Actueel lijdensverhaal op Landerij VanTosse

Toen ik nog op basisschool Gerardus Majella aan de Linkensweg in Oss zat – het waren de jaren zestig van de vorige eeuw - gingen we met de klas elk jaar op Goede Vrijdag naar de Visserskerk, bij ons om de hoek. ’s Middags werd de Kruisweg gelopen en daar moest je als Rooms-Katholieke school wel bij zijn. De taferelen op de geschilderde staties waren hartverscheurend. Voor onze neus hield de pastoor halt bij het schilderij waarop Jezus Christus werd ontdaan van zijn kleren. Op een andere afbeelding werd hij van zijn moeder gescheiden. Wij hadden toch maar geluk. Onze moeders stonden ons na afloop van de dienst buiten op te wachten om nieuwe kleren te gaan kopen in de stad. Wij naar kledingzaak Van der Schoot, want ‘Van der Schoot kleedt klein en groot’. En twee dagen later liep ik er op m’n paasbest bij. Het licht, de lente en Pasen aan het vieren; het lijdensverhaal alweer vergeten.

Daar moest ik aan denken toen ik hoorde over de kunstwerken, die deze weken in Landerij VanTosse staan tentoongesteld. Onder de naam Bosshaltes is in het bosgebied tussen Oss en Heesch een actuele kruisweg aangelegd door regionale kunstenaars en dichters. Wandelen en wat tot bezinning komen kan nooit kwaad, dus ik naar Landerij VanTosse. Een route, die bij het parkeerterrein van De Stelt start, leidt me langs ‘haltes in het bos’. Ik zie in vijftien kruiswegstaties de laatste fase van het leven van Jezus uitgebeeld. Het plaatsen van het lijdensverhaal in deze bossen maakt de beleving extra intens.

Ik sta stil bij de gevarieerde werken en beluister via de QR-codes erbij de toelichtingen en toepasselijke gedichten. Hartbrekend is het ‘Verscheurend afscheid van moeder en kind’, dat laat zien hoe Maria en Jezus, twee standvastige mensen - hier de bomen - uiteen worden gerukt. Dat je niet weet of je elkaar ooit nog zult zien. Of de statie ‘Waardigheid’, waarbij ik me afvraag wat er overblijft als je op de vlucht bent voor geweld, uitsluiting of oorlog. Van verraad tot veroordeling en verlossing, alles komt aan bod. Van leed tot optimisme.

Hoe wrang voelt het dat pas na het samenstellen van deze route en dit originele initiatief zo plotseling sprake is van een afschuwelijke oorlog in Oekraïne met miljoenen vluchtelingen, waaronder velen die ook afscheid moeten nemen van hun geliefden. Hun lijdensverhaal zullen zij en wij nooit vergeten; maar hopelijk verschijnt er ook voor hen snel een sprankje hoop en licht aan de horizon. Deze indrukwekkende buitenexpositie maakt het lijdensverhaal actueler dan ooit. Een wandeling vol bezinning waard.

  • De actuele kruisweg kun je nog lopen tot en met Pasen 2022; starten kan vanaf het parkeerterrein bij het gebied De Stelt aan de Steltlaan, tussen Oss en Heesch;
  • Het project ‘Bosshaltes’ is een initiatief van de Osse Titus Brandsmaparochie en de Paaskerk (PKN) in samenwerking met K26 en Poëzie Podium Oss;
  • Het routeboekje ‘Bosshaltes’ is te koop bij boekhandel Derijks, de Openbare Bibliotheek Oss, Landerij VanTosse, K26 
  • Op bosshaltes-oss.nl/ download je ook de flyer met het activiteitenprogramma rond het project Bosshaltes;  
  • Overige info vind je in het uitagenda-item op Tref het in Oss.