Alphen-sur-la-Meuse: 9,3 km van huis

Onze plannen voor een vroege zomervakantie in het Franse Angles-sur-l'Anglin gingen de prullenbak in. Corona gooide roet in het eten. Op zoek naar een alternatief dachten Evelien en ik: waarom moeilijk doen? We gaan wat later en blijven een stuk dichter bij huis. Allez hop, op naar Alphen-sur-la-Meuse!

Geen route van 800 km, tolwegen en oneindige tellingen van passerende rode auto’s. Maar via de Dorpenweg naar de veerpont van Oijen, daar een paar euro betalen en aan de overkant van de Maas meteen naar links het terrein van minicamping De Schans op… 

Arrivé! Welgeteld 9,3 km van ons huis vandaan. 
 

Bart bikt, borrelt én bivakkeert?

Eigenlijk had ik het plan om voor dit blog streekproducten te gaan ontdekken. Onder het mom van ‘Bart bikt en borrelt’. Maar ja, de moord ermee… als vakantie in eigen regio zó leuk is, móét ik dit wel delen. En hé, bivakkeren begint ook met een b. 

Nu, ongeveer een week na thuiskomst, deel ik wat cijfers uit. Onze vakantie op rapport.

Een 9,3 voor La Meuse 

Camping De Schans ligt onder aan de dijk, aan de Maas. La Meuse. Er is een jachthaven, een strandje, en heel veel water om plezier van te hebben. Je kunt er zwemmen, vissen, varen en suppen. Of rustig blijven zitten om je te concentreren op de golven. De Maas alleen al: vijftien dagen schik. Gegarandeerd.  
 

Simpele pret: een 9,3

Naast de gebruikelijke ‘pap’, ‘mam’ en ‘mogen we een ijsje?’, is ‘je hebt ook niet veel nodig hè’ zo ongeveer de meest gehoorde kreet van de vakantie. En het klopt als een bus. Plezier zit ‘m in de simpele dingen: echte campingpret met onze kinderen Abe, Ted en Huib. 

Zo werd bij het voorbijrijden van élke motor en íedere tractor een sprint ingezet naar het hek. Oefenden we met het hele gezin de nieuwe verbaasde blik van Ted. En werden onze jongens van 4, 3 en 1 jaar beste vrienden met Aiden, Tris en Guennan. Van respectievelijk 14, 12 en 9 jaar. 

Er staat zelfs al een terugkomdag gepland. Dat kan ook makkelijk. Het is immers maar 9,3 km rijden. 
 

De dijk krijgt een 9,3

Op de lange dijk vergapen de mannen zich al aan de grazende koeien en uit-de-Maas-slurpende paarden. En aan de ganzen, reigers en ooievaars in de bloemrijke uiterwaarden. Broodjes mee voor een picknick en gaan met die banaan. Een wandeling of fietstocht naar Maasbommel, Alphen of verder verveelt geen minuut. Mij ook niet.
 

Ook voor de chef een 9,3

Ik heb me kostelijk vermaakt in de gemeente West Maas en Waal. Vijftien dagen lang. Als een god in Frankrijk. Vind je een of twee nachtjes genoeg? Ook dat is de moeite waard. Neem een hengel mee of een fiets en sluit de dag af op het terras van campingeigenaar Wout. Daar eet je onbeschoft lekkere hamburgers. Aan de haven. Met de zon die zoetjes aan in de Maas verdwijnt. Pils erbij.