Sinterklaas in Oss, van intocht tot evenementen

De intocht van Sinterklaas in Oss, Berghem, Ravenstein en de andere dorpen die bij gemeente Oss horen weten veel ouders wel te vinden. Maar wist je dat er nog veel meer evenementen in Oss worden georganiseerd in de weken voor de verjaardag van de Goedheiligman? Een greep uit de evenementen rondom Sinterklaas.

Sinterklaaskamer in Museum Jan Cunen (18 november t/m 5 december) 

Het Museum Jan Cunen is ook dit jaar weer de trotse gastheer in Oss van een speciale bezoeker: Sinterklaas. Tijdens het verblijf van Sinterklaas kunnen kinderen de Sinterklaaskamer bewonderen en meedoen aan een speurtocht door het museum. Op 26 november, 2 en 3 december zal Sinterklaas zelf aanwezig zijn om zijn kamer in Museum Jan Cunen te openen voor bezoekers. Voor ons is een bezoekje ieder jaar vast prik en er is altijd ruimte en tijd om even een praatje met Sinterklaas te maken voor de kinderen. En het mooie is: een reservering is niet nodig en kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.  

Ook leuk: op zaterdag 2 december heb je bij Museum Jan Cunen de kans om samen aan je surprise te werken. Een perfecte gelegenheid voor inspiratie en gezelligheid. 

Pietenacademie met Medifit (2 december 2023) 

Alle kinderen van 2 tot en met 12 jaar zijn welkom op de Pieteracademie bij Medifit aan de Opaalweg 168 in Oss. Van 12.00 tot 14.00 uur kunnen kinderen gratis meebewegen. Een uniek en anders dan anders uitje rondom Sinterklaas! Een middag vol plezier met activiteiten zoals het Pietenparcours, kleuren, spelletjes en nog veel meer. Duik in de wereld van de Pieten en leer alle kneepjes van het vak. Dit is gegarandeerd een onvergetelijke en actieve middag! 

De Grote Sinterklaasfilm in de bioscoop

Het is inmiddels traditie: ieder jaar verschrijnt er een leuke Sinterklaasfilm in de bioscoop en dat is dit jaar ook zo. De grote Sinterklaasfilm en de strijd om de pakjes draait ook bij Kinepolis in Oss tot en met 5 december. In "De Grote Sinterklaasfilm" is het feest grootser dan ooit, want Sinterklaas viert zijn honderdste bezoek aan Nederland. Om dit jubileum te vieren, wil hij elk kind in Nederland een extra cadeautje te geven. De Pieten plannen ondertussen een verrassingsfeest voor Sinterklaas, met als klap op de vuurpijl een optreden van een van de grootste Nederlandse artiesten: Robbie Reuzel. Maar Robbie is zelf ook jarig op 5 december en wil de plannen van Sinterklaas in de war schoppen. De grote vraag is of het hem zal lukken om pakjesavond te saboteren, of dat de Pieten op tijd ingrijpen om het feest van Sinterklaas te redden...

Pieten Disco bij de Berchplaets in Berghem (2 december 2023)

In het bruisende dorpshuis de Berchplaets in Berghem is er niet alleen een spetterend carnavalsprogamma in februari, er is ook volop aandacht voor activiteiten rondom het Sinterklaasfeest. Op 2 december wordt er op verschillende tijdstippen Pieten disco georganiseerd voor kinderen van groep 3 tot en met 5 en voor kinderen vanaf groep 6. Voor een klein bedrag krijgen kinderen een paar consumpties en natuurlijk een heleboel gezelligheid! 

Rijmfestijn Sinterklaas in de bibliotheek (25 november 2023)

Sinterklaas is misschien we de beste dichter ter wereld, dus hij helpt je graag me je gedicht voor 5 december. Tussen 13.00 en 15.00 uur zijn de dichters van Poëzie Podium Oss (PPO) beschikbaar om bij te staan in het schrijven van Sinterklaasrijmpjes. Een geslaagd Sinterklaasgedicht rijmt vaak en is vaak tikkeltje raadselachtig en heeft vaak humor. Of je nu van lange gedichten houdt of van korte en krachtige, jouw gedicht krijgt net wat meer in "schwung" met dichter aan je zijde! Deze poëtische hulp is gratis en aanmelden is niet nodig. Loop gewoon binnen en laat je inspireren! 

Sint leest voor (22 november 2023)

Op woensdag 22 november zijn Sinterklaas en Piet te gast in de Bibliotheek Oss. Wil je komen luisteren naar het verhaal ''Saar en de Sint''? Sluit dan gezellig aan bij de bieb. Aansluitend kunnen kinderen samen knutselen. De toegang is gratis, maar van tevoren aanmelden is wel nodig. Ook in andere bibliotheken in de omgeving van Oss worden voorleesmiddagen gepland rondom Sinterklaas. 

