80 jaar vrijheid


In september 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd van de Duitse bezetters. Voor de stad Oss was dit op 19 september 1944, als onderdeel van de operatie Market Garden. De kernen rond Oss volgden later. Om stil te staan bij de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog en bij de vrijheid die je tegenwoordig hebt, zijn er rond deze datum verschillende activiteiten. Zoals lezingen, wandelingen, tentoonstellingen, publicaties en een geocache-route.
 

Lezing ‘80 jaar bevrijding van Oss, nieuwe inzichten’

Donderdag 12 september 2024

Lezing ‘80 jaar bevrijding van Oss, nieuwe inzichten’ door Joop Thuring, specialist in de historie van de bevrijding van het Oss en het Maasland. 

Naar activiteit

Gemeente Oss herdenkt en viert 80 jaar vrijheid

Donderdag 19 september 2024

Op 19 september is er in samenwerking met Stichting Veteranen Oss een officiële herdenking bij het monument voor Vrijheid, Verdraagzaamheid en Vrede aan de Professor Regoutstraat in Oss. In de middag zijn daar verschillende activiteiten in het teken van 80 jaar vrijheid. Zoals wandelingen, en een rondgang langs de historische legervoertuigen van defensie en ‘Keep them rolling’. Ook zijn er informatiestands en kun je in gesprek met diverse mensen over oorlog en vrijheid, waaronder  veteranen en de stadsgidsen.

Iedereen is hier van harte welkom vanaf 12.00 uur. 

Concert Liberty Bell door de Marinierskapel der Koninklijke Marine

Woensdag 2 oktober 2024

De Marinierskapel der Koninklijke Marine "The Liberty Bell" brengt een eerbetoon aan onze vrijheid en democratie tijdens een concert in Theater de Lievekamp.

Naar activiteit

Tentoonstelling "Nooit zonder jou"

30 juni t/m 27 oktober 2024

Vanaf eind juni staat in Museum Jan Cunen een gezamenlijke tentoonstelling van het museum en het Stadsarchief Oss: “Nooit zonder jou – De Tweede Wereldoorlog door de ogen van Osse geliefden”.

Naar activiteit

Geocacheroute Vrijheid Oss

De 6 caches staan in het thema van Bevrijdingsdag en ze liggen op een plaats in de gemeente Oss waar een belangrijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog. Bij elke cache kun je een getal vinden. Als je deze getallen bij elkaar optelt, kom je op een historisch jaartal uit. Meld dit jaartal tijdens de openingstijden aan de balie van het Stadsarchief en je krijgt een woodie én een leuke attentie.

  • Vliegveld Keent (GC9NTB3)
  • Loopgraaf Herpen (GC9NWJC)
  • Oorlogsmonument Oss (GC9NWM4)
  • Kazemat Ravenstein (GC9NWNH)
  • V1 bom Lith (GC9NWRH)
  • Neergestort vliegtuig Haren (GC9NXP2)

Bekijk wat er dit themajaar nog meer te beleven valt

Podcast OsseSchouders


De viering van 50 jaar archeologie is een van de onderdelen van het gemeentelijke themajaar OsseSchouders. De andere thema’s zijn: 80 jaar bevrijding, 625 jaar Stad en Stad met Toekomst. Over elk van deze thema’s wordt een podcast gemaakt. De eerste podcast is te beluisteren en gaat over het belang van 50 jaar archeologie in Oss.

Het is een gesprek met vier gasten: erfgoedwethouder Sidney van den Bergh, gemeentelijk archeoloog Mijke Peeters, archeoloog en universitair docent Richard Jansen en lokale archeoloog Peter van Nistelrooij. De podcast staat ook op Spotify en ITunes. Je kunt zoeken op de term OsseSchouders (zonder spatie).

Naar Podcast Zoeker

Ontdek alle thema's van OsseSchouders

Het themajaar OsseSchouders heeft naast het thema 80 jaar bevrijding nog drie thema's: de viering van 50 jaar archeologische samenwerking met de Universiteit Leiden, Stad met Toekomst en 625 jaar stadsrechten. #OsseSchouders