Het perfecte plaatje in het park

Wandelend langs het Jan Cunen park, word ik verrast door de mooie foto’s die daar deze weken zijn tentoongesteld. Het sfeervolle park, waar zich de eerste herfsttinten aandienen, is omgetoverd tot een expositieruimte. Dit keer dus geen festival als Muze Misse of Pruuven, maar een tentoonstelling van Focoss, de fotoclub die dit jaar zestig jaar bestaat.

Ik zie een dertigtal foto’s van winnaars en deelnemers aan de wedstrijd ‘Mijn Oss’. Geen standaardplaatjes, maar vaak net vanuit dat andere, juist verrassende perspectief genomen, wat het plaatje nóg perfecter maakt. Iets verderop ben ik benieuwd naar de verhalen achter de portretfoto’s van Ria Smits. In het bijzonder bij de intrigerende foto met de titel Sammy, eindelijk op het strandje. Die blik van Sammy, de zwart-wit uitvoering; alles klopt. Maar wat schuilt erachter?

Naast foto’s, die nieuwsgierig maken naar de verhalen, bewonder ik de prachtige beelden van Alex Pansier, zoals die beroemde met de Siberische Grondeekhoorn. Met zijn natuurfoto’s is de Ossenaar winnaar van o.a. de National Geographic fotowedstrijd. De andere Osse fotograaf Frédèrique Niewöhner laat in oude prenten van historische plekken in Oss het vroeger en nu samenvloeien. Verder is de verscheidenheid groot: veel natuur en dieren, maar ook theater- en sportfotografie. Opvallend is de cirkelvormige presentatie met drone-foto’s van de Maas en bekende plekken langs de hele gemeente Oss.

Deze expositie is met zorg samengesteld en zeker de moeite van een bezoekje waard. Dat kan nog tot en met zondag 2 oktober. Een tentoonstelling die verwondert en inspireert om ook zelf weer met het fotograferen aan de slag te gaan. Alvast mijn Olympus maar eens uit de kast gehaald.

  • De tentoonstelling is gratis en 24 uur per dag toegankelijk;
  • Elke bezoeker kan tijdens de tentoonstelling meedoen aan een puzzeltocht langs de tachtig fotodoeken;
  • Op zaterdag 24 en zondag 25 september kan elke bezoeker zich laten fotograferen in een tijdelijke studio-setting; Na afloop van de expositie kunnen deze foto’s vanaf de website van Focoss worden gedownload;
  • Van alle geëxposeerde foto’s zijn voor een scherpe prijs afdrukken te bestellen. De opbrengst daarvan komt naar keuze ten goede aan Opbouwhulp Oekraïne of Voedselhulp Afrika.