Tot rust komen tijdens een stilte dag bij het Voorhuis

Op een grauwe dag volg ik een stilte retraite bij gastenverblijf “Het Voorhuis” in Herpen, een dag die wordt begeleid door Stella Westerhof. Het Voorhuis is voor ons geen onbekende plek. Het gastenverblijf is prachtig ingericht door gastvrouw Thea. Ieder hoekje en elk detail heeft haar volle aandacht gehad. Dit brengt je direct in een fijne setting bij binnenkomst. Van de zomer waren we hier met ons gezin en nu ben ik hier alleen terug voor een retraitedag. Deze plek geeft mij het gevoel alsof hier de tijd even stil staat, voeg daar een stilte retraite aan toe en je hebt de perfecte combinatie te pakken.

Iedere stilte dag is uniek

Bij binnenkomst word ik hartelijk onthaald door Stella. Een mooie vrouw die stevig, maar vooral open in het leven staat. Na een korte introductie en zonder al te veel te vertellen over het verloop van de dag, gaan we van start. Volgens Stella kunnen we wel haarfijn uitstippelen hoe de dag zal verlopen, maar de werkelijkheid is dat het toch vaak anders loopt. Zo is het ook in het leven. Stella is van mening dat je vooral met een open houding naar het leven moet kijken, laat alles vooral gebeuren en houd niet vast aan iets waar je geen controle over hebt. Deze dag, of beter gezegd, deze innerlijke reis, is moeilijk in woorden te omschrijven, want het draait vooral om de directe ervaring van dat moment.

Iedere stilte dag is weer anders. Stella maakt gebruik van verschillende klanken om je uit je hoofd te halen en in contact te brengen met jezelf. Met haar rustige stem begeleidt ze je door een diepe en lange meditatie heen. De klanken van een drum of een ratel versterken je innerlijke energie of brengen je juist tot rust. Stella speelt letterlijk met de energie die de groep meebrengt, dat maakt iedere stilte dag uniek.

Uitdagingen en nieuwe inzichten

Stil zijn en niet toegeven aan de behoefte om te praten is voor mij persoonlijk wel een uitdaging, maar in deze setting kost het mij verbazingwekkend geen enkele moeite. Ja in het begin is het even wennen en dat zorgt voor een lach, maar als het echt belangrijk is, kan je het altijd opschrijven. Door het regenachtige weer zijn we voornamelijk binnen, zitten of liggend op een matje op de grond. In de zomer is de setting in de tuin van het Voorhuis anders. Niet beter of fijner. Anders.

Thea heeft een heerlijke vegetarische lunch gemaakt, verrassend smaakvol met diverse salades en daarbij zelfgemaakte spreads en brood. Echt lekker! Tussen de meditaties en klankhealing door is er voldoende ruimte om eventuele inzichten op te schrijven of een kopje thee te drinken. Als afwisseling maken we een wandeling in de natuur met een pony. Dit zijn hele gevoelige dieren, die reageren op hoe jij je voelt en hen benadert. Met dit besef is het mooi om samen een stukje te wandelen, zonder woorden. Dit geeft weer mooie inzichten, want vaak willen we van alles zeggen tegen iemand. Maar hoe vaak sta je werkelijk stil bij je eigen gevoel en laat je dat spreken? Ik vergeet dat vaak. 

Klankhealing sessie met een oceandrum

De laatste sessie is een klankhealing sessie. Hierin verlies ik alle enig besef van tijd door alle geluiden en de woorden van Stella. Ze maakt tijdens deze sessie gebruik van een “oceandrum”. Deze drum zit vol met kralen of schelpjes. Dat was voor mij een intens moment, ik kon ieder kraaltje los van elkaar horen en het bracht mij in een staat van overprikkeling. De ontspanning en de rust van eerder, bracht mij nu weer direct terug in mijn hoofd, ondanks dat ik al veel oefen met ademhaling, kwam ik niet uit mijn hoofd. Hier ligt voor mij dus nog een mooie leerweg, want door externe prikkels verlies ik toch het contact met mijn lijf. Dankbaar voor deze ervaring, kijk ik verrassend en zeer positief terug op deze dag.

Wil je meer weten? De stilte dag werd begeleid door Stella Westerhof van Jij en je leven en wordt maandelijks gegeven bij het Voorhuis. Kijk voor meer informatie op de site van het Voorhuis in Herpen.