Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein

"Lekker bier, mooi terras, kei gezellig, heerlijk eten, live muziek. Helemaal top!" Het is een van de klinkende online reviews voor Wilskracht Stadsbrouwerij in Ravenstein. Die is gevestigd in Molen De Nijverheid, in het sfeervolle vestingstadje aan de Maas. Brouwer Wil van Haren maakt er ambachtelijke en smaakvolle speciaalbieren. Gastheer Wil Princen brengt ze aan de man. En dat doen ze niet onverdienstelijk. In hun startjaar (2016) viel Wilskracht direct in de prijzen. Hun tripel Bastion werd verkozen tot Lekkerste Bier van Brabant. Sindsdien draaien ze lekker door.  

Streekproducten 

Op een mooie winterdag staat de hoofdpoort van de molen gastvrij open. In de daar gevestigde streekwinkel helpt Wil Princen een vrouw die op zoek is naar een leuk cadeautje. "We verkopen hier allerlei lokale ambachtelijke producten. Honing en honingwijn uit Geffen. Kruidenthee en jam uit Megen. Appelsap uit Demen. Meel van eigen molen. En natuurlijk onze bieren van Wilskracht. Dat schenken we hier uiteraard ook in ons proeflokaal. En vanaf het voorjaar is het goed toeven op ons terras op de molenberg." 

Micro-brouwerij 

Zo'n tien jaar geleden pendelde Wil Princen nog als communicatietrainer door het hele land. En werkte zijn Wilskracht-compagnon Wil van Haren in de farmacie. Daar kwam verandering in toen Van Haren in Luxemburg een micro-brouwerij bezocht en meteen wist: "Dit wil ik ook!" Princen vertelt over die begintijd: "Wil deelde zijn plan om een brouwerij te beginnen en vroeg of ik mee wilde doen. Jazeker wilde ik dat! We wonen hier om de hoek en wisten dat het bijgebouw van de molen leegstond. Daar zagen we kansen. Na een eerste gesprek met het molenbestuur was het eigenlijk direct rond: dit gaan we doen! Zo kwamen hier de brouwerij, het proeflokaal en de streekproductenwinkel tot stand."

Proeflokaal 

In het proeflokaal van Wilskracht geniet je niet alleen van een vers getapt biertje. Je kijkt er ook je ogen uit. Achter een glazen wand is de volledige brouwerij zichtbaar, inclusief brouwketels en gisttanks. "Welkom in ons heiligdom," zegt Wil gastvrij. "De brouwerij is het domein van mijn collega Wil. Hij brouwt hier ambachtelijke en smaakvolle speciaalbieren. Zonder toevoegingen, filtering en pasteurisatie, gewoon op natuurlijke wijze. We hebben traditionele smaken die veel bierliefhebbers waarderen. We werken super lokaal, doen alles zelf.  Van de ketel waar we brouwen tot de toog waar we tappen, het is maar een paar meter afstand. Ons proeflokaal is van donderdag tot en met zondag in de middag geopend. Op zaterdag kun je hier vanaf elf uur terecht. Op vrijdag en zondag hebben we regelmatig livemuziek."

Speciaalbieren 

Welk bier hij zijn gasten aanraadt? Dat is lastig kiezen voor Wil. "We hebben vijftien eigen bieren, inclusief de vatgerijpte varianten. We brouwen bier dat iedereen lekker kan vinden. Blond, dubbel, tripel. Onze Blonde Kolonel loopt altijd goed. Die is vernoemd naar de jonge Kolonel Wils. Deze jonge Ravensteiner klom dankzij zijn onverschrokkenheid en leiderschap op tot de hoogste rangen van het pauselijke leger. Hij begon zijn loopbaan al op 15-jarige leeftijd. Hij sneuvelde in 1873 in Spanje en werd slechts 24 jaar." Ook bij de andere Wilskrachtbieren deelt Wil volop verhalen. "Lucia's Licht is onze White IPA van 3,3%. Een mooi licht witbier voor op het terras. Terwijl je bij ons onder een parasol van dit biertje geniet, kijk je uit over de kerk waarnaar ze is vernoemd. Sint Lucia is de heilige van het licht. De kerk uit 1783 wordt momenteel gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming. Natuurlijk kiezen veel fijnproevers ook voor onze Bastion, bekroond met de titel Brabants Lekkerste Bier. Deze tripel van 8,5% is gebrouwen met drie moutsoorten. Sinaasappel en koriander maken de smaak af." 

Nijverheid en Wilskracht 

De molen en de brouwerij vormen samen een geslaagde combinatie, legt Wil uit. "Sinds de brouwerij hier zit komen er meer mensen naar de molen. Op zaterdagmiddag verzorgt een groep molengidsen rondleidingen. En de bakkersgroep maakt dan ambachtelijk brood in de houtoven. Deze stellingmolen (de hoogste van Brabant) is een rijksmonument en werd gebouwd in 1857. Als de wieken draaien is dat een perfecte trekker voor de brouwerij. En het terras voor de molen is echt een toplocatie. Verkeersluw, prachtig uitzicht en een verkoelend windje op warme zomerdagen. Kortom: win win!" 

(januari 2024)