Wandelen langs kloosters in het 'Assisi aan de Maas'

'Als je hulp van boven kunt gebruiken', zo lezen we op het promotiebord bij het startpunt van onze kloosterwandeltocht. Het 'lijntje naar boven' en de eretitel van Megen als het 'Assisi aan de Maas' wordt duidelijk met zoveel Franciscaanse broeders en zusters woonachtig in Megen. En ook wij krijgen 'hulp van boven': het zonnetje schijnt uitbundig voor onze wandeling!

In de voetsporen van Franciscus en Clara

Ooit, lang geleden, bezocht ik het stadje Assisi in Italië. Met Franciscus en Clara als meest bekende inwoners: zij startten in de 13e eeuw nieuwe broederschappen (Franciscanen) en zusterschappen (Clarissen) gericht op een leven in eenvoud. De broeders Franciscanen en zuster Clarissen in Megen volgen vandaag de dag nog dezelfde voetsporen. Dit gaan we vandaag ontdekken, ook dat tref je in Oss!

Start kloosterwandeltocht

We vertrekken vanuit het prachtige Acropolis in Megen, vroeger een gymnasium en domein van de paters.  Lopend over de kasseien in het pittoreske vestingstadje, zetten we koers richting het klooster Sint-Josephsberg van de Orde der Clarissen: het oudste nog bewoonde clarissenklooster van Nederland. De zusters leven in afzondering en armoede, maar eigentijds contact is zeker mogelijk via een kloosterverblijf of (vegetarische) kloosterproducten, en zelfs via een blog

Wees gegroet

We vervolgen onze weg richting de dijk en genieten van het weidse uitzicht op de Maas. In de verte zien we het pontje aanmeren in Maasbommel. We wandelen verder en stoppen bij de Kapel der Zeven Weeën, gebouwd door de Franciscanen, uit eer voor Maria.
We zetten koers naar Haren, passeren de kerk en dan is het tijd voor een heerlijk bakkie koffie! Hierna lopen we langs het karakteristieke Klooster Betlehem. Heel veel gebeden wordt er nu niet meer, gefeest des te meer!

Unieke skyline

We verlaten Haren, lopen naar de dijk en kijken uit op het natuurgebied rondom de Oude Maasarm. Door met prachtige bomen omzoomde lanen lopen we terug richting Megen. We kijken uit op de bijzondere skyline van Megen, met de molen Desiree, de gevangentoren en de kerk- en kloostertorentjes.

Briefkes voor het Bruurke

In Megen brengen we nog even een bezoekje aan ‘het Heilig Bruurke’, oftewel de grafkapel van broeder Everardus. Dagelijks krijgt zijn beeld nog briefjes toegestopt, en deze intenties worden wekelijks tijdens een kerkdienst uitgesproken, als steun voor de gelovigen. Ook bezoeken we het mooie Hof van Lof, de kloostertuin van de Franciscanen. Alwaar de bloesem rijkelijk bloeit en de fraaie, historische gebouwen rondom goed zichtbaar zijn.
Tenslotte verwennen we onszelf met een zeer smakelijke lunch bij De Poort van Megen,  en praten bij over alles wat we gezien hebben. De combinatie tussen de fraaie natuur en de vele indrukken van het Franciscaanse kloosterleven maken deze wandeling zeer de moeite waard!

Op kloosterpad

De Kloosterwandeltocht vindt jaarlijks plaats. Op eigen gelegenheid gaan kan natuurlijk ook! Op deze website vind je diverse opties. Kijk ook eens op ‘Ons Kloosterpad’: hier vind je 330 kilometer lang wandelpad langs vele Brabantse kloosters. Veel wandelplezier!