Struinen langs de Maas

Met bewuste aandacht kijken. Met andere oren luisteren. Verwonderd zijn over bijzondere verhalen. Op een aangepast tempo de natuur op je in laten werken. Nieuwe inzichten op eigenlijk heel bekend terrein. Dat hebben wij allemaal mogen ervaren tijdens het struinen langs de Maas! Met dank aan de enthousiaste natuurgidsen van IVN Natuureducatie. Zo ontdekken we ‘pratende’ en ‘kijkende’ bomen en prikkeldraad ‘avant la lettre’. En horen we ‘bloederige’ verhalen,  over vogeltjes aan een ketting en nog veel meer…

We starten ons struinavontuur onderaan de Kesselsedijk in Maren-Kessel. Hier worden we welkom geheten door onze IVN gidsen. We luisteren naar een stukje historie over het rivierengebied: het hoogwater wat vroeger veel vaker voorkwam, maar nu door alle sluizen en waterberging beter beheerst wordt. Maar de ongekende hoeveelheid regenwater heeft onlangs, zelfs in zomertijd, gezorgd voor hoogwater. We gaan de sporen hiervan onderweg zeker nog zien. Het water stond hoog!

Dan begint ons struinavontuur. ‘Slow walking’ weliswaar, niet het flinke tempo waarmee ik mezelf normaal opjaag. Nee, dit geeft wél tijd om bewust te kijken, en nog ’s te kijken, en te luisteren naar de gids.
Zo staan we stil bij een distel, een favoriete hangplek voor de distelvink – ook wel puttertje genoemd. Een interessant vogeltje blijkbaar, want deze kon (in gevangenschap) geleerd worden om met een kettinkje water te ‘putten’. Fabritius heeft hier zelfs een schilderij van gemaakt. Nooit geweten!

Met nieuwe aandacht kijken we naar de struiken langs het wandelpad. We zien en krijgen uitleg over de diverse bloeiwijzen van de meidoorn, hondsroos, kornoelje en sleedoorn. We horen hoe de prikkelige meidoorn op ambachtelijke wijze gevlochten werd, als ware het prikkeldraad, om vee tegen te houden. We weten nu ook waarom de Kardinaalsmuts zo heet, als je maar de tijd neemt om te kijken. De moeite waard dus!

We lopen met aandacht verder, en ervaren hoe de Abeel boom op ons toeziet: de groeven van deze boom zorgen voor de kenmerkende patronen van ogen. We horen hoe de ratelpopulier zijn bladeren bij het minste zuchtje wind laat ritselen; we weten nu dat dit komt door de platte, lange stelen van de bladeren.

Dan wijken we af van het gebaande pad, en struinen door het lange gras en kijken met aandacht naar de begroeiing. We bewonderen de piepkleine bloempjes van de Wilde peen, ook wel vogelnestje genoemd, doordat de kluwen zaden de vorm van een nestje aanneemt. We horen over de geneeskrachtige werking van het Sint-Janskruid, en over het ‘bloed’ aan je handen als je de blaadjes wrijft en de rode kleurstof tevoorschijn komt.

We wandelen verder door de uiterwaarden van de Lithse Ham en genieten van de vergezichten over het water. We zien hoe een dappere zwemmer het water trotseert. We luisteren naar het verhaal over de gezonken tempel van Julius Caesar (Wil je hier meer over weten? Lees dan eens de blog 'Rondje historisch Kessel). Inmiddels is de schemering ingetreden, onze wandeling is ten einde gekomen en nemen we dankbaar afscheid van onze gidsen en mede-wandelaars. De wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is meer dan verdiend!

Wil jij ook op pad met een natuurgids? Het IVN organiseert met regelmaat leuke natuurexcursies in de regio Oss. Kijk hiervoor op de IVN website of IVN Facebook. Laat je verrassen door het gevarieerde aanbod!