De Zuiderwaterlinie schittert in beelden

Terwijl ik er ben om mijn rijbewijs te verlengen, wordt mijn aandacht gevangen door de foto’s die tentoongesteld zijn in de hal van het Osse gemeentehuis. Regelmatig wordt de publieksruimte daar opgesierd met wisselende kunst- en foto-exposities. Ook al hoef je er niet te zijn voor je paspoort, id of wat anders, loop er gewoon binnen. Het is altijd wel de moeite waard. Dit keer met een fotoserie van Ad Wagemakers over de Zuiderwaterlinie en de invloed ervan op dorpen, steden en landschappen in onze gemeente.

Van leraar tot fotograaf

Ik ken Ad al een tijdje. Hij is een bekend gezicht uit het Osse onderwijs. Daarnaast is fotografie zijn grote passie en volgt hij een intensieve studie aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt (België). Voor zijn afstudeeropdracht wil hij de Zuiderwaterlinie in beeld brengen. De inmiddels gepensioneerde leraar loopt de volledige route (290 km) van het verdedigingswerk in etappes. Daarna beleeft hij de hele tocht nog eens vanuit de lucht. Dit alles leidt tot een boekwerk en tentoonstelling van een prachtig fotoproject.

De vijand op afstand

De Zuiderwaterlinie is eind 17e eeuw ontworpen en vormt een ketting van vestingsteden, waterlinies, forten en schansen van Bergen op Zoom tot Grave. Met het onder water laten lopen van stukken land worden vijandelijke Spaanse en Franse legers op afstand gehouden. Waar eens soldaten aan de grens staan, vinden we nu vredige stadjes. Ook in onze regio. In deze expositie zie ik een selectie van de mooiste en meest markante plekken in het Osse deel van de linie.

Beschermd Brabant

Van de elf vestingsteden liggen er twee in onze gemeente: Megen en Ravenstein. Ik zie indrukwekkende luchtfoto’s en voel de geschiedenis. Verder natuurlijk beelden van bekende plekken als het Kasteel van Oijen - dat Brabant moest beschermen tegen de Geldersen - de sluis in Lith en de Kasteelse Poort in Ravenstein. Het perspectief vanaf de dijken en vanuit de lucht laat me genieten van mooie vergezichten over het water, de vestingwerken en fraaie landschappen. Weer verwondert me de schoonheid van de Hemelrijkse Waard en de schilderachtige plekken langs de Maas. Op foto’s die in onze lokale gebouwen niet zouden misstaan.

Krachtige streek

Die Maasdijken, -dorpen en -stadjes beleef ik vanaf nu met andere ogen, met in het hoofd de kracht van dit gebied tegen de vijand. Waarbij het water werd ingezet als verdediging. Geïnspireerd door Ad en zijn schitterende fotoreeks wil ik weer fietsen door die krachtige streek en over de vredige dijken van ’t Wild tot Keent. Laat het maar snel voorjaar worden!

Om te weten:

  • De luchtfoto van Ravenstein is van Ad Wagemakers;
  • De fototentoonstelling Zuiderwaterlinie is (coronaproof) nog te zien tot en met 31 december 2020 in de hal van het gemeentehuis; openingstijden van 9.00 tot 16.00 uur;
  • Ontdek meer over de Zuiderwaterlinie in het bezoekerscentrum in Grave.