Ontdek meer bij het Ossermeer

Vergeet even de imposante natuurgebieden zoals de Maashorst. Maar bezoek eens de kleinere natuurparels in Oss, zoals het Ossermeer. Ga buiten de platgetreden paden en ontdek prachtige ongerepte natuur met een bijzonder verleden!

Hiervoor neem ik het zogenoemde Laarzenpad. Uhh…, laarzenpad? Spontaan krijg ik visioenen van soppige paadjes, ploegen door de modder, en vastgezogen laarzen. Maar niets is minder waar! Toegegeven, goed voorbereid in mijn stevige wandelschoenen, betreed ik de vaak onverharde paden, maar laat ik me verrassen door dit mooie natuurgebied, pal aan de noordkant van Oss.

Symfonie

Omgeven door dichte begroeiing,  sluip ik door spannende paadjes, hoor ik het vrolijke gekwetter en de prachtige symfonie aan vogelgeluiden, zie ik de spiegeling van diverse vijvers en het Ossermeer, en aanschouw ik een oer-Hollands landschap met knotwilgen, dijken en weilanden.

Duikplank

Mijn tocht start bij de parkeerplaats aan de Macharenseweg, bij het voormalige zwembad van Oss. Al lopend langs deze vijver, maak ik in gedachten een voorstelling van de heren, dames en kinderen die hier (jawel, netjes gescheiden) tot eind jaren zestig kwamen badderen. Een overblijfsel van een oude duikplak herinnert nog aan vroeger tijden. Bijzonder!

Vrije natuur

De route voert mij verder, langs het Ossermeer. Met de wuivende rietkragen, de ontluikende lente in de omringende struiken en de vele vogels vormt dit een prachtig uitzicht! Dit restant van een oude Maasloop maakt deel uit van de Hertogswetering, maar vormt nu een langgerekt natuurgebied en vogelreservaat. De natuur mag hier blijkbaar zijn gang gaan. Wat betekent dat ik even door het dichte kreupelhout moet, om mijn weg te kunnen vervolgen. Na de dichte begroeiing kom ik aan in een ander verrassend landschap: een open grasland, fraai omzoomd door knotwilgen, rietkragen en struiken.

Van griendbos tot weilanden

Wat verder zie ik een griendbos met lage geknotte wilgen, dat geeft een bijzonder gezicht. De route laat mij verder struinen, in alle rust langs het Ossermeer. Ik passeer een paar bruggetjes en het blijft een afwisselend landschap.  Daarna voert de route verder door het open gebied met weilanden en zie ik zowaar een paar ooievaars vliegen. Het pad voert vervolgens terug richting Ossermeer, langs de zogenaamde ‘groene vingers’: groenvoorzieningen speciaal voor vogels en kleine dieren.

Historisch dijkje

Vervolgens bewandel ik de prachtige Meerdijk, met aan weerszijden een fraai lint aan knotwilgen. Een dijk met een lange geschiedenis, die al sinds begin 18e eeuw bescherming tegen het Maaswater bood.  Aan de andere kant van de Macharenseweg passeer ik vervolgens nog een drietal mooie vijvers. Via smalle paadjes, met fraaie doorkijkjes op het spiegelende water, keer ik terug naar het startpunt.

Zelf op (laarzen)pad?

Wil jij zelf dit prachtige natuurpareltje ontdekken? Je loopt deze makkelijk via de routekaart of via de aangegeven wandelknooppunten.
En als je toch in de buurt bent, ga dan ook even terug naar de Landwinkel Boer Spierings waar je eerder langs wandelde. Een fijne plek om eerlijke streekproducten te kopen naast hun eigen melk, kaas en vlees. Je kunt zelfs een kijkje nemen in de koeienstal, de moeite waard! Er is zeker meer te ontdekken nabij het Ossermeer!