Wandelen langs weelderige weteringen

Wil je even de benen strekken? Geen enorme wandeling maken, maar wel lekker in de natuur van Oss zijn? Dan is een wandeling langs de weelderige weteringen van Oss zeker een aanrader!

Met frisse tegenzin op pad in de ochtend

Wij hebben een studiedag te vullen en omdat de mogelijkheden nog steeds beperkt zijn kiezen we voor een ochtendwandeling. Ik althans, want mijn 9-jarige zoon ziet het niet zo zitten om te moeten wandelen. Hoezo benen lekker strekken? Is er niet een leuke speeltuin? Met frisse tegenzin gaat hij mee. We stallen onze fietsen net na openingstijd bij Coppelmans en slaan vanaf de parkeerplaats rechtsaf de Frankenbeemdweg op.

Hee kijk daar die ganzen!

Ongeveer na 150 meter komen we aan de linkerkant een poort tegen die ons uitnodigt om de natuur in te gaan. Pin me er niet op vast, het kunnen wat meer of minder meters zijn, maar je kunt het in ieder geval niet missen. Ga door dit hek en struin erop los! Je ziet het wandelpad -geen paaltjes met pijlen- en kunt eigenlijk niet verkeerd lopen. Omdat we vroeg in de ochtend zijn hebben we de natuur voor onszelf. Wegspringende haasjes, eenden in het water en een paar ganzen die ons niet hadden verwacht. Als we twee zwanen zien wegvliegen is mijn zoon om: “Het is hier echt wel leuk en mooi! En waar halen we dat ijsje dan dadelijk?!”

Dit is de route! Welke route?

We zien onderweg wat paaltjes met nummers dus hier zijn zeker wel wandelroutes. Maar wij maken onze eigen wandelroute van ongeveer 4 kilometer langs de weteringen. Wil je niet al te ver lopen? Dan sla je bij iedere eerste afslag linksaf en loop je in een blokje zo weer terug naar je startpunt. Wil je wat meer meters maken? Steek dan de Paalakkerweg over totdat je tegen de Hertogenswetering aan loopt en sla wat later linksaf. De natuur is hier prachtig dus je loopt gemakkelijk een heel eind weg.

Wij lopen zelf de Paalakkerweg af, steken de John F. Kennedybaan over en lopen nog een stuk rechtdoor op de Langendonkweg, totdat we aan onze linkerkant het volgende poortje zien. Hier gaan we doorheen en vervolgens alsmaar rechtdoor, langs een meertje en heel veel mooie natuur. Op de achtergrond zien we de stad liggen. Houd er rekening mee dat er poortjes gesloten kunnen zijn tijdens de broedperiode van vogels die in dit gebied leven.

Een ijsje uit de boerderijautomaat

Vervolgens wandelen we nog een stuk rechtdoor totdat we op de Mikkeldonkweg zijn. Omdat het terrein wat hobbelig is, is het wandelen toch net wat pittiger. En vooral ook uitdagender! Het laatste poortje is in zicht en we slaan linksaf op de Mikkeldonkweg, todat we op nummer 17 zijn. Hier staat de boerderijautomaat waar we een lekker bekertje ijs uit halen: karamel zeezout en bokkenpootjes. Yummy! 

Nu is het nog één rechte lijn naar Coppelmans. Al met al een wandeling van ongeveer 1,5 uur voor ons die perfect is in de vroege ochtend of avond. En weet je wat zo fijn is? Je hebt opties! Je maakt de wandeling zo lang of zo kort als je zelf wilt en wil je wat anders zien? Dan kies je een andere afslag. Het hele gebied is prachtig!