Kloosterwandeling in Megen 25 km

6 uur (25,0 km)

Kloosterwandeling in Megen van 25 kilometer. Deze start bij de St. Servatiuskerk, je komt onder meer langs het klooster van St. Jozefsberg (Clarissen) Megen, Klooster Soeterbeeck Deursen, kapelletjes, en het Franciscanenklooster Megen. Je wandelt ook over de dijken.

Download: knooppuntenkaart Kloosterwandeling Megen 25 km.  

Bekijk alle kloosterwandelingen op deze website. Er zijn verschillende afstanden.

Veel wandelplezier! 

Dit ga je zien

Startpunt: 5366 BJ Megen
1

St.Servatiuskerk Megen

St.Servatiuskerk Megen
Schoolstraat 1
5366 AT Megen
St.Servatiuskerk Megen
2

Clarissenklooster St. Josephsberg

Clarissenklooster St. Josephsberg
Clarastraat 2
5366 AK Megen
Clarissenklooster St. Josephsberg
3

Kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën

Kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën
Kapelstraat 53
5366 ZG Megen
Kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën
4

Klooster Bethlehem

Klooster Bethlehem
Kerkplein 4
5368 AM Haren
Klooster Bethlehem
5

Klooster Soeterbeeck

Klooster Soeterbeeck
Elleboogstraat 2
5371 LL Deursen-Dennenburg
Klooster Soeterbeeck
6

Philips van Kleefbolwerck

Philips van Kleefbolwerck
van Coothweg 1
5371 AB Ravenstein
Philips van Kleefbolwerck
7

Molen De Nijverheid

Molen De Nijverheid
Molensingel 1
5371 AW Ravenstein
Molen De Nijverheid
8

Sint Jan de Doperkerk

Sint Jan de Doperkerk
Langelsestraat 7
5371 LM Ravenstein
Sint Jan de Doperkerk
9

Kloosterkerk & kapel van het Heilig Bruurke

Kloosterkerk & kapel van het Heilig Bruurke
Kloosterstraat 6
5366 BH Megen
Kloosterkerk & kapel van het Heilig Bruurke
10

Acropolis - Terras en meer

Broeder Everardusplein 1
5366 BE Megen
Acropolis - Terras en meer
11

Gevangentoren Megen

Gevangentoren Megen
Torenstraat 27
5366 BJ Megen
Gevangentoren Megen
Eindpunt: 5366 BJ Megen

Beschrijving

Startpunt: 5366 BJ Megen

Routebeschrijving Kloosterwandeling Megen van 25 kilometer. 

Startpunt: Het pleintje op de hoek van de Willem Kippstraat/Torenstraat (parkeergelegenheid), 5366 BJ Megen. 

 Op dit pleintje zie jehet standbeeld van Karel van Brimeu; ertegenover staat het oude raadhuis van Megen. Houd het stadhuis aan je rechterkant en loop 100 m de Willem Kippstraat in; op het kruispunt vind je knooppunt 55. Sla hier rechtsaf, Kerklaan. 

Aan het einde van deze weg zie je rechts de RK St-Servatiuskerk. Hier linksaf, Clarastraat. Je passeert rechts het Clarissenklooster van St. Jozephsberg. Einde weg rechts, Nonnenstraat. 

Doorlopen tot aan de dijk, weg oversteken (knooppunt 50) en over het wandelpad linksaf langs de Maasdijk.  Aan het eind van het wandelpad schuin links oversteken en bij knooppunt 5 schuin links het fietspad op (Maasdijk). Aan het eind van dit pad, op de T-kruising (knooppunt 29) rechtsaf, Hoogduinsestraat. 

Aan het eind van deze straat linksaf (knooppunt 8), Tienmorgenstraat. Eerste weg links (knooppunt 7), Megensedijk. Op samenkomst van wegen (knooppunt 28) staat rechts de kapel van OLV der zeven weeën. Je slaat rechtsaf, Herstraat. Volg deze straat (voorzichtig bij het oversteken van de voorrangsweg bij knooppunt 57) en blijf de Herstraat volgen tot de Harensedijk.

