Oss leest zich door lockdown en avondklok

Heb je Astrid Derijks in haar blauwe Volkswagen Up al door de straat zien crossen om een boekenpakket te bezorgen? Nou, bij mij wordt regelmatig wat afgeleverd met de mini-VW. Wat meteen ook de beste reden is om het lockdown-klussenlijstje aan de kant te schuiven. Wegduiken in verhalen is een fijnere manier om die lockdown en avondklok voorbij te laten vliegen. En sowieso zit je dan gunstig in Oss met de service van boekhandel Derijks en de projecten van Bibliotheek Oss.

Oss leest voor Oss

Zo mocht ik daags voor kerst een kerstverhaal voorlezen via een livestream van de Osse bieb. Elke donderdag om 10.00 uur leest een bekende of niet-bekende Ossenaar voor uit een boek voor volwassenen. ‘Oss leest voor Oss’ heet het project en via Zoom zie ik mensen thuis meekijken, luisteren en beantwoord ik vragen. Het verhaal ‘Stille Nacht’ van Thomas Verbogt lees ik in een decor waar het ultieme kerstgevoel vanaf straalt. Een week later is Wobine Buijs aan de beurt. De burgemeester spreekt meteen ook haar hoopvolle nieuwjaarswensen uit. Wat mooi om zo én met verhalen elkaar in deze tijd toch te ontmoeten.

Een winter vol verhalen

Een paar dagen later - ook mooi - doe ik de literaire winterwandeling ‘Een winter vol verhalen’. Die start bij de bibliotheek en leidt me door het Osse centrum. Met het gedownloade routeboekje - ook op te halen bij de bieb - ga ik op pad. Onderweg kom ik bij een achttal stops waar een poster met QR-code hangt. Medewerkers van de bibliotheek lezen korte verhalen en gedichten voor. Ik scan de code met m’n telefoon en vanaf een bank in het Jan Cunenpark luister ik naar het verhaal van Merijn de Boer. In gedachten verandert daar het museum als vanzelf in het mysterieuze Hotel Adler, een spannend plaatje. Verderop bij Brasserie La Colline neem ik bij het verhaal van Tom Lanoye een koffie-to-go. Lekkere onderbreking. Het essay ‘De echte wereld’ van Bas Heijne scan ik van de raamposter bij Boekhandel Derijks. Helaas, in onze huidige ‘echte wereld’ is daar dus de deur gesloten. De boekhandel wordt niet als essentiële winkel gezien. Huh?! Niet noodzakelijk?

Topservice van de lokale boekhandel

Boekhandel Derijks is al zo’n vijftig jaar mijn belangrijkste en favoriete winkel. En niet alleen omdat ik lezen zo van betekenis vind. De klantvriendelijkheid van de medewerkers en hun kennis van de leesinteresses van de klanten is echt ongekend. En daar komt nu nog het thuisbezorgen van mijn en jouw favoriete boeken bij.

Derijks trekt me uit de lockdown

Deze zaterdagmiddag gaat de bel en staat de blauwe Up met de zoon van Astrid aan de deur. Met boekenpakket. Keurig verpakt en een persoonlijk gericht kaartje. De dag ervoor besteld en nu al in huis. Niks leuker dan mezelf of een ander een boek cadeau te doen. En het dan ook nog zo attent en persoonlijk bezorgd te krijgen. Kortom: het slimste wat jij en ik kunnen doen - in deze tijden van intelligente lockdown en avondklok - is gezond bewegen en een goed boek lezen. Dus wandel ik met vrouw, vriend of vriendin, luister ik naar verhalen, bestel een boekenpakket bij Derijks en lees en droom me weg naar mooie tijden. Waarin alles straks toch nog goed komt.

Om te weten:

  • Kijk op de website van boekhandel Derijks. Mail (info@derijksoss.nl), bel (0412-622431) en bestel!
  • ‘Oss leest voor Oss’ en ‘Een winter vol verhalen’ zijn projecten van Bibliotheek Oss, boekhandel Derijks en Dat is Oss;
  • Meer plaatsen in onze regio, waaronder Lith, hebben ook een literaire winterwandeling;
  • De bibliotheken zijn tijdens de lockdown gesloten, maar afhaalpunten zijn er open.