Muziektheater De Bende van Oss

Vijf keer een volle zaal en staande ovatie in theater De Lievekamp in Oss. In het najaar van 2022 stond de succesvolle voorstelling De Bende van Oss op de planken. Hiermee bracht Stichting TheaterStof. de geschiedenis van Oss als muzikale bloemlezing tot leven. Treffende woorden voor het muziektheaterstuk: rauw, raak, spannend en ontroerend.

Anders laten kijken

Hoe kijkt schrijver en regisseur Peter van Aar terug op de voorstellingen? “Ik ben heel blij dat we deze productie zo samen hebben mogen maken. Ik ben trots op hoe we er gezamenlijk kleur aan hebben gegeven. Wat ik heel waardevol vind: we hebben het publiek ook echt anders laten kijken naar de thematiek die bij het verhaal van de bende hoort. Armoede doet echt wat met je. Mensen maken keuzes onder bepaalde omstandigheden. We maken er als mensen soms echt een bende van. Waar komt dat dan door? We oordelen vaak snel, maar dat is te makkelijk. Vanuit een diepgeworteld rechtvaardigheidsgevoel heb ik de nuance gezocht, veel diepere lagen toegevoegd. Het is fijn om na afloop terug te horen dat dat gezien en gewaardeerd wordt, en niet door de minsten. Het mooiste compliment dat ik kan ontvangen: als mensen echt geraakt worden.”

Een voorstelling die raakt

Voorafgaand aan elke voorstelling gaf Peter van Aar een inleiding over het intensieve maakproces. Ook het programmaboekje van de voorstelling geeft een mooie inkijk in de toewijding en de dilemma's van de maker. Hij schrijft daar: “Wat een opgave was het om al die informatie die er is over dit roemrijke verleden, om te zetten in een voorstelling die raakt. Dat ligt me wel. Zeker samen met Dorette Ploegmakers als stabiele productieleidster en Tom Löwenthal als componist, onze samenwerking is heel bijzonder. Maar om die geschiedenis zo te verpakken en niemand -ook postuum niet- te willen eren of beschadigen, was een klus. Wel een hele mooie klus.”

Gevoelens, gedachten en prikkels

In het programmaboekje vervolgt de schrijver: “De reden dat er na een schrijversblok, veel overleg en het pijnigen van de hersenen, gekozen is voor fictieve namen is een voortvloeisel uit dit proces. De personages echter zijn allemaal wel geënt op de bijzondere, unieke en kleurrijke mensen uit de specifieke tijden van weleer. En ja, dat heb ik geprobeerd: dicht bij de mens blijven. De mens die keuzes maakt onder bepaalde omstandigheden, ingegeven door geloof, hoop en liefde… Uiteindelijk stelde ik mezelf de vraag wie nou de werkelijke bende was. Onze mooie en bijzondere cast is meegenomen in de intensiteit van gevoelens, gedachten en prikkels en geeft dit weer in deze muzikale vertelling.”

Zoveel groter dan Oss

En nu? Krijgt de succesvolle voorstelling een vervolg? Ossenaar Van Aar sluit het niet uit. “Ik zou dat zeker mooi vinden. Het thema is zoveel groter dan Oss. Het is mooi als dit verhaal een nog breder publiek kan bereiken. We gaan ervaren welke kansen ontstaan. Ik sta overal voor open. Want het goede van Oss mogen we nog verder de wereld in slingeren. Laten zien dat we er zijn en dat hier veel goede dingen gebeuren!”

Over de voorstelling

'De Bende van Oss’ is een voorstelling over recht en onrecht, over crisis en werkgelegenheid, over misbruik en weerbaarheid, onderdrukking en veerkracht. Over geloof en ongeloof, liefde en ontrouw, maar vooral over de hunkering naar een beetje geluk en hopen op een beter leven. Wat bewoog zielen van alle rangen en standen om de keuzes te maken die zij maakten en wie was nou die werkelijke bende? De grote cast leeft en ademt de tijd van toen; rauw, raak, spannend en ontroerend. Een productie over dat wat was en als trots loflied op datgene wat is.

Themapagina en stadswandeling

De spraakmakende geschiedenis van de bende van Oss is tot op de dag van vandaag verbonden met deze streek. De misdaden van toen staan niet op zichzelf. Industrialisatie, werkloosheid, armoede en criminaliteit hingen onlosmakelijk samen.

Wat vind je hiervan terug in het hedendaagse Oss? Je ontdekt het op de themapagina van Tref het in Oss en tijdens een speciale stadswandeling. Met volop verhalen over deze roerige periode in de Osse geschiedenis. 

Ontdek meer