Archeologiedagen 2023

De nationale Archeologiedagen: archeologie leeft ook in Oss!

De nationale archeologiedagen op 16, 17 en 18 juni 2023 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ook Oss doet jaarlijks mee. Deze gemeente is rijk aan bijzondere archeologische vondsten. In en rondom Oss wordt al jaren onderzoek in de grond gedaan. Bijvoorbeeld naar de Paalgraven en het Vorstengraf in Oss-zuid en de Romeinse Tempel in Kessel. Oss heeft een lange historie in archeologisch onderzoek en de meeste opgegraven vierkante meters van Nederland! Al sinds de jaren '70 leren studenten Archeologie in Oss het veldwerk. Dit jaar vinden de activiteiten niet alleen plaats tijdens de archeologiedagen zelf, maar ook in de maanden daarvoor en erna. Wil je meer weten over de Archeologiedagen en wat er in zoal te doen is? Neem dan een kijkje hieronder en op de website van de Nationale Archeologiedagen.

 

20-jarig jubileum Osse Vorstengrafmonument met theater door jongeren!

Vrijdag 16 juni 2023

Op vrijdag 16 juni wordt bij de kiosk in het park van Museum Jan Cunen het 20-jarig jubileum van het Osse Vorstengrafmonument gevierd. Er zijn een aantal sprekers, waaronder Peter van Nistelrooij van de Stichting Vorstengraf Oss.

En speciaal voor deze gelegenheid is Stichting Oss Cultureel betrokken om een korte theatervoorstelling te maken. De voorstelling ‘Op zoek naar…De Vorst van Oss!’ wordt gespeeld en is zelfs mede geschreven door leerlingen van de theaterklas van het Hooghuis locatie Stadion. De afgelopen weken hebben de jongeren met veel plezier aan de voorstelling gewerkt onder leiding van theatermaker Sharon Semeijn. Het programma inclusief de korte voorstelling vindt plaats van 15:30 tot 16:30 uur en is gratis te bezoeken.

De Vorst van Oss komt terug!

En dit keer komt hij niet alleen.

Het zwaard van de Vorst van Oss is een icoon van de Nederlandse prehistorie. Museum Jan Cunen presenteert van 9 juli t/m 4 februari 2024 voor het eerst een overzichtstentoonstelling van de rijkste graven uit de Vroege IJzertijd (800-500 v.Chr.): een unieke kans om zes vorstengraven bij elkaar te zien. Ze vertellen het verhaal over begrafenisrituelen van de lokale elites en vooral: over hun leven. Wie waren deze vorsten? Hoe zag het leven in de Vroege IJzertijd eruit? En hoe verhoudt zich dat tot onze samenleving anno nu?

Lees meer over deze bijzondere expositie

Vorstengraf Oss bestaat 20 jaar!

Wat is er gebeurd en gaat er nog gebeuren? 

Dit 20-jarig jubileum wordt aangegrepen om de bekendheid voor dit unieke grafmonument te verbeteren.

  • Op 10 augustus geeft dr. Richard Jansen een lezing bij het Stadsarchief Oss over ‘De Vorstengraven van Nederland en Oss’. De lezing is van 19:30-21:30 uur. R.Jansen  vertelt in zijn gratis lezing meer over grafheuvels en vorstengraven. Aanmelden is verplicht. Stuur hiervoor een email naar informatie@stadsarchiefoss.nl. Of bel op di/wo/do tussen 10:00 en 17:00 uur (0412-842010)
  • Neem ook een kijkje op de vernieuwde website van de stichting Vorstengraf Oss.
  • Grafveld Zevenbergen ligt direct aan de andere kant van de snelweg. De routebeschrijving van het Vorstengraf van Oss, naar het grafheuvelcomplex van Zevenbergen dat er vlakbij ligt kun je terugvinden in de Brochure Vorsten van Oss (laatste pagina).
  • Er wordt een boekje in de reeks Ossensia over de Vorstengraven van Oss gemaakt. (zie publiekspublicaties onderaan de pagina)
  • Het Vorstengraf is de afgelopen weken flink opgeknapt. Dus wilde je altijd al een bezoekje brengen? Nu is het de tijd om het monument in volle glorie te zien. 

