Met Osje de natuur in

DE OSJE ROUTE IS NIET LANGER IN GEBRUIK

Verdikkeme toch; een dichte poort bij Kinderboerderij De Elzenhoek en een gesloten hek voor Speeltuin Elckerlyc de afgelopen weken. Hoe leggen we dat en die strengere coronaregels uit aan onze kleinkinderen? Janne (4) en Abe (2) rekenen tijdens de Osse logeerweekenden steevast op een kijkje bij de alpaca’s Hans en Frans, de landschildpadden Ed en Bep en het klauteren op kastelen in de speeltuin. Alleen Kees (bijna vier maanden) vindt nog alles goed. Wij treffen gelukkig een prima alternatief. Met dieren, natuur, rennen en klimmen: de Osje Route.

Laarzen aan en op pad

Osje is de mascotte van de gemeente Oss en heeft een eigen wandelroute voor de jongste kinderen in de bossen van Herperduin in Berghem. Het is onderdeel van De Maashorst. Op een zonnige novemberzaterdag gaan we op pad. Laarzen aan, een tas voor het herfstspul en picknickkleed met wat te eten in de rugzak. We zijn er klaar voor. Op de parkeerplaats is het meteen al leuk, omdat ernaast ook natuurspeeltuin Klauterwoud ligt. Het is er verder nog aardig druk met nordic walkers, trimmers en mountainbikers, maar als we gaan wandelen merken we daar niks van.

Bewegen in het bos

De route is duidelijk gemarkeerd met genummerde Osje-paaltjes en ongeveer 1.5 km lang. Bij elk paaltje hoort een opdracht of een weetje. Met veel actie. Oudste en Middelste maken hun meters. Ze rennen heuveltjes op en af, lopen langs touwen, verzamelen voorwerpen, doen luisteropdrachten, spelen verstoppertje en springen ver als een konijn. Jongste in de wandelwagen doet het kalm aan en slaapt of kraait blije kreten bij het zien van de herfstkleuren hoog boven hem.

Geen kameel, maar de tauros

Van al dat rennen krijg je honger. Dus hebben we wel zin in de picknick. Boven op een grasheuvel bij het Ganzenven rusten we uit met koek en appelsap. Met fraai uitzicht op het droge ven. Er moet nog wel wat gebeuren, willen we hier komende winter op het ijs staan. Voorlopig geen zwierende schaatsers, maar een zestal exmoorpony’s die op hun gemak door het gras struinen. We vertellen dat hier soms heel grote koeien lopen met lang haar en flinke horens, Schotse hooglanders, waarop Middelste vraagt waar de kamelen en giraffen zijn. We moeten hem teleurstellen. Al hebben we ook geluk. Even later zien we vanaf de uitkijktoren een grazende tauros. Prachtig glanzend in de najaarszon. Ook mooi.

Natuurcollege

Tussendoor leert Osje ons over de winterslaap van de egel, giftige paddenstoelen, hertengeweien, slimme vogels, bazige koeien en zoveel meer. We draaien een stuk boomstam om en zien een drukte van jewelste van door elkaar krioelende torren en pissebedden. Middelste raakt er niet op uitgekeken. Natuurcollege voor onze peuter en kleuter op een mooie herfstzaterdag in Herperduin. Aan het eind van de route duiken we nog even het Klauterwoud in, als afsluiting van een super kindvriendelijk uitje in bos en natuur. Hier komen we zeker terug!

Wat je verder moet weten:

  • De Osje Route ligt aan de Hoessenboslaan 51, 5351 PB Berghem; met voldoende gratis parkeergelegenheid;
  • Start en finish bij natuurspeeltuin Klauterwoud en theater Hoessenbosch;
  • De zomer- en winterroute zijn te verkrijgen in de brievenbus van het insectenhotel bij de start;
  • Ook met wandelwagen en rolstoel is de route – met hier en daar een kleine omweg – goed te doen.