiding en laat je verrassen!

Wil jij ook een rondleiding boeken in de Maria Magdalenakerk in Geffen? Mail naar torenmuseum@gmail.com voor meer informatie. Er zijn geen kosten verbonden aan deze rondleiding, wel wordt een gift gevraagd om dit prachtige bouwwerk intact te laten blijven.