Sint naar bed brengen, activiteit in Wijkcentrum de Haard (19 november 2023)

Wijkcentrum de Haard organiseert dit jaar het gezellige evenement "Sint naar bed brengen". Vanaf 15:30 uur zijn de deuren open voor een middag vol plezier. Sinterklaas en zijn Pieten komen elk jaar naar de Ruwaard voor een dolle Pietenkermis, waar ze samen met de kinderen allerlei leuke spelletjes spelen en creatief bezig zijn met knutselactiviteiten. Een van de hoogtepunten is het maken van lampionnen. Als Sinterklaas moe begint te worden, dan wordt er een muzikale rondgang door de wijk gedaan met alle zelfgemaakte lampionnen. Daarna wordt de avond afgesloten met het naar bed brengen van Sinterklaas en zingen de kinderen “Slaap Sint-je slaap” voor hem. 

Kasteel van Sinterklaas in Oijen (1 t/m 3 december 2023)

Sinterklaas en zijn Pieten zijn een heel weekend te gast in het sfeervolle kasteel van Oijen. Reserveer een 45-minuten durend bezoek en kom genieten van deze unieke ervaring. De Barones van Kasteel Oijen verwelkomt je bij de ingang. Op de Binnenplaets is er volop vertier met Pieten, muziek, spelletjes en gezellige vuurkorven. Bewonder de kamers van Sinterklaas en zijn Pieten, inclusief de sport- en pakjeskamer. In de keuken ruik je de versgebakken pepernoten en de grote zaal biedt een spectaculaire show met een muzikale verrassing. Kinderen krijgen natuurlijk de kans om op de foto te gaan met Sinterklaas tijdens een bezoek aan het Kasteel van Sinterklaas in Oijen. Ben er snel bij, want kaarten zijn vaak snel uitverkocht! 

Tip: na de show kun je in het Pietenhuis (café de Herberg) terecht voor een hapje en een drankje. In het Pietenhuis leest Voorleespiet Ivonne voor uit haarr boek 'De supersnelle Sint'. 

Pietenspectakel en koopzondag Centrum (26 november 2023) 

Een jaarlijks terugkerend evenement waar onze kinderen altijd een heleboel lol aan beleven: Pietenkoopzondag in het centrum van Oss, ook wel bekend als het Pietenspektakel! Tussen 13.00 en 16.00 uur zullen talloze Pieten opnieuw de straten van Oss -na de intocht van de dag ervoor- betoveren tijdens de Koopzondag. De befaamde Pietendisco, waar kinderen de kans krijgen om te dansen en te zingen met de vrolijke Pieten, klimmen bij de scouting en plezier maken in de draaimolen. Verder is de nostalgische treinrit ieder jaar een vast item, net als de suikerspinnenkraam. Ook de Samba Percussie Pietenband, Dale Caña is van de partij voor plezier en amusement. Een heerlijk evenement in het Osse centrum! 

Wortel voor Sinterklaas, theatervoorstelling (26 november 2023)

Ieder jaar heeft theater de Lievekamp een Sinterklaasvoorstelling in het programma. Je moet er snel bij zijn, want de voorstelling is meestal snel uitverkocht. Dit jaar brengt De Vliegende Koffer de voorstelling "Wortel voor Sinterklaas" in Theater De Lievekamp in Oss, geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het verhaal gaat over Konijn, die een prachtige wortel kweekt voor het paard van Sinterklaas. Maar dan raakt de wortel plotseling zoek. Tijdens zijn zoektocht naar Wortel wordt Konijn achtervolgd door Vos en uiteindelijk weet Konijn toch het Sinterklaasfeest te vieren, compleet met een Sinterklaasliedje en het paard van Sinterklaas! Best wel een heel spannend poppenkast-avontuur voor het hele gezin! 

Intocht Sinterklaas Oss (25 november 2023)

De Sinterklaas intocht in het centrum van Oss vindt altijd plaats op de zaterdag na de landelijke intocht van Sinterklaas. Ieder jaar wordt er een podium op de Heuvel gebouwd en maakt Peter van Aar er met de band al een gezellig feest van vanaf 13.00 uur. Ongeveer rond 14.15 uur arriveert Sinterklaas, maar vaak gaat dat niet helemaal vlekkeloos... 

Sinterklaas wordt welkom geheten door de Burgemeester van Oss en het jeugdcollege en de Heuvel swingt letterlijk op deze gezellige zaterdagmiddag. 

Verlichte Sinterklaas intocht Berghem (18 november 2023)

Tijdens de intocht in Berghem arriveert Sinterklaas met zijn Pieten pas om 17.30 uur op het Meester Gielenplein. Zo laat? Jazeker! In Berghem komt de Sint aan rijdend op de schitterend verlichte Prinsenwagen van Stichting Carnaval Berghem. Ieder jaar weer een een spectaculaire show met leuke optredens en net even anders dan anders. Sinterklaas en zijn Pieten tijden normaal gesproken van zalencentrum de Merx naar de Sint Willibrorduskerk waar ze worden verwelkomd.  

Meer informatie over Sinterklaas evenementen in Oss?

Deze en meer activiteiten zijn ook terug te vinden in de agenda van Tref het in Oss. Weet jij nog een leuk evenement of organiseer je een leuk evenement rondom Sinterklaas in gemeente Oss? Meld je activiteit aan bij Tref het in Oss