Van mammoeten en margarine tot messentrekkers en Marag bij Villa Curiossa
Toen ik nog een kind was - het waren de jaren zestig van de vorige eeuw - dacht ik dat elke Ossenaar wel een band had met Unox (d’n Hertog, ut fabriek), Zwanenberg of Organon. Want daarover werd thuis en bij familiebezoekjes vooral gesproken. Dat er veel en meer was van die persoonlijke geschiedenis vond ik terug bij de blijvende expositie Villa Curiossa. Eindelijk, dacht ik, terechte aandacht voor de geschiedenis van Oss, die in Museum Jan Cunen tot leven komt.
Als ik het souterrain binnenwandel, vallen meteen de metershoge pijlers op die stuk voor stuk een periode van de Osse geschiedenis beschrijven en die leiden naar de replica van het museum. Deze kopie is laagsgewijs opgebouwd, door een 3D-printer gemaakt aan de hand van oorspronkelijke bouwtekeningen. Wat een blikvanger. Vanuit dit centrale punt loop ik naar het trappenhuis en de andere verdiepingen en maak een reis van de prehistorie met mammoeten, de oudheid en middeleeuwen tot aan de margarine-industrie en de messentrekkers.
Een van de pareltjes van de tentoonstelling is het poëziealbum, waarin Titus Brandsma een gedicht heeft geschreven. Het handschrift van een heilige, prachtig uitgelicht in een glazen vitrine. Ik neem ook even een pauze bij de negen minuten durende animatie over de geschiedenis van Oss; zeker de moeite waard. Ik haal herinneringen op bij de eerste blikken soep van Unox, de stencilmachine van de SP en Organons ontdekking van de anticonceptiepil, die toen zo nog niet mocht heten. De veertigers van nu zullen vol nostalgie terugdenken aan de poppenspelers van Marag, Margriet en Agnes, bij het zien van pop Rimpel.
Villa Curiossa is een interactieve tentoonstelling die het hart vormt van Museum Jan Cunen en waar je je laat verrassen door bekende en nieuwe objecten. Waarbij verhalen van vroeger tot nu tussen medewerkers en bezoekers vast en zeker naar boven komen. En waar ik me weer eens bewust word van het belang van Oss als stad, die ertoe deed en ertoe doet. Mooi, om dat nu in een vaste expositie voor altijd te zien en te kunnen zien groeien tot een steeds completer verhaal.
Een bezoek aan Villa Curiossa is in Museum Jan Cunen te combineren met de exposities: