Lokaal32: proef de bieren uit eigen brouwerij No32

Ravenstein ademt historie. Wie door de straten van het oude vestingstadje dwaalt, stuit ook op sporen van eeuwenoude brouwgeschiedenis. Op een gevel aan de Walstraat prijkt de naam van een voormalige bierbrouwerij. In de Nieuwstraat zie je luiken die toegang gaven tot de bierkelder van een mouterij. En natuurlijk werd ook in de Brouwerijstraat in vroegere tijden met gerst en hop gewerkt. Tegenwoordig zijn in Ravenstein weer meerdere bierbrouwers actief. Tom Koopmans is een van hen. Al het bier dat in zijn café Lokaal32 wordt geschonken, komt uit de eigen brouwerij No32. 

De brouwerij 

Gastvrij opent de jonge brouwerde deur van zijn sfeervolle proeflokaal aan de Marktstraat. Bij binnenkomst vallen twee dingen meteen op. In het midden de toog met acht tapkranen, en achter in de zaak de grote roestvrijstalen ketels. Een brouwketel en zeven vergistingsketels staan er strak op een rij. Daarin krijgen de bieren de tijd om te rijpen. Tom nam het brouwstokje een paar jaar geleden over van zijn vader Theo. "Hij heeft in de loop der jaren als thuisbrouwer smaakvolle en gedegen bieren ontwikkeld. Zijn beproefde recepten pas ik nu toe in de nieuwe brouwerij. Op zijn tijd helpt hij hier mee. Bijna alles wat we produceren vullen we af in fusten voor onze eigen kroeg. Een klein deel gaat op fles. Voor de liefhebbers die na een proeverij een bierpakket mee naar huis nemen." 

Muziekhelden 

Tom brouwt twaalf verschillende No32 bieren. Van Formidable tot Twilight Zone, stuk voor stuk zijn ze vernoemd naar legendarische muzieknummers. Ook dat is een gedeelde passie van vader en zoon. "Een van mijn vroegste jeugdherinneringen is de jukebox van mijn vader. Ik wist precies welk nummer achter welke knop zat. Als ik 's avonds in bed lag en geen muziek hoorde, dan kwam ik maar moeilijk in slaap. Later bezochten we samen veel concerten. Pearl Jam, The Stones, Bruce Springsteen. In het oude proeflokaal bij mijn vader werd altijd muziek gedraaid. Er hing een hele relaxte vibe. Die heb ik meegenomen naar hier."

Pils en speciaalbier 

Hardloper in het proeflokaal is het zelf gebrouwen pilsje: Kleine Jongen. Tom vertelt. "Inderdaad, vernoemd naar het nummer van Hazes. Wie kan pils beter vertolken dan hij? Verder hebben we verschillende speciaalbieren. Jolene is ons blond bier. Lekker fris, een allemans vriendin. Juicy is onze American pale ale. Wel hoppig, maar niet bitter zoals een IPA. Verrassend is ons honingbier Be(e)zarre. Tijdens het brouwen voegen we de honing toe op een exacte temperatuur, waardoor die pasteuriseert. Het bier wordt dan niet extra zoet, maar krijgt wel de fijne honingsmaak."

Streekproducten 

Honing voor dit speciale bier haalt Tom bij een imkerij in Herpen. Het is niet het enige streekproduct dat bij Lokaal32 op de kaart staat. "Op onze borrelplank vind je allerlei lekkers uit de streek. Zo serveren we brood dat is gebakken met bierbostel uit eigen brouwerij. De kaasjes komen van Boer Spierings uit Oss en we hebben hier ook de huisgemaakte rundvleesballetjes van Tante Es uit Demen. Wijn komt van onze overburen Lodewijk Napoleon. En omgekeerd wordt ons bier geschonken bij sterrenrestaurant Versaen, hier schuin tegenover. Het is een mooie wisselwerking, we vullen elkaar aan."  

Eigen publiek 

Op dinsdag, woensdag en donderdag werkt de ondernemer in zijn brouwerij. De drie opvolgende dagen is Lokaal32 geopend. Op vrijdag en zaterdag van 16.00 tot 01.00 uur en op zondag van 12.00 tot 21.00 uur. "Elke dag is weer anders en elke dag kent ook een eigen publiek. Zo zien we hier op vrijdag veel Ravensteiners die het weekend inluiden. Dan zijn we meer kroeg dan proeflokaal. Super leuk, die ontlading voor het weekend. Op zaterdag ontvangen we vooral groepen vrienden en stellen voor een gezellig biertje met borrelplank. Zondags waaien er veel fietsers en wandelaars aan voor koffie en taart. We organiseren ook proeverijen en high beers. Zo hadden we laatst een avondvullend programma, inclusief smaakvolle gerechten bij onze eigen gebrouwen bieren. Van hertenstoof tot panna cotta, alles zelfgemaakt." 

(februari 2024)