Keent, de Serengeti aan de Maas

Wat treffen we het in Oss! Voor een buitenland-gevoel hoeven we écht niet ver. Zo treffen we dit al in Keent, in het nieuwe natuurgebied in de voormalige meander van de Maas. Met enige fantasie wanen we ons hier in Tanzania, op de Serengeti vlaktes: want ook hier weidse, grootse uitzichten, een uitgestrekte wildernis, open en gevarieerd landschap en spotten we diverse indrukwekkende, wilde dieren. Met in het Keentse ‘Serengeti’ een glansrol voor het imposante Europese oerrund, de Tauros.

We bevinden ons in een bijzonder, robuust natuurgebied. Een plek met een belangrijke functie als waterberging bij hoogwater, maar ook waar nieuwe natuur mag ontstaan en biodiversiteit wordt vergroot. In dit gebied mag je struinen waar jij wilt, door de uiterwaarden, over onverharde paadjes of zelfs in de platgetreden sporen van de Taurossen of de Exmoor pony’s. Hé, die laatsten kwamen we ook al tegen op onze ‘safari’ in de Maashorst. We gaan op pad!

Osse ossen

In het begrazingsgebied zien we al snel een kudde vredig grazende Taurossen. Zolang je afstand houdt (minimaal 50 meter) loop je geen enkel gevaar. Een enkel rund kijkt even op om ons ook te spotten, en graast stoïcijns verder. Zó interessant zijn we dus helemaal niet…

Maar, welke glansrol heeft de Tauros dan? Wel, de ruim 100 wilde grazers zorgen in Keent voor een natuurlijke begrazing, dragen bij aan een grotere biodiversiteit, en houden de begroeiing in toom. Het hele jaar door. Zo’n dier moet dus wel zelfredzaam zijn, met gemak kunnen overleven in een dergelijke wildernis.  Om die reden heeft de Stichting Taurus in 2008 het initiatief opgepakt om oude runderrassen te kruisen om te komen tot dit oerrund: eigenlijk de voorouder van alle koeien in Europa. Het Europese oerrund stierf namelijk uit in de 17e eeuw.

Stichting Taurus spoorde de oudste rundsoorten op en vond deze bij de ‘cowboys’ van het eerste uur, de Spanjaarden. Hier worden runderen nog steeds door boeren ingezet voor hun fysieke trekkracht. Dit resulteerde uiteindelijk in het eerste geboren Tauros-kalf, toepasselijk genaamd Manolo Uno.  Inmiddels dient Keent zelfs als kraamkamer voor de Taurossen. Zo zijn diverse ‘Osse ossen’ al ingezet in de wilde natuur in Kroatië.

Wildrundvlees

Maar ja, soms worden kuddes groter dan goed is voor het natuurgebied. Als er dan geen plek is in een ander gebied, dan worden de runderen zo stressarm mogelijk geslacht. En wordt het vlees verkocht als wildrundvlees. Afnemers hiervan maken een bewuste keuze en kiezen voor de verantwoorde productie en voor vlees zonder toevoeging van medicijnen. Wil je meer weten over dit wildrundvlees? Bekijk dan eens de uitzending van Keuringsdienst van waarde of neem een kijkje op wildrundvlees.nl.

Struinen door de wilde natuur

Wij vervolgen onze ‘safari’: al struinend door het natuurgebied, genieten we van de rust en de ruimte. En zien we de rijke flora en fauna waar de wilde grazers een belangrijk aandeel in hebben.  Zo zien we op diverse plekken zogenaamde stierenkuilen: gaten die de stieren als krachthonk gebruiken, om hun flinke nekspieren te trainen en wie weet, om overtollige testosteron kwijt te raken. In deze gaten weten bijen, wespen en andere insecten vervolgens ook slim hun weg te vinden.  Zo ook bij de zanderige plekken in de landschappen waar de Exmoor pony’s graag hun zandbaden nemen. Verder varieert het graasgedrag tussen de wilde grazers waardoor in totaal een gevarieerd landschap ontstaat met een grotere biodiversiteit. Waardoor je als bezoeker het hele jaar door kan genieten van prachtige natuur!

Ruimte voor de rivier

Lopend door de uitgestrekte uiterwaarden, zien we Keent omgeven door water. Nagenoeg een eiland, heeft Keent een belangrijke rol bij het bergen van hoogwater. Het buurtschap Keent zelf is hoger gelegen, waar ook het informatiepunt van de Stichting Taurus en het Brabant Landschap is gelegen. Ook buitendijks zijn enkele hogere delen waar de dieren langdurig gebruik van maken bij hoogwater. Doordat de wilde grazers het gras kort houden en voorkomen dat er bos ontstaat, blijft er ruimte voor de rivier en kan de waterstand op de Maas verlaagd worden bij hoogwater. Wel zo veilig!

Op ontdekking

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je deze natuurlijke wildernis zelf te ontdekken? Gewoon, bij ons om de hoek? Kijk dan eens op de interactieve kaart van Keent. Of bekijk de struinroute In de ban van de Maas. Nog twee tips van onze kant: voorkom te veel drukte bij de wilde grazers, en draag goede wandelschoenen. En oh ja, de getoonde foto's heb ik gemaakt met een telezoom, op veilige afstand. Veel struinplezier!