5x spelen in de natuur inclusief toffe horecaspots in Oss

Weet je dat er ontelbaar veel leuke uitjes zijn in Oss met kinderen? Je zult er versteld van staan hoeveel fijne en kindvriendelijke plekken de hele gemeente Oss inclusief alle omliggende dorpen te bieden heeft. Lieve ouders. Oss is niet alleen de stad van de SP, de UNOX-worst en de messentrekkers. Oss is de stad van de natuur, de vestingstadjes Megen en Ravenstein, de geweldige horeca in combinatie met toffe uitjes voor het hele gezin.

Fietsen naar Oijen en de uitkijktoren 

Als de zon schijnt en je wilt actief zijn en genieten van de Osse natuur dan is dit het ultieme uitje met kinderen. Trek je wandelschoenen of laarzen aan om te struinen, schenk je fles water vol, pak de fietsen en ga op pad in de Hemelrijkse Waard.  

Fiets eerst naar Uitkijktoren Hemelrijkse Waard, ook wel de De Oijense wachter genoemd. Als je over de Oijense Benedendijk fietst dan kun je de toren eigenlijk niet missen. De fietsen parkeer je naast de parkeerplaats voor auto's. Het is een kleine klim naar boven dus deze toren is ook met korte kinderbeentjes prima te beklimmen. Vervolgens kijk je uit over het prachtige natuurgebied van de Hemelrijkse Waard en kun je samen de wandelroute bepalen. Lopen over bruggetjes, struinen door de modder als het wat regenachtig weer is, wij stonden zelfs met laarzen bijna tot onze knieën in het water. En je kunt hier ook heel veel mooie vogels spotten. 

Dit is een prima plek voor een kleine of grote wandeling. Rijd daarna door naar de Bierbrouwerij in Oijen voor een lekker biertje, limonade, borrelplank of nacho's. Wij vinden zelf het brouwerij borrelbord ook een echte aanrader. De kinderen kunnen bij de bierbrouwerij geweldig spelen. 

Wandel de Osje route en ga lunchen bij Clemens 

Onze oudste zoon heeft het er nog steeds over: de Iberico burger van Clemens. Je gaat naar Clemens voor een goede lunch met kinderen die goed eten kunnen waarderen. Of voor een lekkere Osse bol met iets fris na een fijne wandeling met je gezin. Hoewel je wandelroute ook prima kan starten vanaf het parkeerterrein tegenover Restaurant Clemens is mijn tip toch om de Osje route te gaan lopen met kinderen, ongeveer 4 kilometer verderop. Osje is de mascotte van Oss en heeft een zomer- en winterroute om te wandelen voor gezinnen. De Osje route start en eindigt bij natuurspeeltuin Klauterwoud en theater Hoessenbosch, hier kunnen de kinderen ravotten. Je kunt hier je auto gemakkelijk parkeren, ruimte genoeg! 

Je pakt bij de start van de Osje route in de brievenbus aan het begin de zomer- of winterroute. Vervolgens ga je op pad en volg je de nummers, je kunt eigenlijk niet verkeerd gaan. Onderweg kan er gespeeld worden en bij ieder nummer of paaltje hoort een opdracht. Zo vliegen de 1,5 kilometer voorbij kan ik je vertellen! Jos liep de Osje route met zijn kleinkinderen en schreef er uitgebreid over.

Natuurspeeltuin Graaf van Megen

Nog niet heel bekend bij het grote publiek, maar wij komen hier graag in de zomer en de winter: Natuurspeeltuin Graaf van Megen aan de rand van Megen en vlakbij de Maas. We nemen in de winter warme chocolademelk mee en in de zomer soms zelfs een complete picknick. Zelf gemaakt, of samengesteld bij de landwinkel van Boer Spierings aan de Oijenseweg 284 in Oss. 

