Slenteren door Megen tijdens Open Monumentendag

Het weekend van Open Monumentendag is altijd de uitgelezen gelegenheid om een kijkje te nemen bij monumenten die de rest van het jaar maar beperkt of zelfs niet toegankelijk zijn. Daar maken we dus ieder jaar gebruik van, meestal in onze eigen gemeente Oss! Hoewel we Megen al best aardig kennen staan er toch nog steeds wat monumenten-wensen op ons lijstje en daarom besluiten we naar Megen te gaan op de monumenten-zondag. Het is mooi weer, het terras is open en we zijn bovendien uitgenodigd door kunstenares Ine Gooren om de expositie Kunstvoer te bezoeken. Ze heeft veel te vertellen over de kunstwerken die in Acropolis hangen waaronder die van haarzelf.

Kunst kijken bij de Acropolis

Onze middag in Megen begin bij de expositie Kunstvoer in Acropolis. Hoewel het volle terras met livemuziek voor Acropolis verleidelijk naar ons lacht gaan we eerst naar binnen om te kijken naar de kunstwerken van meer dan 40 kunstenaars uit de omgeving. Een aantal van de kunstenaars kennen we persoonlijk, veel zijn lid van het Genootschap voor Beeldende Kunst in Oss (GBKO) dat dit jaar 60 jaar bestaat en daarom groot uitpakt. Als je van kunst houdt dan is een bezoek aan de Acropolis in Megen een must deze dagen, leuk is ook altijd de opening op vrijdagavond weet ik van andere jaren. Neem een boek mee onder de arm, want bij Acropolis kun je jouw uitgelezen boek omwisselen met een ander boek uit de enorme boekenkast.

Kunst en kijken bij het Hof van Lof & de Gevangentoren

Tijd om door te lopen naar het Hof van Lof direct tegenover Acropolis om even te genieten van de tuin, de kerk en de kunst die ook daar te zien is. Ondertussen zitten de kinderen in de draaimolen die speciaal voor Open Monumentendag op straat te vinden is midden in Megen. Een feest!

Van hieruit lopen we door naar de Gevangentoren van Megen. Wie vroeger een misdaad beging kwam in deze gevangenistoren terecht en zat ‘op de poort’. Na meer dan 600 jaar staat de toren er nog steeds aan de dijk van het vestingstadje Megen. We horen een mooi verhaal over de man die hier ooit gevangen zat en zichzelf een weg wilde graven naar de vrijheid. Hij kwam uit bij Restaurant De Poort van Megen zo vertelt het verhaal. Of het waar is weet ik niet, maar we gaan binnenkort zeker even kijken bij het restaurant of daar inderdaad een glazen plaat op de vloer ligt die over de gegraven gang ligt…

Natuurspeeltuin Graaf van Megen

De kinderen willen wat meer actie dus we lopen via ‘t Megens Winkeltje met leuke snuisterijen van vroeger door het dorp en komen uiteindelijk uit bij Natuurspeeltuin Graaf van Megen. Iedere keer weer is deze speeltuin met een mini gevangentoren een feestje. Voor onze kinderen kunnen daar de kinderpuzzeltocht en de kinderspeurtocht tijdens Open Monumentendag niet tegenop.

Vanuit Natuurspeeltuin Graaf van Megen maken we nog even een rondje om de lokaal zeer bekende lulboom van Megen met daar onder de kanonnen op de Maasdijk waar de kinderen altijd graag even op willen zitten. Vanuit de lulboom kun je trouwens goed wandelen richting het water en in de avond genieten van een prachtige zonsondergang.

Tijd voor ons om terug te lopen en dat terras van Acropolis met live muziek op te gaan zoeken, dan kunnen de kinderen nog lekker even draaien in de draaimolen terwijl wij een alcoholische versnapering en een bitterballetje pakken met de kunstenares die ons uitnodigde op deze prachtige nazomerdag!