Stappen & happen in 't Wild

In het wilde weg in ’t Wild? Allesbehalve! Wij volgen een uitgestippelde wandelroute, en leren dit vriendelijke, kleine buurtschap beter kennen. Hier kan je lekker stappen, op meerdere manieren. Hoe dan? Dat gaan we ontdekken!

’t Wild:  een interessant gehucht met een rijke historie, al bewoond sinds de late Middeleeuwen. Maar ook getekend door brute acties in de Tweede Wereldoorlog. Gelegen in het meest westelijk puntje van gemeente Oss, direct aan de Maas. Een mooie plek, met prachtige vergezichten over zowel de polder als de Maas en gezelligheid alom!

Wandelgidsje

We trekken onze wandelschoenen aan, en gaan op pad. Gewapend met een fijn wandelgidsje, waarin 3 historische wandelingen staan in ’t Wild, Maren en Kessel. Speciaal uitgegeven vanwege het 1025-jarig bestaan van deze dijkdorpen. Ons start- en eindpunt: het gezellige eetcafé De Wildse Hut. Stappen maar!

Hut als tijdelijke kroeg

We passeren het driehoekig dorpsveldje, in de nieuwe dorpskern, ontstaan na de gruwelijke vernielingen in 1944 van het oorspronkelijke dijkdorp. Al wandelend zien we al snel een markant wit huis, de oorspronkelijke Wildse Hut.

Hoe zit dat met die hutten aan de Maas? Door regelmatige overstromingen was vroeger vaste bebouwing niet mogelijk. Tijdelijke, geïmproviseerde kroegen zorgden voor een schuilplaats, hapje en drankje voor de boeren die dit land kwamen bewerken, maar elders woonden. Na het sluiten van de Beerse Overlaat was het gevaar voor overstroming geweken, en werd de Wildse Hut omgezet naar een ‘vast’ café.

Verborgen kapel

We vervolgen onze weg, langs knotwilgen, over de dijk richting Gewande. We ontdekken een verborgen pareltje onder aan de dijk aan de Krommenhoek: een rond kapelletje met koepelvormig dak. Hier kan je in alle rust een kaarsje branden of een boodschap achterlaten. Een bijzonder plekje! Verder richting Gewande: naast prachtige uitzichten over de Maas vind je hier diverse oude en nieuwe gemalen. Meer weten? Lees dan ook eens deze blog over Gewande.

Droge voeten

We keren terug richting ’t Wild, en lezen in ons gidsje over de verdwenen molens aan de Wildsedijk. Vroeger in gebruik om de polder droog te houden. Wij prijzen onszelf gelukkig met onze droge voeten en koersen terug naar de Wildse Hut.

Lunchen in de serre & meer…

’s Zomers is het hier goed vertoeven op het ruime terras. Maar ook binnen is het gezellig! Wij nemen plaats in de nieuwe serre, lekker dicht bij de kachel. Het is lunchtijd, en we kiezen voor de smakelijke Zeeplank en Vleesplank.

Naast lunchen, dineren en borrelen kan je nog veel meer ondernemen in De Wildse Hut: een Spaanse Avond, een High Wine Avond, een Bier & Burger Avond, Pubquiz, live muziek & meer. En niet vergeten hun eigen Wildse Kermis. Genoeg te stappen hier dus! Nieuwsgierig naar hun agenda? Bekijk hun Facebook pagina of website.

Verder stappen!

De historische wandeling in ’t Wild gaat verder dan onze wandelroute. Zo is het mogelijk om verder te wandelen richting de eendenkooi, door de polder en het nieuwe natuurgebied De Paaldere. De volledige wandelroute, alle historische feitjes plus de historische wandelingen in Maren en in Kessel, kan je vinden in de wandelgids. Deze gids is te koop bij De Wildse Hut en bij Brood Van Mook in Maren-Kessel.

Veel stapplezier!