Meesters van Osse tweeluiken

Menig Ossenaar kent ze uit het onderwijs, schoolmeesters Theo Poort en Ad Wagemakers, beiden een loopbaan lang actief als onderwijzer en/of directeur in Oss. Maar naast het schoolleven had ieder nog een andere passie; voor Theo was dat het schilderen en voor Ad de fotografie. Na hun werkzame leven is daar nu meer tijd voor en dat laten ze zien in de fraaie expositie ‘Tweeluiken in Oss’. Ik loop een rondje mee met de kunstenaars langs hun werken in het gemeentehuis in Oss.

Vol liefde voor hun passies vertellen de makers over hun kunstwerken, die twee aan twee hetzelfde laten zien: een aquarel naar een foto van Ad of een foto naar een aquarel van Theo. De schilder geeft me uitleg over het gebruik van de diverse penselen en borstels, de korte droogtijd bij aquarelleren, het aanbrengen van nieuwe lagen en het creëren van wit bij winterse boomtakken. De fotograaf vertelt over hoe hij te werk ging om een zo exact mogelijke kopie te maken van het geschilderde landschap of gebouw; precisie vereist bij lijnenspel, kaders en compositie.

De twee kunnen we geen doorsnee hobbyisten noemen. Theo volgde een L.O. tekenopleiding en Ad een vierjarige opleiding fotografie aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt (België). Daarna deed hij nog een tweejarige specialisatie met het onderwerp ‘Langs de Zuiderwaterlinie’, eerder hier  tentoongesteld.

Theo en Ad tonen een mooie weergave van bijzondere Osse gebouwen en landschappen; van het voormalige kantoor van Bergoss en de Groene Engel tot het laarzenpad bij het Ossermeer en het winterse dijkhuis in Oijen. Theo's schilderstijl is realistisch met - net als bij zijn voorbeeld Rien Poortvliet - een tikje romantiek. Opvallend hoe gedetailleerd elk werk is uitgewerkt en afgebeeld. Een van de toppers van de tentoonstelling is het tweeluik van “Huis Camelot” in Maren-Kessel. Het witte dijkhuis aan de Marensedijk is prachtig geschilderd en gefotografeerd, ook hier tot op elk detail nauwkeurig. Ik ben er vaak langsgefietst, maar zie nu pas echt hoe mooi dit voormalige gemeentehuis van Alem, Maren en Kessel is.

De tentoonstelling is een verrassend samenspel van twee kunstzinnige disciplines. Meer van dit soort gezamenlijke projecten mag zeker!

‘Tweeluiken in Oss’ is nog tot 30 december 2022 tijdens openingstijden te zien in het gemeentehuis van Oss. Neem ook een kijkje!