80 jaar vrijheid

In september 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd van de Duitse bezetters. Voor de stad Oss was dit op 19 september 1944, als onderdeel van de operatie Market Garden. De kernen rond Oss volgden later. Om stil te staan bij de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog en bij de vrijheid die je tegenwoordig hebt, zijn er rond deze datum verschillende activiteiten. Zoals lezingen, wandelingen, tentoonstellingen, publicaties en een geocache-route.

Gemeente Oss herdenkt en viert 80 jaar vrijheid

Donderdag 19 september is er in samenwerking met Stichting Veteranen Oss een officiële herdenking bij het monument voor Vrijheid, Verdraagzaamheid en Vrede aan de Professor Regoutstraat in Oss. Op die dag zijn er ook verschillende activiteiten in het teken van 80 jaar vrijheid met onder andere een educatief en actief programma voor jong en oud. 

Geocacheroute Vrijheid Oss

De 6 caches staan in het thema van Bevrijdingsdag en ze liggen op een plaats in de gemeente Oss waar een belangrijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog. Bij elke cache kun je een getal vinden. Als je deze getallen bij elkaar optelt, kom je op een historisch jaartal uit. Meld dit jaartal tijdens de openingstijden aan de balie van het Stadsarchief en je krijgt een woodie én een leuke attentie.

  • Vliegveld Keent (GC9NTB3)
  • Loopgraaf Herpen (GC9NWJC)
  • Oorlogsmonument Oss (GC9NWM4)
  • Kazemat Ravenstein (GC9NWNH)
  • V1 bom Lith (GC9NWRH)
  • Neergestort vliegtuig Haren (GC9NXP2)

Bekijk wat er dit themajaar nog meer te beleven valt

Ontdek alle thema's van OsseSchouders

Het themajaar OsseSchouders heeft naast het thema 80 jaar bevrijding nog drie thema's: de viering van 50 jaar archeologische samenwerking met de Universiteit Leiden, Stad met Toekomst en 625 jaar stadsrechten. #OsseSchouders