Van ‘poep en pies’ naar prijswinnend bier

De ene Wil was communicatietrainer van beroep. De andere Wil roerde als medicijnman door ‘de poep en de pies’. Zeker laatstgenoemde Wil wilde– begrijpelijk – wel van baan veranderen. Hij droomde van een microbrouwerij, en vroeg zijn kameraad om mee te doen. Dat wilde Wil ook wel.  

Zo vertelden de twee Willen (Princen en Van Haren) over het ontstaan van Stadsbrouwerij Wilskracht in Ravenstein. Het duo begon met potten en pannen in de bijkeuken van Wil, waarna ze in 2016 officieel startten. Als een razende: hun Bastion werd hetzelfde jaar nog verkozen tot Brabants Lekkerste Bier.

Stadsmolen

Inmiddels is de brouwerij gevestigd in stadsmolen De Nijverheid. Met een duidelijke rolverdeling tussen Wil en Wil: de een brouwt, de ander verzorgt de horeca. Ik hou het bij drinken. Dit kan in het proeflokaal, dat enkel door een glasplaat van de brouwketels wordt gescheiden. Drinkers zien de brouwer dus aan het werk. En dat maakt het bier nét wat lekkerder.

Ook op het terras, met een fraai uitzicht over het authentieke stadje, moeten ze goed smaken. Zo belooft Wil. 
 

Één voor één

Daar ga ik samen met m’n broer Jeroen zitten. “Laten we beginnen met eerste biertje op de kaart, waarna we ze vervolgens één voor één wegtikken”, zeggen we tegen elkaar. “Klinkt als een prima plan”, vinden we allebei. Van pils, naar amber, naar weizen, naar blond. Naar bock, naar speciaal en steeds specialer. Er zit steeds meer alcohol, en dus ook logica, in. 

Lekker plenkske

Feilloos legen we de glazen. En ondertussen loopt het terras vol met Ravensteiners, die profiteren van ongekende weelde: een stadsbrouwerij op de hoek van de straat. Onze magen lijken daarentegen steeds leger te worden: “Mogen we er wat lekkers bij?”

We krijgen molenaarsbrood voorgeschoteld met smeersels gemaakt door de zusters uit het Megense klooster. In drie potjes zitten: courgettejam, groentespread en worteltapenade. Zo komt de ober niet alleen met een goed verhaal, maar ook met een ‘non’deju (sorry) lekker plenkske.
 

Kuuks Brut Saison

Ondertussen heb ik m’n favoriete biertje gevonden: Kuuks Brut Saison. Deze wordt samen met de Cuijkse Brouwbrigade in Ravenstein gemaakt. Verfrissend, lichtkruidig en met een fijne geur van hop. Je leest het: echt een fijnproever hè… maar dat had je vast al in de smiezen.
 

Nog snel…

Bij het vijfde biertje komt het gevreesde, maar verwachte telefoontje. ‘Ik ben onderweg’, klinkt er. Dat betekent dat er maar een ding op zit: heel rap zo’n Bastion bestellen. Brabants Lekkerste Bier mogen we natuurlijk niet missen. En als het even kan, mikken we quadrupel Bolwerck 10 erachteraan. Nog zo’n prijzenpakker. 

Het eerste lukt, het tweede niet meer. Misschien maar goed ook.

Dat Stadsbrouwerij Wilskracht twee winnaars in het assortiment heeft, is veelzeggend. Wil en Wil hebben de juiste keuze gemaakt door de trainingen, poep en pies in te ruilen voor bier brouwen in de molen. Jeroen en ik hebben er in elk geval een boel plezier aan beleefd. En met ons vele Ravensteiners. Geluksballen.