Op bezoek bij zusters van Clarissen

Het klooster Sint-Josephsberg van de Orde der Clarissen: is het oudste nog bewoonde clarissenklooster van Nederland. En dat gewoon om de hoek in Megen. 

Op een zonnige dag in april bracht ik een bezoekje aan dit prachtige klooster. Het klooster bezocht ik ter gelegenheid van de feestelijke opening van de kloosterrondwandeling. Dit is een wandeling van 4,8 kilometer lang en volgt de officiële Brabantse wandelknooppunten.

Wist je dat Megen ook wel Assisi aan de Maas genoemd wordt? Dit omdat hier nog zoveel zoveel franciscaanse broeders en zusters wonen. En graag vertel ik je meer over de zusters van Clarissen. 

De vegetarische zuster

Vlees eten heeft veel impact op het milieu, en past niet binnen een eerlijke voedselverdeling. De zusters eten daarom vegetarisch. Zij proberen zoveel mogelijk te eten uit hun eigen moestuin. En het eten wat zij niet uit hun moestuin kunnen halen is zoveel mogelijk biologisch en uit het seizoen. 

De zusters maken eigen producten: broodspreads, jams en thee. Dit doen ze onder de naam: De vegetarische zuster. Al de producten worden ook in het klooster genuttigd bij de maaltijden door zusters en gasten. 

Spreads en jams worden volgens eigen kloosterrecept geproduceerd bij De Laarhoeve. Dit is een ontwikkelboerderij in Diessen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De producten van de vegetarische zusters zijn onder andere te koop bij de De Firma Streek. Dit is een kleine versmarkt aan de Kruisstraat in Oss. 

 
Verblijven bij de zusters 

Je kunt er ook terecht voor een verblijf. Hoe bijzonder is dat? De zusters bieden diverse mogelijkheden aan om als gast in het klooster te verblijven. Je kunt dan aansluiten bij de gebedsdiensten en de maaltijden. Ook kun je tijdens je verblijf gebruik maken van de bibliotheek, de gastentuin en de meditatietuin. Mocht je op zoek zijn naar stilte en bezinning denk dan eens aan het prachtige klooster Sint-Josephsberg.

Het is ook nog mogelijk om een kookworkshop te volgen bij zuster Emmanuel. Zij deelt dan haar in geheimen uit de kloosterkeuken. Je leert hier op een andere manier vegetarische koken, zodat je vlees echt niet mist. En je zelf na afloop van de workshop een volwaardige vegetarische maaltijd kan koken.

Open Kloosterdag 2022

Op zondag 15 mei is het open kloosterdag en ook de deur van het klooster van de zusters staan dan open voor je. Heb je die dag nog niks op de planning staan? Ga er dan zeker een kijkje nemen.