Ontdek de vrijstaat Land van Ravenstein

Hey daar, fietsliefhebbers! Graag neem ik je mee op een avontuurlijke ontdekkingstocht door het Land van Ravenstein. Gelegen in het hart van het Brabantse landschap, is dit gebied vol met geschiedenis en cultuur, en omgeven door mooie natuur.  Het voorjaar is begonnen, en daarmee ook ons fietsseizoen. Waar beter te starten dan in deze prachtige streek?

Wat is dan de 'vrijstaat Land van Ravenstein’? Dit ‘land’ is doordrenkt van geschiedenis, waarbij zowat elke steen, elke bocht in de weg een verhaal te vertellen heeft. Tussen 1360 en 1795 was dit gebied een soeverein land waar godsdienstvrijheid hoog in het vaandel stond. Zo bood het ook een toevluchtsoord voor katholieke kloosterordes. En dat gaan we zeker zien!

Op ontdekking

Met tien unieke ontdekkingstochten duik je diep de geschiedenis in van deze regio. Via een speciale app kan je de fietsroutes volgen, en informatie ophalen van alle bezienswaardigheden.  Bij een aantal ervan krijg je er zelfs een verteller bij, en dit zorgt voor een zeer vermakelijk, tikkie chauvinistisch verhaal en grappige momenten!

Voor onze eerste ontdekkingstocht kozen wij route 3, de meeste oostelijke route. We stapten in Ravenstein op de pedalen, en peddelden over de dijk richting Neerloon. Met het zicht op Niftrik, aan de andere kant van de Maas, hoorden we hier al de eerste verhalen over de onstuimige relaties tussen de Brabanders, de Hollanders en Franse, Spaanse en Duitse bezoekers. We fietsten door het prachtige natuurgebied van Keent. (Meer weten over Keent en de Taurossen, lees dan eens deze blog).

Voordat we in het prachtige Grave arriveerden, hadden we al smakelijke verhalen gehoord over wat de inwoners van Grave hadden getrotseerd: van regionale en internationale invasies tot het wassende water.  Richting Velp luisterden we naar bijzondere verhalen over verjaagde zusters en Jezuïeten die de trein misten, en het prachtige culturele erfgoed wat ze achterlieten. In de omgeving van Reek trapten we door mooie natuurgebieden en hoorden we het bijzondere verhaal over een orgel wat door de pastoor werd opgestookt…  

Na het fietsen en luisteren, is het heerlijk uitblazen op een lekker terras in Ravenstein.  Ofwel met zicht op de Maas bij Brass aan de Maas. Ofwel in het authentieke centrum, zoals bij de Keurvorst.

Hoe werkt het?

Haal je routeformulieren op bij de Toeristische Informatiecentra in Oss, Megen, Ravenstein of Uden. Voor een klein bedrag koop je één route of je koopt het pakketje met  alle tien de ontdekkingstochten voor €14,95. Wil je de app gebruiken tijdens je fietstocht (aanrader!) dan download je deze via deze website. Zorg dat je telefoon opgeladen is en je GPS hebt ingeschakeld.

Extra uitdaging: verdien je paspoort

Heb je alle tien tochten volbracht? Dan begint het echte avontuur: gebruik de verzamelde letters om een puzzel op te lossen. Ga hiermee naar het hoofdkantoor van de ‘immigratiedienst’ in Ravenstein, oftewel het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein (TIR). Als de aanvraag positief wordt beoordeeld, ontvang je het paspoort van de vrijstaat Land van Ravenstein en een fles heerlijke Vrijstaatwijn!

Wij hebben nog wel even te fietsen voordat we het paspoort kunnen bemachtigen. Tot die tijd kregen we gelukkig wel een ‘dagvisum’ van de aardige dame van het TIR.  Zodat we ‘vrij’ konden reizen door de vrijstaat van het Land van Ravenstein, de moeite waard!