Een historische ontmoeting met de werkers van Oss

Meer dan 25 jaar geleden werden de eerste schetsen voor een nieuwe invulling van het oude Bergoss fabrieksterrein gemaakt. Het project is anno 2021 bijna gereed. Aan de rand van het Osse centrum ligt exact op de plek waar ooit de tapijtfabriek van de familie Bergh was gevestigd nu de woonwijk Berghkwartier. De plek waar wij fantastisch wonen en van waaruit je in een paar minuten naar het centrum van Oss loopt. 

Verhalen over een stukje historisch Oss

Iedere ochtend als ik naar beneden kom herinnert de oude Singer naaimachine in onze hal mij aan de verhalen die er te vertellen zijn over onze woonwijk Berghkwartier en de directe omgeving. Deze oude naaimachine stond jarenlang in het bij alle Ossenaren bekende D'n Toei, onder andere bekend om de nostalgische gebruiksvoorwerpen die ten toon gesteld werden in het restaurant. Als ik uit het raam kijk zie ik de loftwoningen onder de spanten van de oude tapijtfabriek met daarachter de oude fabrieksmuren van Bergoss aan de Oostwal. Natuurlijk een directe herinnering aan de fabriek die ooit stond op de plek waar nu de wijk Berghkwartier ligt, midden in het centrum van Oss Ik houd ervan om in de geschiedenis van mijn eigen wijk te duiken en deze blijkt heel erg rijk te zijn! Ik werd dan ook ontzettend blij toen het plein direct voor Restaurant Cordial een nieuwe invulling kreeg met aandacht voor het verleden en mooi in ieder jaargetijde. Wij reden zelf afgelopen februari al heel wat rondjes rondom de werkers!

Met dank aan de harde werkers van Oss

Heb jij ze al gezien? De Werkers van Oss op het Tapijtplein? De zeven beeldplaten die er staan zijn een eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die werkten in de fabrieken en bedrijven van Oss. Samen zorgden al deze hard werkende Ossenaren rond 1850 voor een flinke industriële ontwikkeling van onze stad en dat is stiekem wel iets om trots op te zijn als je het mij vraagt!

Zonder mobiel ben je nergens

Vergeet je mobiele telefoon niet als je naar de Werkers van Oss gaat, want je kunt bij iedere werker een QR code scannen om meer te weten te komen over iedere beeldplaat. Zo kom je achter heel wat leuke feiten ontdekte ik met de kinderen! Wist jij bijvoorbeeld dat de eerste margarine in 1871 werd geproduceerd door Jurgens in Oss? Duizenden Ossenaren hebben vaak generaties lang gewerkt bij de bedrijven in Oss waarvan UNOX en Organon misschien wel de bekendste zijn. Ik zal niet te veel verklappen, duik vooral zelf in de geschiedenis van de stad.

Als je naar het centrum gaat en je auto parkeert in de parkeergarage aan de Oostwal dan kom je langs de werkers van Oss als je de stad in loopt. Een bezoekje meer dan waard en een geschiedenis om niet te vergeten.