Herfst(vakantie) 2.0: op safari & meer

Herfst 2020 wordt anders dan voorheen. Een versie 2.0 om het maar te noemen. Om drukte, en dus besmetting te voorkomen, gaan een hoop sociale activiteiten helaas niet door. Maar niet getreurd! Er kan gelukkig veel wel. Laten we van deze herfsteditie een leuke, actieve en smakelijke versie maken! Maar hoe dan?

Actief in de Maashorst

Zo jammer, maar o zo begrijpelijk: Oerfestival De Maashorst gaat deze herfstvakantie niet door. En vorig jaar was het zo (st)oer en spannend, al die activiteiten, midden in de natuur. Geen nood: er is toch volop te beleven in de Maashorst deze herfst! Met genoeg ruimte om drukte te vermijden en afstand te bewaren. En om je eigen keuzes te maken waarbij jij je veilig voelt. Wat te denken van: wandel in de voetsporen van boswachter Janneke, ga klimmen in het Klimpark, volg de Berg- en Breukroute, leef je uit op de natuurspeelplaatsen of volg de Osje-route.

Belangrijk! Check de druktemeter voordat je op pad gaat. Hier bekijk je de actuele drukte in de Brabantse natuurgebieden. Dan weet je zeker dat je geen onnodige drukte opzoekt. 

Op safari om de hoek

Wij kozen om op expeditie te gaan: op safari, struinend door de natuur, op zoek naar de wilde grazers. Om de drie grote grazers te spotten die ervoor zorgen dat het gebied weer een oergebied wordt: de wisent, de Tauros en de Exmoorpony. De natuur en deze grazers krijgen hier alle ruimte. Zo wordt het natuurlandschap weer zoals het ooit was: wild en natuurlijk, met open plekken en dicht bosgebied, met heide en drassige gebieden.

Gewapend met verrekijker, camera en passende kleding (nee, geen safarihelm), waren wij er bijna klaar voor. Want: waar zijn die grote grazers dan te vinden, en hoe ga je er mee om? In dit grazersdomein ben jij als mens toeschouwer. Dus gelden er een paar regels: laat de dieren met rust en houd minstens 50 meter afstand. Check, gaan we doen! Een overzichtelijke kaart  helpt ons waar we welke grazers kunnen vinden. 

Kaart gelezen en op pad! In dit voor ons nog onbekend deel van Herperduin, net oostelijk van de Vorstengrafdonk, vonden we absolute rust, natuurlijke paden en ruig bosgebied. Een gebied waar de natuur zijn gang mag gaan. De mooie kleuring van de bladeren, de talrijke paddenstoelen, de vallende kastanjes en eikels: alles laat zien dat de herfst er zijn best voor gaat doen. Ook in versie 2.0!

We hadden het geluk een kudde Exmoorpony’s te treffen: de enige echte nazaten van het Europese wilde paard. Deze pony kan zichzelf prima redden, komt oorspronkelijk uit Engeland en zijn skelet blijkt vrijwel identiek te zijn aan dat van prehistorische paarden. Een echt oerdier dus! De Exmoorpony staat bekend om zijn rustige karakter. En dat was duidelijk merkbaar. Onverstoorbaar, niet gehinderd door een klikkende camera, graasden deze dieren rustig voort. Prachtig! Helaas lieten de wisenten en Taurossen zich niet zien. Reden te meer om nog eens op expeditie te gaan!

Thuisrestaurant

Na onze 'safari' ergens een lekker drankje of hapje gaan nuttigen: tja, dat zit er nu even niet in. Gelukkig mogen we in Oss vertrouwen op ondernemende horeca: het lekkers wordt aan je deur bezorgd of kun je zelf afhalen. 
Wij gingen voor het ‘Oijens borrelbord’ verzorgd door Bierbrouwerij Oijen. Bestel voor 12:00 uur, en het wordt dezelfde dag voor 18:00 uur bij jou thuis gebracht. Gratis bezorgd, als je in de gemeente Oss woont. Wij genoten van de diverse vlees- en viswaren, smeersels, nootjes en ander lekkers. Lekker!

Herfst 2.0: het is anders dan anders, maar met een beetje planning vooraf, valt er gelukkig nog een hoop te ontdekken en te genieten!