Bierbrouwerij De Kluys: de makers van Godfried met den Baard

Neerlangel is een van de kleinste en tevens oudste dorpen in de omgeving. Ruim duizend jaar geleden was deze plek al bewoond. Het tastbare bewijs daarvan is de Sint-Jan de Doperkerk die aan het boomrijke kerkplein staat. De tufstenen romaanse toren, de oudste van Brabant, stamt uit de elfde eeuw. Het dorp telt zo'n vijftig inwoners. Én een ambachtelijke bierbrouwerij: De Kluys. Dorus van de Rijdt en Frenk Zegers brouwen hier hun Godfried-bieren. 

Kluizenaarswoning 

Op steenworp afstand van het kerkje (de 'kleine Sint-Jan') staat een eenvoudige kluizenaarswoning. Daar richtten vrienden Dorus en Frenk zo'n tien jaar geleden microbrouwerij De Kluys op. Dorus is op deze plek geboren en getogen. Hij vertelt: "Hier woonde kluizenaar en franciscaner broeder Johannes Baptist. Zijn huis werd De Kluys genoemd. Hij heeft jarenlang hard gewerkt aan de renovatie van de kerk. Toen zijn missie was volbracht, keerde hij terug naar het klooster. Een paar jaar later maakten wij in zijn keukentje onze eerste hobbybrouwsels. Inmiddels hebben we een complete brouwerij ingericht in de naastgelegen boerderij, waar ik ook woon." 

Amberkleurige tripel 

In 2017 brachten de brouwers van De Kluys hun eerste bier op de markt. Een amberkleurige tripel: Godfried Met Den Baard. Niet veel later volgde de Blonde Godfried, een fris lichtblond bier. Daarna kwam het Wapen van Godfried uit, een lichtzoete gerstewijn. Het nieuwste bier in de serie is de Oh My Godfried. Deze imperial stout werd in 2022 gelanceerd en is gebrouwen met onder meer rogge-, caramel- en chocolademout. "Voor de smaak van onze lichtere bieren experimenteren we bijvoorbeeld met fruitsoorten. Bij de donkere bieren juist meer met kruiden, zoals zoethout en kruidnagel. We maakten ook een vatgerijpte serie en brouwen seizoensbieren. Een van onze specials was een kersenbier, in samenwerking met een Demense fruitteler. Nu mikken we weer op nieuwe zomerse bieren voor komend seizoen." 

Naamgever Godfried 

De mannen kozen de middeleeuwse landgraaf Godfried van Leuven als naamgever voor hun bieren. Dorus legt uit: "Het kerkje naast onze brouwerij werd in de elfde eeuw gebouwd. In die tijd was in dit gebied Godfried van Leuven aan de macht. De grondlegger van het latere Hertogdom Brabant had een legendarische bijnaam: Godfried met den Baard. Volgens de overlevering zou hij zijn lange baard pas knippen als hij de macht in zijn Brabant weer helemaal in handen had. Ook na het behalen van zijn doel behield hij zijn markante bijnaam en baard. Hertog Jan, die een paar generaties later aan de macht kwam, is een stuk bekender in deze regio. Maar Godfried is de enige echte aartsvader van het Hertogdom Brabant." 

Terras en biertuin 

De bieren van brouwerij De Kluys zijn bij allerlei horecazaken en slijterijen in de regio verkrijgbaar.  De Keurvorst in Ravenstein. De Drie Sterren in Demen. De Loonse Schuur in Neerloon. Terras Keent. Zomaar wat voorbeelden. Wie een tour langs de Maas fietst kan op verschillende terrassen neerstrijken voor een Godfried biertje. Dat kan (nog) niet in Neerlangel zelf. Maar als het aan de jonge brouwers ligt in de toekomst wel. "Voorlopig zijn we druk genoeg met gezin en werk, en met het brouwen van onze bestaande bieren. Maar we gaan snel weer aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe smaken. Dat is het allerleukst om te doen. In de verre toekomst willen we hier een proeflokaal met terras uitbaten. Al eerder op de planning staat een nieuwe editie van Godfried's Biertuin. Dan is onze brouwerijtuin het domein van een klein bierfestival. Inclusief proeverijen, barbecue, tours door de brouwerij, live muziek en alleen maar gezelligheid. Dat gaan we sowieso weer doen!" 

(februari 2024)