Eindeloos veel inspiratie in de showtuinen bij Appeltern

Even beginnen met wat feiten. De tuinen van Appeltern zijn het grootste inspiratiepark van Nederland. Je vindt er meer dan 200 inspiratietuinen met duizenden vaste planten waaraan meer dan 40 hoveniers een bijdrage leveren. We weten eigenlijk niet zo goed wat we kunnen verwachten en of de Tuinen van Appeltern geschikt zijn met kinderen. Maar één manier om daar achter te komen… op naar de tuinen van Appeltern met het pontje vanuit Oss!

Een dag is te kort in deze 200+ inspiratietuinen

De Tuinen van Appeltern zijn iedere dag geopend. Wij zijn er in augustus, maar eigenlijk heeft ieder jaargetijde haar eigen charme in deze tuinen. Ik heb dus geen advies over het beste jaargetijde, want dat is heel erg persoonlijk. Eén ding is zeker, voor onze was het met de kinderen onmogelijk om de ruim 22 hectare met tuininspiratie allemaal te zien in een dag. Kun je nagaan dat het toch een flinke oppervlakte is. Prachtige kleuren, fijne doorkijkjes, leuke ideeën en alles prima gestructureerd. Als je iets leuks ziet dan noteer je het nummer van de showtuin en dan kun je later alles terugzoeken. Erg handig wel. Fotografen en natuurfanaten kunnen hun hartje trouwens ook echt ophalen hier.

Spelen op het ontdekkingseiland

Wanneer je net als wij met je kinderen naar de Tuinen van Appeltern gaat dan mag  je het ontdekkingseiland niet missen. Als we door de prachtige entree het park in lopen, speurt onze oudste van 8 jaar direct naar de bordjes richting het ontdekkingseiland. Dit moet de eerste stop worden. We gaan via een kabouterdorp, wat prachtig gekleurde bloemenvelden, een robotmaaier, een brug en daarna het trekpontje naar het ontdekkingseiland waar onze kinderen zich heel erg goed vermaken. Klimmen, bewegen en zelf rennen op een soort van loopband. Hier zijn genoeg klimtoestellen te vinden en je kinderen brengen hier met gemak toch best flink wat tijd door. Het is slim om het ontdekkingseiland wat later op de dag te doen met je kinderen, dan kun je zelf ook even uitrusten.

Lekker lunchen in de natuur

Een fijn dagje uit is niet compleet zonder een lekkere lunch wat ons betreft. Wij zien het wel zitten om met een lekkere picknickmand een leuk plekje op te zoeken in de natuur. Dus dat doen we, we kiezen voor het picknick arrangement. We hebben een leuke soort van patio aan het water gezien waar we met onze picknickmand naartoe gaan. Genieten ten top! Als we ooit een enorme tuin inclusief riviertje hebben dan moet het er zo ongeveer uitzien. De high-tea ziet er overigens ook zeer aantrekkelijk uit (tip!). We hebben ons picknickkleed bij ons, op drukke dagen is dat wel handig want dan kun je wat minder makkelijk overal gaan zitten met je picknickmand schat ik in.

Het is heerlijk om lekker weg te dromen in de mooie groene omgeving hier. Hoewel wij zelf niet direct op zoek zijn naar tuininspiratie en het meer zien als een dagje uit, komen we op leuke ideeën die ons toch tot denken aanzetten. Misschien volgens voorjaar toen maar wat andere planten en wat meer spannende planten.

TIP: Bij de Tuinen van Appeltern worden planten en bloemen verkocht. Alles uit eigen tuin. Het is een aanrader om hier wat kleurrijke exemplaren mee te nemen.

Evenementen

Er worden het hele jaar door evenementen georganiseerd bij de Tuinen van Appeltern en je kunt sowieso ieder weekend een tuinontwerp laten maken. Je krijgt een persoonlijk tuinadvies op maat, wel even van tevoren boeken. Verder zijn er veel themaweken zoals de Sous-Terre Art Fair met beeldende kunst en een herfstprogramma: Puur Appeltern.

Tel daar nog een aantal hele toffe workshops bij op zoals een workshop tuinontwerp, creatie van droogbloemen of een najaarsdecoratieworkshop met een vleugje kerst. Dan snap je meteen dat de Tuinen van Appeltern iedere keer weer kan verrassen.

Wat kun je verwachten in de tuinen van Appeltern?

Zoals gezegd: De Tuinen van Appeltern zijn enorm dus zorg dat je op tijd in het park bent als je op je gemak wilt rondkijken. Wij zijn verrast door de vele leuke plekken die we zien en hoewel veel ideeën niet in onze eigen tuin passen vanwege het formaat, zet het wel aan tot nadenken. Zo is de beslissing om in het voorjaar een aantal grotere planten aan te schaffen meteen door ons gemaakt. En een paar van die bijzondere bomen met knoop zijn eigenlijk ook we erg bijzonder. Deze plek is heerlijk met mooi weer en net zo geschikt voor een dagje uit met kinderen (en ook zonder) dan als inspiratieplek voor iedereen die zijn of haar tuin wil aanpakken!

Uitgebreide informatie over evenementen en arrangementen staat op de site van de Tuinen van Appeltern.