De grote picnknicktafel in Natuurspeeltuin Graaf van Megen nodigt gezinnen uit om samen te genieten en de glijbaan nodigt uit tot een flinke glijpartij. Kinderen kunnen lekker spelen in de zandbak, de speeltuin of zelf aansluiten bij de ridders aan tafel achter in de speeltuin. Er valt hier genoeg te ontdekken! 

Vroeger was Megen een Graafschap, tegenwoordig een heel leuk vestingstadje wat vooral tijdens evenementen opleeft. Spelenderwijs leren kinderen in de speeltuin wat meer over de geschiedenis van Megen. Ze kunnen daarna even op de kanonnen gaan zitten onder de beroemde lulboom van Megen die je ziet liggen als je de speeltuin in- of uitloopt. Wel netjes je afval meenemen na afloop.

TIP! Als je speeltuin in Megen wilt combineren met een korte wandeling dan is een wandeling langs de weteringen vlakbij Coppelmans een aanrader met kinderen.

Pan & Zo (take away) en maximaal spelen bij de Das 

Ik denk altijd dat Speelbos Da's Leuk geen introductie nodig heeft en dat iedereen in Oss dit speelbos vaak bezoekt. Maar niets is minder waar, zo weet ik van andere ouders die er eigenlijk nog nooit zijn geweest of maar één keer. Parkeer je auto aan de overkant van de weg bij Pan & Zo of kom op de fiets en struin de bossen in. De enorme das van het natuurgebied Herperduin is niet te missen als je verder loopt. Onze kinderen klimmen op allerlei manieren naar boven en ook de jongste van 3 jaar verveelt zich hier niet. Wel onder begeleiding dus je bent gewaarschuwd als ouder! 

Je kunt gratis genieten in dit gebied en vergeet zekker ook niet om verder door te lopen richting de Uitkijktoren Herperduin. Onderweg kom je nog wat speeltoestellen tegen voordat je deze bijna 25 meter hoge toren kunt beklimmen. Bij helder weer kun je ontzettend ver weg kijken en de contouren van Nijmegen zien. Nadat de kinderen moe zijn gespeeld en gerend is het tijd om neer te strijken op het terras bij Pan & Zo voor een lunch of iets te drinken. Ze hebben hier trouwens ook take away optie dus als je een lekkere pannenkoek wilt meenemen voor een picknick in de natuur dan kan dat ook. Heerlijk!

TIP! Wil je iets verrassends doen in Herperduin met je kinderen? Huur een ezeltje bij Boer Bens in Herpen en ga op avontuur in het gebied.

Rondje steppen in het Bomenpark

Leg de step en loopfiets maar achter in de auto, het is tijd om lekker te gaan struinen bij het Bomenpark. Hoewel het hier in het weekend soms een uitdaging is om een parkeerplaats te vinden, merk je daar niets van als je door dit natuurgebied wandelt. Een rondje lopen rondom het ven is geweldig en de paden perfect voor een flinke racepartij voor de kinderen. Pak zeker ook één van de afslagen en laat je verrassen door de natuur hier.  

Wil je meer dieren spotten? Stel dan je wandelnavigatie in op Vakantiepark Zevenbergen. Hier zie je sier- en watervogels, fazanten, bergeenden en zelfs flamingo's en witte wallabies. Loop je wat verder het vakantiepark op dan kom je bij de sfeervolle jachthut waar je even kunt gaan zitten, een spelletje kunt spelen en een drankje kunt pakken. Je kunt contact betalen of online een betaling maken. Alles op basis van vertrouwen, wat een leuk concept is dit! 

Er is nog zoveel meer te beleven met kinderen in Oss, het gebied van de Maashorst en rondom de Maas zelf. Ik neem je de komende tijd vaker mee langs nog meer toffe kindvriendelijke plekken. Een boswachterspad, plekken die je snel over het hoofd ziet, pareltjes waar je met het hele gezin vrolijk van wordt, uitjes met dieren, uitjes in de regen en nog meer!