In de schatkamer van Jan Cunen

Net als u zocht ik het dicht bij huis het afgelopen anderhalf jaar vanwege de bekende reden. Daarbij gebruikte ik de plotselinge overdaad aan tijd onder meer voor het opruimen van onze zolder. En wat bracht dát mooie verrassingen naar boven. Van vergeten brieven, kaarten en fotoalbums van ouders en grootouders tot kleine, maar dierbare erfstukjes. Zo verging het ook Jan Cunen, die in zijn eigen collectie en geschiedenis dook en er zelfs een tentoonstelling van maakte, ‘Jan Cunen blijft thuis’. Ik nam er een kijkje.

Margarinestrijd in de villa

Bij de entree in de prachtige hal van Museum Jan Cunen word ik meteen overweldigd door twee levensgrote mannen van industrieel materiaal. Een medewerker vertelt me dat hier de heren Van den Bergh en Jurgens worden uitgebeeld. De voormalige bewoners van de monumentale villa en grote margarineconcurrenten al strijdend om de macht. Hun woonkamers bevatten nu de schatkamer van Jan Cunens collectie met hoogtepunten uit het verleden van de stad.

Bonte verzameling

Blikvanger is de jurk waarvan hier de oudste resten in Nederland werden gevonden. Naast andere archeologische ontdekkingen – mammoetbotten en replica’s van het kromgebogen zwaard met bronzen urn duiken weer op – is er ook ruimte voor kunstwerken als van Israels, Mesdag of het prachtige schilderij van Johannes Bosboom met het interieur van de Sint-Jan. Verder veel van het rijke industriële verleden van Oss. De tapijten van Bergoss. Vlees in blik. Het ontstaan van Unilever. Ontdekking van de pil bij Organon. Ontwerptekeningen, machines en apparaten.

Het Osse industriële verleden

Een van de hoogtepunten voor mij is de neon lichtreclame van Unox. Die hing bij slagerijen in het hele land. Het werpt mij terug naar mijn kindertijd, waarin ik – met een vader als fabrieksarbeider daar - dacht dat heel Oss bij Unox (of d’n Hartog) of Zwanenberg werkte. Aan de wand bekende producten van beide bedrijven uitgestald. Waaronder de vleeswaren in blik, die ook naar het buitenland gingen. Waar de merknaam Zwan prima werkte. Maar de naam Hartog lastiger bleek uit te spreken, waarna de omkering een bekend merk werd op de Engelse markt: Gotrah

Het hier belichte overzicht van de Osse industrie smaakt naar meer. In andere Osse schatkamers moet toch nog veel meer te vinden zijn. De aanzet is er alvast in Museum Jan Cunen. Nog te zien tot 16 januari 2022.

Nog even langs het TIO en De Firma Streek

Onderweg naar de fietsenstalling loop ik nog even het Toeristisch Informatiecentrum Oss (TIO) aan de Kruisstraat binnen. Samen met De Firma Streek vormt de voormalige VVV een ruime winkel met alles wat onze regio te bieden heeft. Toeristische informatie is er volop in combinatie met producten van lokale en regionale ondernemers. Vooral de hoeveelheid biersoorten valt op. Nooit geweten dat er zoveel streekproducten en Osse souvenirs zijn. Cadeausuggesties genoeg dus. Met handenvol flyers, kaarten, fiets- en wandelroutes ga ik op huis aan. Weer inspiratie genoeg #bijonsomdehoek.

Om te weten:

  • De tentoonstelling ‘Jan Cunen blijft thuis’ is nog te zien tot en met 16 januari 2022 in Museum Jan Cunen;
  • Naast ‘Jan Cunen blijft thuis’ is er op de zolder van het museum het werk van kunstenaar Willum Geerts te zien, 'Een Mo Ment Nu'. Bijzondere, bijna psychedelische, opnames van de stad zijn daar nog te zien tot en met 26 september 2021;
  • 'Kunst op de WC' is nog te zien tot en met 31 oktober 2021;
  • Tickets zijn te koop via de website, of kom gewoon langs zonder reservering. Dat kan ook;
  • Voor een drankje en heerlijke lunch kun je terecht bij Café Cunen in het museum en op het terras in het sfeervolle park; 
  • Informatie en openingstijden van het Toeristisch Informatiecentrum Oss