625 jaar stadsrechten

Op 14 oktober 1399 gaf Hertogin Johanna stadsrechten aan Oss. Dat is nu 625 jaar geleden. Dat vieren we natuurlijk met een speciaal programma. Je kunt onder andere muziek, interviews, presentaties, een thema-avond en een wandeling verwachten. 

 

Gratis thema-avond De stad Oss vroeger, nu en in de toekomst

Met presentaties, interviews en muziek  

Op 9 oktober is er een thema-avond over de stad Oss in de Groene Engel. Deze avond wordt georganiseerd door de Bibliotheek Oss, Stadsarchief Oss, gemeente Oss en historische kring de Werkende Mens. Er is aandacht voor het verleden, heden en toekomst van de stad. Waar komt Oss vandaan en waar willen we heen met de stad. Er zijn presentaties, interviews, live muziek en gedichten van het Poëzie Podium Oss. Entree is gratis. Aanmelden is verplicht.

Meer informatie en aanmelden

Oss 625 jaar Stadsrechten - de show

Oss heeft 625 jaar stadsrechten en dat moet gevierd worden. Maar weet jij eigenlijk alles over de geschiedenis van Oss? En hoe ziet de toekomst eruit? Op maandag 14 oktober kom je er in een flitsende show met bekende en minder bekende Osse kandidaten alles over te weten.

Meer informatie en aanmelden

Lezing ‘Stadsrechten voor Oss dankzij frontpositie’

In deze lezing van historische kring De Werkende Mens gaat Henk Buijks op dinsdag 15 oktober, in op de ligging van Oss in relatie tot de stadsrechten. 

Meer informatie en aanmelden

Lezing ‘625 jaar Stadsrechten van Oss, hoe bijzonder was dat’

In deze lezing van historische kring De Werkende Mens plaatst Arnoud-Jan Bijsterveld op donderdag 31 oktober de toekenning van de stadsrechten van Oss in een breder perspectief met andere Brabantse steden. 

Meer informatie en aanmelden

Bekijk wat er dit themajaar nog meer te beleven valt

Podcast OsseSchouders


De viering van 50 jaar archeologie is een van de onderdelen van het gemeentelijke themajaar OsseSchouders. De andere thema’s zijn: 80 jaar bevrijding, 625 jaar Stad en Stad met Toekomst. Over elk van deze thema’s wordt een podcast gemaakt. De eerste podcast is te beluisteren en gaat over het belang van 50 jaar archeologie in Oss.

Het is een gesprek met vier gasten: erfgoedwethouder Sidney van den Bergh, gemeentelijk archeoloog Mijke Peeters, archeoloog en universitair docent Richard Jansen en lokale archeoloog Peter van Nistelrooij. De podcast staat ook op Spotify en ITunes. Je kunt zoeken op de term OsseSchouders (zonder spatie).

Naar Podcast Zoeker

Ontdek alle thema's van OsseSchouders

Het themajaar OsseSchouders heeft naast het thema 625 jaar Stadsrechten nog drie thema's: de viering van 50 jaar archeologische samenwerking met de Universiteit Leiden, 80 jaar vrijheid en Stad met Toekomst. #OsseSchouders