Bierbrouwerij Oijen: vers getapt ambachtelijk bier

Bij Bierbrouwerij Oijen is het goed toeven. In de winter knus bij de open haard. In de zomer op het grote terras naast de speelweide. Je geniet er van het buitenleven, de bourgondische Brabantse keuken en natuurlijk van de Oijense streekbieren. Ambachtelijk gebrouwen en vers getapt. De brouwerij aan de Maas, met uitzicht over de polders, is een geliefde pleisterplaats voor fietsers. Ook gezinnen met kinderen en echte bierliefhebbers zijn veel geziene gasten.  

Familiebedrijf 

Bierbrouwerij Oijen werd in 1989 opgericht door PietKees en Carlette Roeland. Zij droomden van een eigen brouwerij en lieten hun oog vallen op een landelijk gelegen boerderij. De voormalige mestput werd omgetoverd tot brouwruimte en in de oude koeienstal kwam een proeflokaal. Inmiddels heeft de volgende generatie het stokje overgenomen. Zoon Fokke en schoondochter Lonneke staan nu aan het roer. Zij openden in 2010 het restaurant bij de brouwerij. En in 2016 startte zoon Jop de stokerij, waar onder meer limoncello wordt gemaakt.  

Door de jaren heen 

Operationeel manager Noor van der Heijden kwam vijftien jaar geleden aan boord bij het familiebedrijf. Ze vertelt: "Ik woonde hiernaast en ben voor een bijbaantje binnen komen waaien. Toen ik hier begon kon je op zondagmiddag bij de brouwerij neerstrijken voor een biertje met een borrelnootje. Als je geluk had was er ook een blokje kaas. Tegenwoordig hebben we een uitgebreide lunch- en dinerkaart. Ook bij onze gasten merk je een ontwikkeling. Toen PietKees als brouwer begon waren er in Nederland een tiental kleine speciaalbierbrouwerijen. Inmiddels zijn dat er meer dan vijfhonderd. Vroeger bestelden mensen 'gewoon' een biertje of pilsje. De laatste jaren zijn steeds meer liefhebbers thuis in de smaken van speciaalbieren."

Oijense bieren 

Brouwer van het eerste uur PietKees is inmiddels met pensioen. De Oijense bieren worden tegenwoordig volgens zijn secuur samengestelde recepten geproduceerd door andere brouwerijen. Noor legt uit: "Onze bieren zijn smaakvol en toegankelijk. Natuurzuiver en zonder toevoeging van geur-, kleur- en smaakstoffen. Daar krijg je geen hoofdpijn van, verzekert de brouwer altijd met een knipoog. We hebben zes smaakvolle Oijense bieren op tap. Van pils tot IPA en van blond tot donker. De Oijens Kaboem is het paradepaardje van de brouwerij. Met een alcoholpercentage van tien procent een stevig biertje dat je met mate drinkt. Natuurlijk hebben we ook enkele seizoenspecials. Het bokbier is heerlijk in de winter bij de houtkachel en onze Lentekriebel smaakt het lekkerst tijdens de eerste terrasdagen in het voorjaar."

De stokerij 

De Oijense bieren worden al jaren volgens vertrouwd recept gebrouwen. In de stokerij wordt juist volop geëxperimenteerd. Noor herkent een parallel: "Met de brouwerij hebben we de opkomst van speciaalbieren in Nederland ervaren. Met de stokerij zien we iets vergelijkbaars. Distillaten raken nu bij een breder publiek bekend en geliefd. We richten ons op de productie van jenevers, likeuren en eau de vie. Distillateur Jop begon met het stoken van zijn eigen limoncello. Deze Jan Limoen is verkrijgbaar in ons eigen restaurant en wordt daarnaast bij verschillende horecazaken in de omgeving geschonken. Het is ook mooi om met smaken uit de streek te kunnen experimenteren. Zo maken we een eau de vie met kweepeer uit de tuinen van Kasteel Oijen." 

Voor groepen 

Teambuilding, personeelsfeest, vriendenuitje, vrijgezellenfeest of familiedag? Bierbrouwerij Oijen biedt ook allerlei arrangementen voor groepen. Noor vertelt over het aanbod: "Je kunt bij ons onder meer terecht voor een rondleiding in de stokerij, een masterclass limoncello maken of een bierproeverij. Bijvoorbeeld in combinatie met een sharing dinner of bourgondische barbecue. Ook op het gebied van overnachten zetten we nieuwe stappen. We hebben op dit moment enkele camperplaatsen. Daar komt een groepsaccommodatie voor twintig personen bij en enkele huisjes voor gezinnen. Het is mooi om de ontwikkelingen van het bedrijf door de jaren heen van dichtbij te ervaren: bierbrouwerij, restaurant, speelweide, stokerij, groepsarrangementen, camperplaatsen, overnachtingen voor groepen en gezinnen... Met ons team van vijftig medewerkers bieden we een totaalpakket voor levensgenieters van jong tot oud. Hier geniet je van het smakelijke leven."  

(januari 2024)