Neem voor meer informatie ook een kijkje op onze pagina over vondsten en vorsten

Terugblik Fieldschool Leiden:

Archeologische Faculteit van de Universiteit Leiden hield veldpracticum in Oss

De afgelopen tijd hield de Archeologische Faculteit van de Universiteit Leiden een veldpracticum (fieldschool) in Oss. Bij de Gewandeweg in Oss voerden zij in opdracht van de gemeente Oss archeologisch onderzoek uit. Vorig jaar werden op deze plek bewoningssporen en sporen van een grafveld uit de Brons-/IJzertijd gevonden. Een graf blijkt zelfs het oudste graf van Oss te zijn. Dit jaar werd de nederzetting verder opgegraven en in kaart gebracht. Twee studenten archeologie, Megan en Sophia, kregen de opdracht om het publiek kennis te laten maken met de fieldschool en de archeologie van Oss.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Megan? Lees dan het verslag dat Megan voor ons maakte. En kijk ook zeker even naar het filmpje, waar Megan je meeneemt in het veld. 

Fiets- en wandelroutes - Bij Stadsarchief Oss kun je de route Tempels langs de Maas verkrijgen

Duik verder in het verleden

Publiekspublicaties:

In samenwerking met de gemeente Oss en het Stadsarchief zijn er drie publiekspublicaties over archeologie in Oss verschenen:

  • De Vorstengraven van Oss. Verhalen over Vroege IJzertijd Vorsten (Jansen, 2023). De grafheuvels van Vorstengraf en Zevenbergen vormden een belangrijke plaats in het (dagelijkse) leven van de brons- en ijzertijdbewoners (2000-500 v. Chr.). In deze nieuwste Ossensia wordt niet alleen ingegaan op de beroemde ‘ijzertijdvorsten’ die hier begraven lagen maar ook op hun tijdgenoten. Wie waren zij? En waarom hebben zij de kostbare en betekenisvolle objecten voorgoed in de grond gestopt en niet gehouden? 
     
  • Huys tot Oss. Het kasteel van Oss teruggevonden (Spanjaard, P, 2021). Al in 1994 is het kasteel van Oss bij het huidige Burchtplein teruggevonden. Nu, iets meer dan 25 jaar later, beschrijft historicus Paul Spanjaard de ontdekking van het kasteel, de vondsten, zijn bijzondere geschiedenis en wat er nog van resteert in ‘Huys tot Osse’, het Kasteel van Oss teruggevonden. Het verhaal is opgenomen in de Ossensia-reeks, waarin de  verhalen over de geschiedenis van Oss samenkomen. Verkrijgbaar voor € 12,50.


     
  • Onder Oss. Een archeologisch verhaal: 45 jaar archeologie in Oss (Jansen en van Ginkel, 2019). In Oss wordt al tientallen jaren archeologisch onderzoek uitgevoerd. Oss vormt daarmee het toneel van een van de grootste opgravingsprojecten in Nederland. De grote hoeveelheid sporen en vondsten die onder Oss zijn gevonden, vormen de basis voor een uniek archeologisch verhaal. Dit verhaal is in deze mooie publieksversie tot leven gebracht. Verkrijgbaar voor € 12,50.

Het boek van De Vorstengraven van Oss ligt vanaf 9 juli in de winkel. De boeken zijn verkrijgbaar bij boekhandel Derijks, Museum Jan Cunen en het Stadsarchief Oss. 

Stadsarchief:

In het Stadsarchief is rond de Archeologiedagen een tafel ingericht over archeologie in Oss. Ook zijn er boeken over archeologie te koop en kun je de fietsroute Tempels aan de Maas gratis meenemen.