Streekproducten met een verhaal koop je bij...

Het is alweer even geleden dat De Firma Streek in de Kruisstraat in Oss een proeverij van lokale streekproducten organiseerde. Maar deze eerste proeverij -die hopelijk nog vaker georganiseerd gaat worden- was voor ons de aftrap van meerdere bezoekjes aan De Firma Streek.

De Firma Streek

De nieuwe winkel aan de Kruisstraat kan ik het best bestempelen als een kleine versmarkt met lokale producten. Een vereiste voor ondernemers om hun producten te mogen verkopen bij Firma Streek is dat zij binnen een straal van 25 kilometer rondom Oss wonen. Nou, ik kan je vertellen dat je daar heel wat lekkere plattelandsproducten tussen gaat vinden waar je blij van wordt! Een aantal producten zoals de bieren van Muifel uit Oss, de verse worst van Puur Berkshire uit Heeswijk Dinther kennen we al langer. Ook het ijs van Ijs en Kaas wat wij voorheen haalden bij de boerderijautomaat op de Mikkeldonkweg 17 kennen we. Maar er is dus nog veel meer!

Producten met een verhaal

Tijdens de proeverij van lokale streekproducten die we bezoeken maken we kennis met een aantal nieuwe producten uit eigen regio en met de ondernemers zelf. Ze vertellen live hun verhaal wat normaal gesproken te zien is in de filmpjes die de hele dag door draaien bij De Firma Streek. Berne Abdijbier uit Heeswijk-Dinther, de paddenstoelensoep van Paddenstoelenkwekerij Van de Vorle uit Berghem, de sappen van De Kleine Heerlijkheid en favoriet bij onze Brabantse boys: de worstenbroodjes van Scharrelvarkensbedrijf De Horst uit Dreumel. Ze willen geen supermarkt worstenbroodje meer dus je bent bij deze gewaarschuwd.

Ik vergeet nog de jams, spreads en theeën van de zusters van het Clarissenklooster in Megen en tientallen andere producten die je gaat vinden bij De Firma Streek. Iedere keer als we binnenlopen zien we wel weer wat nieuws. En dan niet alleen food, maar ook non-food producten zoals keramiek, kunstobjecten, beschilderde borden, potten, eierdopjes, bierglazen en het beruchte Ons kent Oss spel!

Onze eigen paddenstoelenkwekerij voor Kerst

Het stond al even op ons lijstje en nu hebben we precies voor Kerstmis onze eigen paddenstoelenkwekerij gekocht van van de Vorle bij De Firma Streek. Normaal gingen we altijd verse portobello’s, kastanjechampignons en andere paddenstoelen halen in hun vers-automaat, maar dit is nog veel toffer. We hebben nu een soort van kweekbodem gekocht waarop verse shitakes groeien voor ons eigen keukenraam. Kunnen we ze over ongeveer een week of anderhalf vers plukken. Hoe tof! Wij koken veel met lokale producten die weliswaar wat duurder zijn, maar kwalitatief wel echt heel erg goed. Dat proef je gewoon. Een lunch met lokale eitjes, bloedworst en brood in je vingers bij af te likken is toch een feestje in het weekend?

TIO Oss, voorheen VVV Oss

Niet alleen De Firma Streek is op dit adres te vinden, want het Toeristisch Informatiecentrum (TIO) -voorheen de VVV winkel aan de Spoorlaan- zit onder hetzelfde dak. Twee vliegen in één klap dus, want zijn voegen een mooi assortiment met wandel- en fietskaarten, historische boeken en folders over wat er allemaal in Oss en omgeving toe. En zoek je een uniek Oss kadootje? Ossje merchandise en flesopeners die luisteren naar de naam 'messentrekker' zijn van de partij!

Borrelplankjes en picknickmomenten

Wat ons betreft een succesvol concept en een aanwinst voor Oss dus! Perfect voor leuke kado's en speciale gelegenheden waarbij je wilt genieten van goede producten, heel leuk tijdens een picknick en de borrelplank is ook gegarandeerd gevuld met heerlijkheden als je een bezoek brengt aan De Firma Streek. Dit is voor inwoners van de gemeente en zéker ook voor toeristen die willen kennismaken met de veelzijdigheid van onze stad en de hele omgeving een fantastische plek!