7 slecht weer uitjes en tips in Oss met kinderen

Ineens was de zomer over en kijken we tegen heel veel regen aan. Niet getreurd, want het was uitgelezen weer voor geweldige uitjes rondom de Maas in de zomer en een aantal dierenuitjes zijn minstens zo leuk in het najaar tussen de buien door! Maar er is nog veel meer te beleven in het najaar en in de herfstvakantie. Ik tip je leuke binnen plekken om naartoe te gaan en fijne activiteiten voor gezinnen in de donkere dagen voor kerst en op regenachtige dagen. Ga maar vast plannen, want dat is met sommige binnenuitjes wel nodig!

Ijsjes eten, ijsjes eten!

Jokie zingt er uit volle borst over: ijsjes eten op vakantie in Italië. Maar wist je dat de drie Scandinavische landen én Finland wereldwijd op nummer 1, 2, 3 en 4 eindigen als we het hebben over de jaarlijkse ijsconsumptie per persoon? Denen lepelen zo'n 10 liter ijs per jaar naar binnen en dat doen ze niet alleen in de zomer. Dus wie zegt dat je als het regent geen lekkere coupe ijs kunt gaan eten bij IJssalon Venezia -het ijsklontje- in de stad? Je kinderen maak je er gegarandeerd blij mee! Wij bestellen een coppa di Garda, een coupe Schwarzwalder en een coupe nougatine. We blijken allemaal goed gekozen te hebben, want ieder vindt zijn of haar ijsje het lekkerst! 

Wist je trouwens dat de familie De Marco al sinds 1938 ijs maakt? Eerst in de Monsterstraat, later in de Molenstraat en daarna op de Heuvel. Rond Kerstmis kun je bij Venezia ook de lekkerste Italiaanse panettone kopen, een soort van luxe Italiaans kerstbrood gevuld met rozijnen en sukade, al eeuwenlang het traditionele kerstgebak van Milaan. Of wat dacht je van de beste Amarena kersen van Fabri, een echte klassieker!

Spelletje spelen op het terras (of binnen)

Onze kinderen zijn dol op spelletjes en op een regenachtige dag op het terras gaan zitten –met een fleece dekentje of terrasverwarmer. Wat niet mag ontbreken is een spelletje UNO voor onze kleuter en het kaartspel Exploding Kittens voor onze tiener. Een portie nachos erbij, wat lekkers te drinken en eventueel nog een bitterbal en het feest is compleet. Wij zitten zelf graag in de Peperstraat of bij H32.

Wij hebben geluk tijdens de tweede zondag van september als we op het terras neerstrijken op de Heuvel, want het is er ook nog eens één groot springkussenfestijn. Wat blijkt? In het seizoen kun je met je gezin de hele middag genieten op de Heuvel in het centrum. Samen op het terras en kinderen kunnen ook nog eens heerlijk spelen en springen. Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag in Oss en zijn er vaak ook allerlei activiteiten zoals modeshows. 

Bowlen, bioscoopje pakken en zwemmen 

De alltime favoriete uitjes van veel kinderen en toch doen wij en veel andere ouders met ons ze niet zo heel vaak met onze kinderen: bowlen, een bioscoopje pakken en zwemmen. Zwemmen heeft geen introductie nodig, het Golfbad weet bijna iedere Ossenaar blindelings te vinden, maar wist je dat ze hier ook heel vaak leuke themadagen hebben? Kinepolis Oss organiseert vaak leuke events waaronder het kids weekend voor de allerkleinsten. Verder zijn de familietickets aantrekkelijk geprijsd en vergeet de kleuterbios niet. Kortom: er wordt genoeg georganiseerd bij Kinepolis, ideaal voor een regenachtige dag. Erg leuk is ook het Rusheuvel Bowling arrangement, krijg je in één ticket een bowlingbaan, diner én een film! Je kunt trouwens ook erg leuk bowlen bij Familierestaurant Charlie in Schaijk en daar lekker samen lunchen. De kinderen kunnen hier heerlijk binnen spelen.

Samen bakken met streekproducten

Ken je de shiitakes, oesterzwammen en koningsoesterzwammen die je bij paddenstoelenkwekerij van Vorle in Berghem vers kunt halen? Als het mooi weer is dan fietsen we naar Berghem en halen daar uit de automaat verse paddenstoelen en daarna 500 meter verderop verse eieren bij De Vrije Kip.  

Met slecht weer gaan we naar De Firma Streek in de Kruisstraat in het centrum van Oss. Je bent hier aan het juiste adres voor lekkere borrelplanken en met de streekproducten die ze hier verkopen koken we regelmatig verschillende lekkernijen. Onze favoriet is de paddenstoelenkwekerij waarmee je zelf shiitakes kunt kweken. Met een van de recepten die bij onze eigen paddenstoelenkwekerij zit bereiden we samen met de kinderen een heerlijke lunch. Hoe tof is dat?! 

Bellen luiden in de kerk

Wij bezoeken de Maria Magdalenakerk in Geffen op een stralend zonnige dag, maar dit is nou ook een prima uitje als het regent. De 42 meter hoge toren van de kerk van Geffen kun je helemaal beklimmen en hoewel het uitzicht met slecht weer wat minder is, is de ervaring zeer zeker erg leuk met kinderen! Dit middagvullende uitje heeft ons aan alle kanten verrast en dat komt zeker ook door Ruud die een geweldige rondleiding geeft en de kinderen weet te boeien met zijn verhalen. Lees er meer over in mijn blog "Biechten, bitterballen en bellen luiden in Geffen".

Een theaterbezoek voor jong en oud

Check regelmatig de UIT-agenda op Tref het in Oss. Je zult versteld staan van alle activiteiten die er georganiseerd worden in de gemeente Oss voor gezinnen. Zo kun je in de Lievekamp kennismaken met een stukje Osse geschiedenis in de muzikale voorstelling "De Bende van Oss" - niet geschikt met kleine kinderen uiteraard. Met je peuter of kleuter ga je naar het kindertheater, het poppentheater Ronzebons of misschien wel met het hele gezin naar Assepoester de Musical. Houd zeker ook de muzikale voorstellingen voor kinderen in de gaten in de Lievekamp. Wij zagen eerder de wereldse voorstelling BANWAKABOOM van Buro Bannik en waren direct verkocht. Lekker swingen en dit jaar hebben ze weer nieuwe shows.

Autotocht maken in de omgeving

Perfect met slecht weer: een autotocht maken in je eigen omgeving. Even ergens uitstappen tussen de buien door of net even die ene speeltuin met laarzen en regenjas aan trotseren. Wij deden een cultureel dagje "Tempels langs de Maas" met de auto en maakten kennis met erfgoed in onze eigen regio. Interessant hoeveel Romeinse geschiedenis er nog te vinden is langs de Maas. Eigenlijk is dit bedoeld als fietsroute, maar met kinderen vonden wij dit wat veel. Deze route kun je zelf wat inkorten of uitbreiden met een lekkere lunch onderweg. Handig!