10+ tips tijdens Open Monumentendag in Oss

Hij komt er weer aan, de Open Monumentendag! In het tweede weekend van september - 10 en 11 september 2022 - kun je weer duizenden mooie monumenten in Nederland bezoeken, inclusief plekken die niet altijd publiekelijk toegankelijk zijn. Natuurlijk heeft Oss ook prachtige monumenten die je eens gezien wilt hebben en ik heb een greep uit onze favorieten voor je! Het thema is dit jaar duurzaamheid, een hot item over heel de wereld en voor ons Nederlands cultureel erfgoed. Wil je alvast een unieke tour boeken tijdens Monumentendag? Dan tip ik je direct de busexcursie op zaterdag van Comité Oss. Reserveren is verplicht en de plaatsen zijn beperkt!

Klimmen in de toren van de Grote Kerk

De Grote Kerk in het centrum van Oss is de oudste nog bestaande kerk van Oss. Hij werd gebouwd van 1857 tot 1859 naar ontwerp van architect Van Tulder. Het interieur van de Grote Kerk is geïnspireerd op de gotische Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch en dat ziet een kenner direct. De hoge toren die wij kunnen zien vanuit onze woonkamer is een opvallend herkenningspunt in de stad. De toren heeft namelijk geen spits, maar een bakstenen balustrade. Waarom wil je de Grote Kerk met (of zonder) je kinderen bezoeken? Om met een gids een klim te maken in de 57 meter toren natuurlijk, want je hebt hier bij helder weer een prachtig uitzicht over Oss en omgeving! Weer eens wat anders dan Uitkijktoren Herperduin en als je geluk hebt dan tref je net als wij een vrijwilliger die op een kindvriendelijke en interessante manier meer vertelt over de kerk. Onze kinderen vonden dit een geweldig uitje tijdens Open Monumentendag.

Lees meer in mijn blog ´Op bezoek bij pastoor Kerssemakers in de Grote Kerk´.

Rondje langs de molens

Molens. Welk kind is er niet dol op? Wij hebben in Oss en omgeving al heel wat molens gezien, er zijn er wel een aantal! Onze favoriet is toch wel Stadsmolen de Nijverheid in Ravenstein met haar bierbrouwerij en uitzicht over het vestingstadje zelf. En Ravenstein heeft tijdens Open Monumentendag sowieso nog veel meer te bieden.

Lees meer in mijn blog ´Een middagje gezinsvertier in vestingstad Ravenstein´.

Wil je binnen het thema molens blijven en een leuke fietstour of autotocht maken? Voeg dan Molen Zeldenrust (Kruisstraat 37, Oss) en Molen Nieuw Leven (Nieuwe Brouwerstraat 49, Oss) ook toe aan je lijstje. Mijn tip is om jullie middag te eindigen op het terras van Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein of in de gezellige Peperstraat in Oss.

Gezinsfietstocht langs de monumenten

Toerclub de Windmolens uit Geffen organiseert samen met Bike+ en het Stadsarchief Oss de jaarlijkse Bike+ toer. Geschikt voor gezinnen! Je rijdt door de dorpen rondom Oss tijdens een toer van 45 of 65 kilometer. Vanuit Hotel de Naaldhof ga je naar Geffen, Lith, Lithoijen, Teeffelen, Oijen, Macharen, Megen, Haren, Berghem en eindig je weer in Oss. Onderweg een paar fijne horecaplekken en de mogelijkheid om monumenten te bezoeken. Je kun je tussen 10.00 en 12.30 ter plekken inschrijven en krijgt dan een routebeschrijving waarmee je zelf je fietstocht kunt rijden. 

Spelen en slenteren door Megen

Op een normale dag lijkt het vestingstadje Megen soms te slapen, maar dat is totaal anders tijdens Open Monumentendag. Wij hadden een geweldige middag in Megen tijdens Open Monumentendag! Wij strijken neer op Terras in 't Vaticaan terwijl de kinderen eindeloos rondjes draaien in de draaimolen en heerlijk spelen. We lopen een kort rondje door de mooie tuin van het klooster Franciscanen en komen veel bekenden tegen. Dit jaar kunnen kinderen op zondag ook nog meedoen met een workshop kaarsen maken en een insectenhotel maken. Op de Maasdijk vuurt de Megense Batterij de kanonnen af.

Wil je wat meer zien? Loop dan de Bordjesroute, de historische stadswandeling door Megen. Ook in Megen is er trouwens een molen - Molen Desiré - waar de molenaars tijdens Open Monumentendag op allebei de dagen zullen malen.

Lees meer in mijn blog ´Slenteren door Megen tijdens Open Monumentendag´ en kijk bij Acropolis Megen voor het complete programma in Megen.

Ravenstein, de parel van Oss

Burgemeester Wobine Buijs noemde Ravenstein de parel van Oss en ik snap heel goed waarom! Ravenstein is een en al fijne sfeer, prachtige geveltjes, historie en prachtige natuur. Ravenstein ligt direct aan de Maas en langs de Zuiderwaterlinie, de langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Je loopt hier letterlijk de stadspoorten binnen, de stad Ravenstein was immers ooit de hoofdstad van het Land van Ravenstein. Ook met kinderen is hier genoeg te beleven tijdens Open Monumentendag als je een bezoek brengt aan de molen en de smit. Wij maken bovendien nog een leuk struinommetje langs de Maas en pakken hiervoor het pontje tegenover Brass aan de Maas. Wist je trouwens dat vestingstad Ravenstein lange tijd niet Holland was en ook niet Brabant? Het hoorde bij Hertogdom Kleef en kwam in 1814 bij het Koninkrijk der Nederlanden.

Lees meer in mijn blog ´Een middagje gezinsvertier in vestingstad Ravenstein´.

Zoveel te doen tijdens Open Monumentendag Oss

En dit is nog lang niet alles tijdens Open Monumentendag in Oss! Breng een bezoekje aan het 75 jaar oude Maaslandcollege, ga op geocaching avontuur met Adventure Lab of bezoek Paalgraven en Vorstengrafdonk. Kijk voor meer informatie op de website van Open Monumentendag.