Een middagje gezinsvertier in vestingstad Ravenstein

Vestingstad Ravenstein aan de Maas is een plek waar wij steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Er stonden nog een aantal ontdekplekjes die niet altijd geopend zijn op ons lijstje en we hebben nog een missie te volbrengen. Dus op naar Ravenstein op een mooie zondagmiddag met de kids!

Smid, een onbekend beroep

Na een bezoekje aan Pleur Ravenstein op advies van Eefje stappen we binnen bij Smederij Verhoeven. We hebben een missie: we willen een handgreep laten smeden voor de deur van onze nieuwe kast in de gang. De smid vertelt honderduit over zijn beroep terwijl onze oudste zoon met hem samen de handgreep gaat maken. Een beetje eng vindt hij het wel als de smid aan de gang gaat met het vuur waarin het metaal wordt verwarmd zodat het vormbaar is. Tegelijkertijd ook interessant, want waar smid vroeger een veelvoorkomend beroep was, is het tegenwoordig nauwelijks meer bekend. Door het metaal op het aambeeld in de gewenste vorm te slaan hebben we uiteindelijk een zelfgemaakt handvat dat inmiddels pronkt op onze kastdeur! Ontzettend leuk hoe we op deze manier kunnen kennismaken met het beroep, iets zelf doen is toch anders dan toekijken.

Leerlooierij Museum

Voor onze kinderen is het Leerlooierij Museum een desillusie na het bezoek aan de smid. Er is voor kinderen minder te doen in dit museum, wij vinden de verhalen van de vrijwilliger leuk om te horen. Hij weet veel over de geschiedenis van de leerindustrie in Ravenstein en we krijgen een goede indruk hoe van een koeienhuid leer wordt gemaakt. De tuin rondom het schattige looischuur is schilderachtig mooi en het is moeilijk voor te stellen dat de enorme machines die er staan de klus vroeger al konden klaren om grote lappen leer te bewerken. Dit zijn trouwens de laatste overblijfselen van Stoom- en Schoenlederfabriek Firma Ignaat Suermondt. Als je in Ravenstein bent dan zou ik zeker een kort bezoekje brengen aan het Leerlooierij Museum. Denk trouwens niet dat je het gemakkelijk vindt. Het is zo'n verhaal van, linksaf aan het eind van de parkeerplaats bij de jeu-de-boulesbaan en dan doorlopen totdat je het aan je linkerhand ziet liggen.

Tip: neem je fototoestel mee met mooi weer, want dan is dit een perfecte plek om een paar mooie foto's te maken met je kinderen.

Naar boven klimmen op De Nijverheid

En weer door! Onze peuter is er dol op: klimmen en de toren van de kerk in Geffen was een feest, maar dat is De Nijverheid in Ravenstein zeer zeker ook. Dit is een windmolen die als korenmolen is ingericht en waar tegenwoordig een Bakhuys met steenoven en een Bierbrouwerij met proeflokaal zijn gevestigd. Een fantastische plek! We klimmen naar boven, wat opvalt, is dat hier meer trappen zijn dan in veel anderen molens, meer verdiepingen dus. We hebben geluk, want we mogen naar de hoogste verdieping doorlopen waar we de molensteen kunnen zien. Dat kan omdat de molen niet draait, meestal kun je hier dus niet komen en wij hadden dit dus nog nooit gezien. Wat onvoorstelbaar en wat een uitvinding eigenlijk! We hebben een verdiepinkje lager bovendien een fantastisch uitzicht over Ravenstein, zo eentje voor in een boekje. Na de klim pakken we een lekker biertje met een bitterbal voordat we doorlopen naar het pondje schuin tegenover Restaurant 't Veerhuis.

Struinommetje langs de Maas

Onze kinderen vinden een oversteek met een pontje altijd een feest en laat Ravenstein nu een voetveer hebben die ons naar de overkant van de Maas brengt. Leuk weetje: deze oversteek werd vroeger gebruikt als sluiproute tijdens veldslagen. De Slag bij Niftrik (Bataille de Ravenstein) was in 1388 een erg bloedige veldslag tussen de twee vorstendommen Brabant en Gelre. Direct bij aankomst aan de overkant kun je rechts het hek inslaan om een struinommetje van 4,3 kilometer te maken. Wij vinden dit soort struinommetjes erg leuk. Dit is trouwens een populair rondje met de hond dus je bent gewaarschuwd, doe maar liever laarzen aan! De oudste heeft geluk, hij mag het veer veilig naar de overkant sturen. Dikke fun natuurlijk.

Open Monumentendag

Als wij in Ravenstein zijn is het Open Monumentendag. Dat is een weekend in september waarin veel monumenten in Nederland de deuren openen. De uitgelezen dagen dus om kennis te maken met ons Nederlandse erfgoed. De oversteek met het pontje was daarom gratis. In 2022 vindt de Open Monumentendag plaats in het weekend van 10 en 11 september met als thema duurzaamheid. We waren ook in Megen tijdens Monumentendag, een regelrechte aanrader vol gezelligheid.