De bende van Oss: Feit en fictie

Dat ik als inwoner van de gemeente Oss nog nooit de film “De Bende van Oss” heb gezien, is eigenlijk een schande. Tijd om dit recht te zetten. Dus met een wijntje en een bakje chips in de aanslag worden we meegezogen in het verhaal van Oss in de jaren 30.

De spannende film, met Sylvia Hoeks en Frank Lammers in de hoofdrollen, geeft een goed beeld van een roerige periode is Oss. Natuurlijk worden veel scenes in studio’s gespeeld, maar er zijn ook plaatsen uit de omgeving die je zeker zal herkennen.

De film is spannend en boeiend om naar te kijken, maar wat is feit en wat is fictie? Op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum kun je heel wat informatie vinden. Ja, er werd een caféhouder vermoord. Alleen niet in op de heide, maar in de weilanden tussen Berghem en Oss. Ja, er waren verzekeringsagenten, maar die woonden niet in het mooie huis aan de Molenstraat. Ja, er was een lid van de bende die goed kon wielrennen, maar dat deed hij niet in Ravenstein.

Benieuwd naar de geschiedenis van de Bende van Oss, maar dan wel in het hier en nu? Kijk dan deze vlog, pomp je fietsbanden op en volg ons spoor. 

Transcriptie Video 'Bende van Oss, tussen feit en fictie'.