Van brouwen tot borrelen: ontdek de streekbieren

Van Ravenstein en Neerlangel tot Oss, Lith en Oijen: in deze streek zijn bevlogen bierbrouwers actief. Net als in vroegere tijden, toen hier ook volop werd gebrouwen. Veel streekbieren hebben klinkende namen: De Vorst van Oss, Bastion, Messentrekker, Godfried met den Baard. Laat je verrassen door de smaken van hier. Let op: geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.

Beleef het ambacht van bierbrouwer en hopteler - Duik in de verhalen en ontmoet lokale smaakmakers

Proeverijen en rondleidingen

 

Verschillende brouwers in de omgeving van Oss schenken hun bieren op eigen terras en aan eigen bar. Zo is Bierbrouwerij Oijen van donderdag tot en met zondag geopend voor bezoekers. Ook in Ravenstein kun je in het weekend terecht voor een proeverij van zelfgebrouwen bier: bij Wilskracht Stadsbrouwerij en Lokaal32 van Brouwerij Nº32. 

Brouwerijen die geen eigen tappunt hebben, ontvangen wel groepen op aanvraag. Voor een rondleiding inclusief proeverij. Informeer naar de mogelijkheden bij Muilfelbrouwerij in Oss, de grootste van de regio. En bij Thissen's Brouwerij Lith, de brouwer van het Vorst van Oss bier. Tip: mis ook Godfried's Biertuin niet. Jaarlijks georganiseerd bij brouwerij De Kluys in Neerlangel.

Eeuwenoud ambacht

 

Ook in vroegere tijden werd er in deze streek volop bier gebrouwen. Zo kent onder meer Geffen een rijke brouwhistorie. In de late middeleeuwen zaten in het dorp wel tien brouwerijen. In 2023 presenteerden vader en zoon Van Erp een boek. Het Brabants Dagblad berichtte naar aanleiding daarvan: "Het bier gutste in de late middeleeuwen bijkans door de straten van Geffen."

Aan het Brouwerspad in Lith was in de negentiende Koninklijke Stoombierbrouwerij ’t Hert actief. Aan het smalle klinkerpad staat nu nog het statige brouwershuis. In Oss stond onder meer stoombierbrouwerij de Pijl, waar Elzasbier uit de ketels kwam. Op deze foto's van Stadsarchief Oss zie je brouwerij De Arend aan de Arendsvlucht. Met gestapelde biervaten en een kratje pils op het achterhofje.

Brouwen en borrelen bij de buren - Niet alleen in Oss halen bierliefhebbers hun hart op: dat kan ook in Meierijstad en Maashorst