Neem de weg schuin de dijk op (knooppunt 58) en blijf de Harensedijk rechtsaf volgen tot waar de bebouwing van Haren begint (knooppunt 60); hier rechtsaf de dijk verlaten, Lietingstraat. Na bocht naar links, bij de rotonde (knooppunt 62), de voorrangsweg oversteken (voorzichtig) en vervolgens rechtdoor, Peperstraat. 

Na ca 300 m rechtsaf en direct links, Groenstraat; deze volgen langs knooppunt 21. Je passeert links de ingang van het Peninentenklooster Bethlehem. Aan het kerkplein zie je de Sint-Lambertuskerk, links de pastorie (rijksmonument) en daartegenover een H. Hartbeeld. Hier (knooppunt 20) linksaf, Berghemseweg.  Bij parkje eerste weg links, Berghemseweg. 

Eerste weg links (knooppunt 84), Brebitstraat. Deze weg volgen, gaat bij knooppunt 23 over in Groenendijksestraat; einde weg (knooppunt 36) linksaf, Bredestraat. Deze richting volgen tot splitsing (knooppunt 38); hier rechtsaf, De Rijt. Weg ca 1300 m volgen tot ruime bocht naar links; hier (knooppunt 41) rechtsaf een smal fietspad op, Stationspad. Links terugkijkend uitzicht op het Klooster Soeterbeeck Deursen. 

Na het kruisen van de spoorweg en het verlaten van station Ravenstein (knooppunt 43) linksaf, Stationssingel. De weg maakt een bocht naar rechts; voorbij de tennisvelden linksaf (knooppunt 68), ‘t Laantje. 

Direct rechtsaf, Pollekespad/Philips van Kleefpad). Het eilandje dat je vrijwel direct passeert is een oude ravelijn, deel uitmakend van de vroegere vestingwerken van Ravenstein. Voorbij het tweede bruggetje liggen in de tuin links de resten van het Philips van Kleefbolwerck uit 1509/1510. 

In het zijstraatje rechts, Molensingel, zie je direct aan de linkerkant de gebouwen van het voormalig Klooster Nazareth, in 1845 oorspronkelijk gesticht als nevenklooster van Soeterbeeck. Volg eventueel de Molensingel nog iets verder voor een bezoek aan de stellingmolen De Nijverheid. 

Terug op het Pollekespad/Philips van Kleefpad , aan het einde van de weg (knooppunt 75) linksaf, Maasdijk. Direct rechts het gereconstrueerde Kasteel Bolwerk; links, onder de bomen, een monumentaal tuinhuisje.

Na spoorwegovergang eerste weg links (knooppunt 74), Zwarteweg, overgaand in Rector Nuijensweg. Bij rotonde (knooppunt 40) rechtsaf, Langelsestraat.

Bij de Sint-Jan de Doperkerk in Neerlangel bereik je met een bocht naar rechts knooppunt 18; hier linksaf, Maasdijk.

Volg (zoveel mogelijk over het voetpad aan de rechterzijde) de Maasdijk. Je passeert o.a. de Willibrorduskerk (Demen) en de stellingmolen Stella Polaris en de voormalige Ned.-Herv. Kerk (beide Dieden).  Daarna maakt de dijk een grote bocht naar links, neem vervolgens de eerste weg rechts (knooppunt 32), Maasackerstraat. 

Eerste weg (knooppunt 31) rechts, Rulstraat. Aan het eind van deze straat de voorrangsweg oversteken (gebruik de oversteekroute!) naar knooppunt 53; verlaat hier de Maasdijk en ga linksaf het middeleeuwse stadje in. In Megen staan meer dan dertig woonhuizen (de meeste 17e- en 18e-eeuws) met de status van rijksmonument. 

Houd de Koolmarkt (met monumentale pomp) aan je rechterhand en volg de Kloosterstraat. Aan je linkerhand het Franciscanenklooster Megen; hier tref je tevens de Hof van Lof en de grafkapel van Broeder Everardus. Rechts de voormalige Latijnse School, thans gemeenschapshuis Acropolis. 

Aan het einde van de Kloosterstraat (knooppunt 49) linksaf, Torenstraat. Net voor knooppunt 56, bij de 14e-eeuwse Gevangentoren, rechtsaf, Walstraat; op het kruispunt weer rechts, Willem Kippstraat, terug naar het startpunt.

Eindpunt: 5366 BJ Megen