Oorlog en Vrede

De regio rondom Oss heeft in het verleden haar portie oorlogsgeweld en de bijbehorende ellende gehad, zowel in de middeleeuwen, als in de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de inwoners direct getuige van de Duitse inval, al is Oss redelijk ongeschonden door de oorlog gekomen. De uitzondering hierop vormt de Joodse gemeenschap: van de honderden Joodse Ossenaren hebben slechts ongeveer 80 personen de oorlog overleefd. In september 1944 kwam uiteindelijk ook de bevrijding van deze regio, in het kielzog van operatie Market Garden. En zelfs van de Koude Oorlog zijn in Oss nog sporen te vinden in de vorm van een intacte atoomschuilkelder, een unieke plek in Nederland!
 

Priester en oorlogsheld

Titus Brandsma wordt heilig verklaard

Bijna tachtig jaar na zijn dood wordt Titus Brandsma op 15 mei heilig verklaard door paus Franciscus op het Sint Pietersplein. Titus Brandsma trad op 17-jarige leeftijd toe tot de kloosterorde van de Karmelieten en trad hij in de jaren 20 aan bij de Katholieke Universiteit van Nijmegen, eerst als hoogleraar en later als rector magnificus. Hij verzette zich vanaf de jaren '30 tegen Nazisme en werd daardoor opgepakt en overleed in concentratiekamp Dachau. 

Het Vaticaan zegt dat er op zijn voorspraak een wonder gebeurde: een Amerikaanse pater zou in 2004 zijn genezen van kanker nadat hij tot Brandsma had gebeden.

Informatie Beeld Titus Brandsma

Hertogen van Brabant

Ontdek de speciale route

Brabant kent een rijke historie en Oss heeft daar een groot onderdeel in gespeeld. Misschien vraag je je wel eens af; Waar komen al die straatnamen vandaan? Landschapsbeheer Oss heeft een wijkroute uitgezet die door de straten van de Hertogen loopt. Wil je het verhaal achter deze spannende geschiedenis ontdekken? Bekijk dan onze pagina over de hertogen van Brabant.

Bekijk het verhaal van de Hertogen