Volop vertier in de Kerstvakantie

Dat je niet ver weg hoeft te gaan voor volop gezellig vertier hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen, er is echt zo enorm veel te doen in de gemeente Oss dat je je eigenlijk geen seconde hoeft te vervelen in de Kerstvakantie. Binnenuitjes  zijn bij gezinnen natuurlijk het meest populair, maar als ouder weet je als geen ander dat het enorm druk is in de kerstvakantie bij populaire uitjes zoals het Golfbad, Okido en op de bowlingbaan. Ik tip je graag een aantal fijne plekken, uitjes en activiteiten plus een aantal fantastische plekken om lekker te eten met je gezin. Als je niet naar het buitenland gaat, dan haal je het buitenland toch lekker naar Oss?  

Wens- en Kerststallenroute Ravenstein

Ontdek van 20 tot en met 30 december de betoverende Wens- en Kerststallenroute in Ravenstein. Dagelijks van 17.00 tot 21.00 uur baadt de stad in kaarslicht, met poëtische wensen en sfeervolle avondverlichting. Nieuw dit jaar: een Kerst-optocht op Kerstavond met Maria, Jozef, een ezel, en kinderen met lampionnen. Geniet van warme chocolade en glühwein bij de koek- en zopietent samen met je kinderen. De speurtocht voor kinderen maakt deze kerstbelevenis compleet voor het hele gezin, mis deze magische ervaring niet!

Tip: parkeer je auto op de Beneden Bleek in Ravenstein.  

Kerstsprookjes ​komen uit bij Tuincentrum Coppelmans

Zoals ieder jaar is Tuincentrum Coppelmans Oss ook dit jaar weer omgetoverd tot een waar kerstparadijs. Laat je inspireren door de schitterende collectie van kunstkerstbomen, traditionele kerstbomen, knusse kersthuisjes, sprankelende kerstverlichting, sfeervolle guirlandes en feestelijke kerstkransen. De kinderen kunnen lekker even spelen in het indoor speeltuintje, terwijl je een lekkere warme chocolademelk bestelt. Wij gaan eigenlijk ieder jaar wel even een middagje naar Coppelmans met onze kleuter en het is altijd een hit! Kinderen kunnen zich vergapen aan de magische lichtjes en genieten van een gratis ritje in de draaimolen. Ontdek samen de vissen, vogels en diverse knaagdieren.

Creatieve Kinderworkshop bij Jan Cunen

Ben je tussen 8 en 14 jaar oud en klaar om iets bijzonders te leren? Kom dan op donderdag 4 januari naar Museum Jan Cunen voor een unieke workshop cyanotypie, gegeven door kunstenaar-educator Sarah van Rossem. Cyanotypie is een van de oudste fotografische processen waarbij na ontwikkeling een cyaan-blauwe afdruk ontstaat. Je ontdekt deze fascinerende fotografische techniek uit 1842, waarbij je zelf met licht en chemicaliën prachtige blauwe kunstwerken creëert. Laat je inspireren door een reusachtige cyanotypie van Chaim van Luit en maak daarna je eigen kunstwerk. Er kan gekozen worden uit twee sessies en je betaalt €5,00, inclusief museumentree en ranja. Deze workshop is een onderdeel van de tentoonstelling 'De Vorst van Oss en tijdgenoten – elite in de ijzertijd' die nog tot 4 februari 2024 in het museum te zien is. 

Tip: voor kinderen kun je altijd een speciale kinderboterham bestellen in het Jan Cunen Café. Wil je iets bijzonders doen met Kerst? Vier Tweede Kerstdag bij Museum Jan Cunen met een speciale Kerst High Tea, inclusief museumtoegang en verrukkelijke lekkernijen!

De charme van koopzondagen in december

Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag in het centrum van Oss. En in de feestelijke decembermaand zijn veel Osse winkeliers zelfs nog een aantal extra zondagen geopend! Van 12.00 tot 17.00 uur kun je de gezelligheid in het centrum opzoeken. Wij dronken een warme chocomelk en glühwein in de Kerkstraat, zaten op het terras met muziek op de Heuvel en deden nog even wat laatste inkopen. Iedere koopzondag organiseert Centrummanagement Oss samen met de lokale winkeliers weer iets anders. Zomer én winter! Je kunt al je kado's trouwens gratis laten inpakken bij de Inpakservice in het Osse centrum aan de Heuvel 25!

Kinderkunst bij "Winter in Oss" 

Deze kerstvakantie biedt Nikki een fantastische kans voor kinderen om creatief te zijn. Elke ochtend van 10:30 tot 12:00 uur en 's middags van 14:00 tot 15:30 uur verkent Nikki met kinderen samen de kunstwereld, van impressionisme tot abstractie. Nikki helpt je kinderen met diverse technieken zoals schilderen, tekenen en knutselen, waardoor hun verbeelding en unieke kunstzinnigheid gestimuleerd worden. Elke dag staat in het teken van een ander thema dus denk aan nieuwjaarskaarten maken à la Keith Haring/Piet Mondriaan/Yayoi Kusama of Lampions maken. Maar ook matisse drukkunst en Oil pastel kaarsen maken komen aan bod. Dagelijks na kerst en dan de hele kerstvakantie op de Heuvel in Oss. 

Outside Escape, op avontuur in Oss

Stel je voor, een avontuur waarbij je niet alleen de bruisende straten en historische hoogtepunten van Oss verkent, maar ook in de voetsporen treedt van Marga in haar spannende zoektocht naar de plotseling verdwenen Rien. Terwijl je met je gezin de puzzels van de Outside Escape ontcijfert, duik je dieper in het rijke verleden van onze unieke stad. Wat weet je eigenlijk over de rijke geschiedenis van je eigen stad Oss? En wat weten je kinderen? Deze Outside Escape biedt je de unieke kans om niet alleen meer te weten te komen over allerlei leuke feiten, maar neemt jullie ook mee in een meeslepend verhaal. Ga met Marga mee op een avontuur dat geschiedenis, mysterie en teamwork combineert en leer elke hoek van Oss kennen, van de bekende bezienswaardigheden tot de verborgen parels. Zet je schrap voor een ervaring die je blik op deze levendige stad voorgoed zal veranderen tijdens deze gratis wandeling.

En dan nog wat leuke tips... 

Wil je ook eens even een lekkere frisse neus halen deze Kerstvakantie met je gezin? Denk dan ook aan uitjes zoals wandelen bij Herperduin, een bezoekje aan Appeltern Adventure Gardens in combinatie met een Winter High Tea of kies een leuke wandelroute in Oss en omgeving, die geschikt is voor de kortere beentjes. Denk aan de Heksje Route in de Geffense Bosjes speciaal voor kinderen of het laarzenpad aan de Macharenseweg. Sluit je middagje in de buitenlucht af met een lekker ijsje bij Alessandro of een warme chocomelk bij het Bomenpark en je hebt een garantie voor een heerlijk dagje met de kinderen!

> Download hier de stadswandling