Muifelbrouwerij: topkwaliteit voor en door liefhebbers

Met een productie van 150.000 liter per jaar is Muifelbrouwerij de grootste craft (speciaalbier) brouwerij van de regio. Eigenaar Martin Ostendorf maakte in 2002 zijn eerste hobby brouwsels, thuis in Megen. Vier jaar later richtte hij daar Muifelbrouwerij op, vernoemd naar 'unne Megense duvel’. Toen produceerde hij zijn bier nog als 'gipsy brewer’ bij collega-brouwers in de regio. Inmiddels werkt Martin met een team van acht mannen en vrouwen in zijn eigen brouwerij in Oss.  

Bedrijvigheid 

Het is dinsdagochtend, de werkweek is in volle gang. Ook bij de Muifelbrouwerij op het Osse industrieterrein. Brouwer Nina is samen met een collega druk in de weer met het afvullen van flesjes Maashorst Blond. Martin is met een andere collega aan het etiketteren. Klanken van rockband Linkin Park schallen door de hal. “Als de muziek hier hard dreunt is dat een goed teken. Dan draait alles lekker,” stelt Martin opgewekt. 

Brabants bier 

Voor de deur  parkeert een busje van een drankhandel uit het oosten van het land. Even een bestelling in Brabant ophalen. In de hal van de brouwerij staan hoge palletstellingen met dozen vol flesjes en blikjes. Op de bovenste schappen staan fusten. Allemaal klaar voor levering aan bierliefhebbers, horecazaken en slijterijen. Voor de stellingen staat het uitgebreide Muifel-assortiment netjes uitgestald. Martin vertelt: “We brouwen hier 25 soorten bier en werken veel met ingrediënten uit de regio. Bijvoorbeeld met rogge uit Geffen en hop uit Wilbertoord. In ons Messentrekker bier zitten Osse cranberries van Landerij VanTosse en onze vatgerijpte bieren rijpen in vaten van Bus whisky uit Loosbroek. We brouwen hier echt Brabants bier en heel Nederland mag dat weten.” 

Prijzenpakkers 

Het assortiment van Muifelbrouwerij kent een sterke basis met de quadrupel Zuster Agatha, de tripel Broeder Everardus en blond bier D’n Ossekop. Opvallend zijn onder meer een imperial stout Black Bastard, het unieke whiskybier Beerskey en de alcoholvrije CraAzy IPA. De Muifelbieren vielen meermaals in de prijzen. Zo werd onder meer Zuster Agatha bekroond. Het werd in 2015 uitgeroepen tot Lekkerste Bier van Brabant en won in 2018 de gouden plak bij de Dutch Beer Challenge. D’n Ossebock wordt ook veel gedronken en werd in diverse jaren bekroond met de titel Beste Bockbier van Nederland. 

Eigen brouwerij 

Toen Martin in 2018 een crowdfunding campagne opende voor een eigen brouwinstallatie, had hij de financiering daarvan binnen 24 uur rond. “Tientallen bierliefhebbers wilden met ons mee investeren. En die zijn inmiddels allemaal afbetaald. Sinds 2019 is onze eigen brouwerij volledig operationeel. Die werd toen geopend door Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Mooi dat hij dit wilde doen. Hij kende ons nog van de verkiezing Lekkerste Bier van Brabant een paar jaar eerder. Onze brouwerij bestaat uit drie delen: het brouwhuis met de brouwketels, de gisttanks en de afvullijn. In het brouwproces neemt het gisten de meeste tijd in beslag, zo’n zes weken. Zo hebben we voor de kerst al ons lentebier gebrouwen, de Hoppy Weizen. Naast onze eigen bieren brouwen we hier ook voor een vijftal huurbrouwers. Bijvoorbeeld Cool Rooster, dat bier maakt voor het Osse café Bellevue.”  

Proeverij 

Ben jij nieuwsgierig naar de bieren van Muifelbrouwerij? De Osse horeca ontvangt je gastvrij aan de toog of op het terras. Bijvoorbeeld De Nieuwe Wereld en Bar 15 schenken bier van Muifel. Ook bij streekwinkels en slijterijen in de regio kun je terecht. In de webshop van Muifelbrouwerij is het hele assortiment verkrijgbaar, inclusief geschenkverpakkingen zoals Muifel's Award Winners 12-pack. Voor groepen van meer dan tien personen organiseert Martin op aanvraag rondleidingen in zijn brouwerij. Daar hoort uiteraard ook een proeverij bij. Proost! 

(januari 2024)