Ontdek de geschiedenis van de Romeinen langs de Maas

Onze oudste op school zit midden in het thema 'De Romeinen'. Wij vinden het leuk om dat soort thema's te koppelen aan uitjes met ons gezin en deze keer kan dat heel gemakkelijk met een cultureel dagje 'Tempels langs de Maas' wat al voor ons is voorbereid en uitgestippeld in de App 'Erfgoed 's-Hertogenbosch'.

Leuke fietsroute langs historische plekken

De 47 kilometer lange fietsroute 'Tempels langs de Maas' brengt ons langs de plekken die belangrijk waren in de Romeinse tijd in de regio Oss. Nog nooit waren ze ons opgevallen en we hebben toch flink wat fietstochten gemaakt de afgelopen jaren in onze eigen omgeving. De verklaring is snel gevonden: boven de grond zie je eigenlijk niets meer terug uit die tijd, onder de grond is het een ander verhaal hebben archeologen ontdekt. Sinds kort is er een nieuwe route die fietsers langs deze historische plekken brengt. Wij vinden het erg leuk om te lezen, zien en leren over hoe hier handel werd gedreven en wie belangrijk waren in die tijd. En dat onze omgeving een militair en belangrijk knooppunt was is ook niet onbelangrijk natuurlijk.

Er zijn 16 locaties waar de geschiedenis van de Romeinen wordt verteld. Hoewel dit een fietsroute is, besluiten wij de route te rijden met de auto. Het is slecht weer en niet gaan vinden we geen optie.

Hallo Flavius

Met de kaart en de app met navigatie bij de hand navigeren we vrij gemakkelijk door de route heen. We maken een aangepaste eigen tour en om ervoor te zorgen dat onze peuter van 3 jaar het leuk blijft vinden dus we stappen onderweg op wat plekken uit. We beginnen de dag als het zonnetje nog schijnt in Natuurspeeltuin Graaf van Megen, een heerlijke plek om lekker te picknicken trouwens. Daarna rijden we door naar punt 3 waar we onze Tempel tour starten bij Flavius in Maren-Kessel. Nadat Flavius ons heeft toegesproken - hij blijkt de eerste bestuurder van Nederland die we van naam kennen én de eerst 'Brabander'- rijden we door naar punt 4 en 5 in Kessel. Hier maken we kennis met de term 'Veni, vidi, vici' die onze oudste zoon direct herkent: Ik kwam, ik zag, ik overwon. Een inmiddels legendarische uitspraak van Julius Caesar die waarschijnlijk op precies deze plek ooit overwon. Hoe ze dat weten? Er werden hier veel menselijke botten en militaire vondsten gedaan en dat duidt er logischerwijs op dat hier een veldslag plaatsvond.

Vervolgens toeren we in volgorde door tot en met punt 12 en daar rijden we binnendoor en pakken we uiteindelijk bij Alem het pondje. Met mooi weer is dit alleen al echt fantastisch met kinderen! Vervolgens rijden we door naar Hercules Magusanus bij De Tempel van Empel (punt 2). Maar niet voordat we even zijn uitgestapt bij Speeltuin 't Kwekkeltje in Rosmalen waar we meteen even lunchen. Daarna rijden langs alle resterende nummers om vervolgens bij punt 12 weer af te slaan richting het pondje van Alem. De App geeft ontzettend veel informatie en loodst ons perfect door de hele tour heen, zo komt de Romeinse geschiedenis ineens in eigen regio tot leven!

Borrelen bij de bierbrouwerij

Onze middag is helaas verder één grote regenbui. Het is weer om lekker bij de kachel te kruipen. Omdat we nog wel zin hebben in wat sfeervolle gezelligheid besluiten we af te zakken bij de Bierbrouwerij in Oijen, dit blijft toch één van onze favorieten. We bestellen een dikke portie nacho's met bitterballen erbij, onze kinderen smullen ervan! Dekentje om de schouders, stok kaarten erbij en niemand die ons nog wat doet. Wat een heerlijke afsluiter van een leuke dag. We hebben genoeg gezien om te besluiten dat we zéker nog eens terug moeten gaan met mooi weer. Dan kunnen we zelfs misschien zwemmen in de Lithse Ham! Als wij gaan toeren in onze eigen omgeving nemen we onze zwemspullen altijd mee met mooi weer, er zijn namelijk zoveel leuke zwemplekken in de omgeving. Zoek je een cultureel dagje in omgeving Den Bosch en Oss? Dan is dit gewoon een heerlijk uitje op de fiets of met de auto. Zorg bij mooi weer voor een picknickmand en neem je zwemspullen mee voor onderweg.

Welke knooppunten moet je volgen?

De knooppunten die je volgt voor de complete route op de fiets voor 'Tempels langs de Maas' zijn: 48 - 96 - 95 - 10 - 02 - 01 - 34 - 33 -20 - 21 - 24 - 69 - 84 - 67 - 98 - 23 - 22 - 21 -97.

Download de app  'Erfgoed 's-Hertogenbosch' in de Google Play Store of in de App Store.

Tip: als je wilt, kun je deze route prima in tweeën knippen en dus in twee dagen fietsen. Je kunt zeg maar twee routes van ongeveer de helft van de kilometers rijden, met kinderen kan dat een goede optie zijn als je de speeltuinen toevoegt zoals wij deden.