5+1 heerlijke uitjes op en rondom de Maas bij Oss

Eigenlijk hoef je niet weg als het mooi weer is, want met deze tips ben je al minimaal een week onder de pannen in Oss en omgeving. Rondom de Maas is namelijk genoeg te beleven voor gezinnen. Ik deel een aantal van onze favorieten in, bij en op het water met je!

Kajakken bij de Lithse Ham

Kajakken, één van onze favorieten op warme dagen en dat vlak bij huis. Zwemspullen mee, picknickmand in de auto en op naar de Lithse Ham. Niet alleen om te zwemmen, maar voor een actieve peddeltocht in combinatie met zwemmen. Je kunt namelijk perfect kajakken bij de Lithse Ham. Met kinderen, maar ook met familie-uitjes en vrienden is dit kajak avontuur echt een aanrader kan ik je verklappen. Van strandje naar strandje, even zwemmen en daarna weer verder naar een nieuwe bestemming. Lekker overzichtelijk en niet te druk. Een kajak huur je gemakkelijk via Watersportverhuur de Lithse Ham. 

Heb je alle tijd in de avond? Blijf dan zeker langer. Tanja tipt deze mooie plek tussen Maren en Lith als één van de plekken om een prachtige zonsondergang te zien dus zorg dat je de avond vrij houdt om te genieten van en in de natuur.

Pool party bij het Golfbad

Mijn wens is dat het nieuwe Golfbad een waterparadijs wordt waar mensen van heinde en ver naartoe willen komen. Het zou fantastisch zijn voor het op de kaart zetten van Oss. Maar tot het zover is genieten wij nog heel regelmatig van het Golfbad zoals het er nu is aan de Euterpelaan met haar kenmerkende blauwe-, groene- en gele glijbaan. Het Golfbad op zich kent natuurlijk iedereen wel, maar wat veel mensen niet weten is dat je er buiten de vakanties en tijdens daluren voor een gereduceerd tarief zwemt. Perfect voor een paar actieve uurtjes na school of een studiedag! Er worden bovendien heel vaak activiteiten georganiseerd zoals de discokindermiddag, de summer pool party met een dj en een heuse emoji day. Slim dus om de agenda in de gaten te houden en het Golfbad niet over te slaan en zwemmen alleen voor de vakanties te bewaren. Hoe vaak ben jij er afgelopen jaar geweest? 

Fietsen maar! Welke kant gaan we op? 

Wij houden ervan: de fiets pakken en zomaar een richting uit fietsen. Genoeg opties rondom de Maas bij Oss. We fietsen graag over de dijk naar Oijen en zelfs nog een stuk verder door naar de Hemelrijkse Waard. Na een kleine klim in de toren daar weet je meteen waar je naartoe moet wandelen voor een prachtige zonsondergang of een lekker potje struinen en spelen in het water. Daarna heerlijk afzakken bij de Bierbrouwerij in Oijen. Nog een andere optie is om de andere kant uit te fietsen naar Familierestaurant Charlies in Schaijk, direct naast het Roompot Vakantiepark. Een fijn terras voor ouders en een heerlijke waterspeeltuin voor de kids liggen hier allebei te wachten voor heerlijk vermaak. En is het weer net wat minder? Dan heeft Charlies ook een geweldige binnenspeeltuin en bowlingbanen. 

Beachclub De Maashorst 

Dit fijne plekje aan het water is nog niet bij veel mensen bekend, maar wat kun je een heerlijke middag vertoeven bij Beachclub de Maashorst. Als het een beetje fijn weer is pakken wij de zwemspullen in en gaan we hier in de namiddag even zitten met een Spaanse verwennerij of nacho's van de borrelkaart. Ondertussen kan onze peuter spelen in de speeltuin met een emmer en een schepje en kan er ook lekker geplonsd worden in het direct aangrenzende water.

Struinommetje langs de Maas 

Heb je al ooit gehoord van struinommetjes? Je vindt ze volop langs de Waal, Rijn en Maas. En laat de gemeente Oss nou precies aan de Maas liggen en een leuk struinommetje hebben! Wat is het verschil tussen wandelen en struinen? Struinen gaat over slingerende paden vlak langs de rivier, balanceren op boomstammen en oog in oog staan met de natuur. Wij ontdekten een heel leuk struinommetje aan de overkant van Restaurant Brass aan de Maas, het vroegere Veerhuis. Pak hier het voetpontje naar Niftrik –een feest op zich met kinderen als ze zelf even mogen varen van de schipper- en sla meteen na aankomst rechtsaf naar het struinommetje Niftrikse Waard. Je kunt direct beginnen met struinen onder aan de veerstoep. Wist je trouwens dat deze oversteek ooit werd gebruikt als sluiproute tijdens veldslagen? De smaak te pakken en meer struinen langs de Maas? Dat kan ook met een natuurgids door de uiterwaarden van de Lithse Ham!

Extra tip: wandelen over de dijk naar Batenburg 

Heb je wat oudere kinderen die wel een kilometer of 12 kunnen wandelen? Parkeer de auto of de fiets bij restaurant Brass aan de Maas en neem het voetveerpont naar de overkant. Voor of na het struinommetje wandel je naar het pittoreske stadje Batenburg aan de Maas (en retour) over de dijk. Bijna alle gebouwen in dit schattige stadje zijn monument en wij vonden het een perfecte plek voor een picknick met zicht op de ruïnes van kasteel Batenburg. Wij waren op slag verliefd op Batenburg toen we er voor het eerst kwamen tijdens onze tuk-tuk rit over de dijken langs de Maas.