(Een bakkie) Pleur Ravenstein

Een zonnige doordeweekse dag, die voelt als een zondag. Zonnetje, 23 graden, op de fiets naar Ravenstein vanuit Oss om te lunchen. Even buitenshuis vertoeven nu ome Corona het ons wat moeilijker maakt om naar de Middellandse Zee af te reizen. Na 50 minuten fietsen sta je in het centrum van Ravenstein. Google Maps geeft aan dat het ook in 40 minuten kan, de wind denkt daar anders over. Het mag de pret niet drukken, het is vakantie, de zon staat op m’n snoet, zonnebril op, slippers aan, wat wil je nog meer?

Na een klein uurtje fietsen lijkt het alsof je in het buitenland staat in plaats van in het pittoreske dorpje (lees: vestingstad) Ravenstein. De witte huizen, de smalle straatjes, de lage tunnel, uitzicht op het water, de kinderkopjes op de weg, hortensia’s in de voortuin, het geeft je het gevoel alsof je in het zuiden van Frankrijk of Italië bent, en dat om de hoek.

Van pakketpunt tot lunchroom

In het hart van Ravenstein is het ’t Postkantoor omgetoverd tot een nieuw lunchlokaal; Pleur. De geur van warme broodjes verwelkomt je wanneer je bij Pleur binnenstapt. ‘t Postkantoor, een begrip in de stad de afgelopen tien jaar, is niet meer te herkennen. Wel het vertrouwde gezicht, bij binnenkomst verwelkomt eigenaresse Kim Vogelsangs je terwijl ze druk in de weer is in de keuken. Je voelt je meteen welkom, voor de uitstraling zijn ze, zoals ze het zelf zegt, ‘duidelijk voor groen gegaan’. Overal waar je kijkt staan en hangen plantjes, op planken aan de muur staan blikken met olijven, vintage schilderijtjes en een tros knoflook. Het hele terras zit vol met het mooie weer, maar we weten toch een plekje te bemachtigen onder de parasol.

Voor ieder wat wils(kracht)

De keuze is reuze op de menukaart, de twijfel slaat toe: “Zal ik beginnen met een huisgemaakte smoothie en flammkuchen? En vervolgens een biertje van Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein?” Klinkt als een goed idee. Voor degene die denken; flamm-what? Dit is een Duits gerecht, het ziet eruit als een hele dunne pizza, al smaakt het anders. Daarnaast is er ook keuze uit broodjes en voor de liefhebbers een poké bowl, deze was helaas op maar zag er overigens heerlijk uit (even twee tafeltjes verder gespiekt). Het is rustig vertoeven op het terras aan de kant van de weg. Het zijn voornamelijk fietsers die voorbij komen.

Voordat we vertrekken valt mijn oog op iets anders leuks: een mand gevuld door Pleur die je mag meenemen naar een plek om te picknicken. Keuze uit vijf verschillende picknicks en leuk voor jong en oud. Ineens dwalen mijn gedachten af over hoe heerlijk het zou zijn als je dit kan doen terwijl je lekker aan de Maas zit, onder een grote boom. Interessant feitje; wist je dat de bomen die langs de Maas staan ‘bakenbomen’ heten? Ze staan op de oevers naast de rivier om de grens tussen land en water te markeren.

Na de lunch is het heerlijk om nog even een wandeling te maken door de smalle straatjes van Ravenstein en de lokale winkels te bekijken. Je kunt in Ravenstein heerlijk vertoeven, in het centrum en aan het water, om te relaxen of iets actiefs te doen.