Onthaasten in Gewande

Toe aan ontspanning? Ga eens net voorbij aan het meest westelijke puntje van Oss. Daar vind je het: het kleine gehucht Gewande. Een verborgen parel aan de Maas. Hier tref je een natuurlijke oase, met verrassend veel cultuur, historie en culinaire verrassingen. En dat allemaal op één vierkante kilometer!

Afvoerputje

Eerst even terug naar het begin: hier heerste eeuwenlang een enorme strijd tegen het water. Zou je niet zeggen nu, kijkend naar de vriendelijk stromende Maas en weteringen.  Maar al sinds de 14e eeuw is Gewande de belangrijkste plek voor afwatering van de Maaskant. Het laagste punt in dit gebied, oftewel een duidelijk afvoerputje!  Hier monden vier weteringen uit op de Maas, waaronder de Roode wetering via de Roode sluis en de Hertogswetering via de Blauwe sluis. Hoezo blauw? Nou, blijkbaar omdat in deze sluis Naamse ofwel blauwe steen is toegepast. Een indrukwekkend rijtje van gemalen deden hun best om de destijds onstuimige Maas en het water uit het achterland te beheersen. Met het oude gemaal Caners en het Hertogsgemaal nu nog als zichtbare herinneringen.

Ontspannen maar!

En nu? Met droge voeten, het water onder controle, met dank aan een modern gemaal, is het nu puur ontspannen in Gewande. Met name in het natuurgebied Blauwe Sluis: de rust, de nieuwe natuur, de ongerepte strandjes, het architectonische uitzichtpunt, de oude gemalen. En niet te vergeten de fijne terrassen met ongekend uitzicht en het menu vol streekproducten bij het restaurant De Blauwe Sluis. Het is er allemaal. Enige stress hier is keuzestress: waar te beginnen?

Canarische weilanden

Vakantie in eigen land, prima en veilig idee! Aan het water, op het strand, op een fijn ligbedje met parasol én koelbox met drank erbij: dat kan in Gewande. Met een dikke knipoog, onder het mom van de Canarische Weilanden, kan je dit alles bij restaurant De Blauwe Sluis huren en bestellen.  Ontstaan in coronatijden, maar nu al een doorslaand succes. Je kunt zelfs kiezen uit meerdere strandjes, hoe luxe is dat?

Streekgebonden gerechten en producten

Ook heel aangenaam: restaurant De Blauwe Sluis biedt fijne terrassen met magnifiek uitzicht op de Maas en het natuurgebied. Eigenaar Rens Kemp heeft de terrassen recent uitgebreid om gasten op veilige afstand gastvrijheid te bieden. Hier kun je lekker lunchen, borrelen of dineren en kiezen uit een uitgebreid menu met streekgebonden producten en gerechten. Wat te denken van ’n braoj paling, hete kiep of een bourgondische Brabantse koffietafel (met kroket van oma Bobs om maar iets te noemen)? Ik ging zelf voor de salade met verse tonijn, en deze smaakte heerlijk! Is het geen terrasweer? Dan is het ook prettig vertoeven in het pas gerenoveerde huiskamerrestaurant. Wat eerst een drankcafé was, ademt nu een en al sfeer en gemoedelijkheid.

Nieuwe natuur

De naam Blauwe Sluis is niet alleen voorbehouden aan het restaurant, maar aan de hele Maasuiterwaard. Een bijzonder natuurgebied gericht op ecologisch herstel. Zo is een nieuwe, ondiepe geul gegraven die bij hoge waterstanden mee stroomt met de Maas. Planten, vissen en andere waterdieren die hier (van nature) thuis horen, vinden zo hun plek weer terug. Al struinend door dit gebied, kun je dit zelf ervaren, zien en horen!

Panorama vanaf de pier

Het mooiste panorama zie je vanaf de bijzondere pier: een architectonische blikvanger met een weids uitzicht over de Maas en de uiterwaarden. Hier loop je bij laag water zo’n 5 meter boven de uiterwaarden. Het ontwerp is geïnspireerd op de historische omgeving (hier stond heel vroeger een fort), het symboliseert een kanon waaruit twee kogels worden afgevuurd. Maar bovenal is het een gave verbinding tussen natuur en rivier!

Zin gekregen in een bezoekje aan Gewande? Combineer een bezoek met een van de vele wandel- en fietsroutes die hier langs komen. Zoals het Maarten van Rossumpad of de fietsroute ‘de Maas als vriend en vijand – West’. Keuze genoeg om lekker te onthaasten!